Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύει την οδική ασφάλεια στα σχολεία ο Δήμος Ιλίου

Ενισχύει την οδική ασφάλεια στα σχολεία ο Δήμος Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου, όπως πληροφορούμαστε, εκπονεί ειδικό σχέδιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο Δήμος Ιλίου εκπονεί ειδικό σχέδιο βελτίωσης των συνθηκών οδικής ασφάλειας στις σχολικές μονάδες κάτι που λογίζεται ως αναγκαίο και απαραίτητο μέτρο, που όταν ολοκληρωθεί θα κριθεί ως καλή πρακτική με πολλαπλά οφέλη.

Έχουμε στη διάθεση μας ένα μέρος της διαδικασίας που συντελείται στο Δήμο Ιλίου προκειμένου να προχωρήσει, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιλίου, Νίκου Ζενέτου, ο ιδανικός οδικός χάρτης προσβασιμότητας με ασφάλεια στις σχολικές μονάδες της πόλης.

Οι συνθήκες οδικής ασφάλειας στα σχολεία και του Δήμου Ιλίου εξαρτώνται από τον τρόπο ρύθμισης μιας βασικής αντίθεσης η οποία συνίσταται, α) από τη μια πλευρά η οδική κυκλοφορία, με τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με την κατασκευαστική διαμόρφωση των δρόμων και τον παράγοντα της επικρατούσας οδηγικής συμπεριφοράς β) από την άλλη πλευρά, έχουμε τους τρόπους μετακίνησης των παιδιών, τα μέσα που χρησιμοποιούν, μόνα ή συνοδευόμενα, σε συνδυασμό με τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά των δρόμων και το βαθμό κυκλοφοριακής αγωγής των ίδιων και των συνοδών τους.

Οι δε παράγοντες που συντελούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων αυτής της αντίθεσης, είναι από τη μια πλευρά η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς των οδηγών και από την άλλη η βελτίωση της κυκλοφοριακής αγωγής των παιδιών και των συνοδών τους.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία του οδικού περιβάλλοντος, η διαφοροποίηση χαρακτηριστικών της κυκλοφορίας ώστε να γίνουν περισσότερο ήπια, αλλά και η διαφοροποίηση κάποιων
χαρακτηριστικών των μετακινήσεων των παιδιών ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο, αποτελούν επίσης παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν σε βελτίωση. Σε κάθε περίπτωση όμως, το οδικό περιβάλλον είναι ο χώρος όπου εκδηλώνεται αυτή η αντίθεση. Κατά συνέπεια, η κατασκευαστική βελτίωση, σε συνδυασμό με σχετικές ρυθμίσεις, είναι ίσως ο πλέον κρίσιμος
παράγοντας βελτίωσης της οδικής ασφάλειας.

Οι παρεμβάσεις καλούνται να υλοποιήσουν τους παρακάτω στόχους στις περιοχές των σχολείων:

• Να συμβάλλουν στην ένταση της προσοχής των οδηγών, στη μείωση των ταχυτήτων και στη δημιουργία κατά το δυνατόν συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στους δρόμους που περιβάλλουν τα σχολεία και χρησιμοποιούνται από τα παιδιά.
• Να εξασφαλίσουν επαρκείς χώρους κίνησης των παιδιών, τόσο στα σημεία εισόδου- εξόδου, όσο και κατά μήκος των διαδρομών πρόσβασης, ώστε να υπάρχει περιθώριο για να κινηθούν άνετα εκτός του δρόμου.
• Να ενισχύσουν το διαχωρισμό του χώρου κίνησης των παιδιών από τον χώρο κίνησης των οχημάτων.
• Να μειώσουν τα σημεία συνάντησης πεζών και οχημάτων, να κατευθύνουν προς αυτά τα παιδιά και να βελτιώσουν τις συνθήκες διέλευσης στα σημεία αυτά, εξασφαλίζοντας ορατότητα και
μείωση των ταχυτήτων.

Στην διαδικασία θα συμμετάσχουν με συγκεκριμένα ερωτηματολόγια και οι καθηγητές των σχολείων οι οποίοι θα αναφερθούν σε όλα τα ζητούμενα που έχουν παρατηρήσει κατά την προσέλευση και αποχώρησης τους από τις σχολικές μονάδες.

Μάλιστα, ο εξειδικευμένος σύμβουλος στον οποίο έχει ανατεθεί η εργασία αυτή, προβαίνει σε λεπτομερή αποτύπωση των μετρήσεων κυκλοφορίας γύρω από τις σχολικές μονάδες προκειμένου να «τρέξει» εικονικά τα μοντέλα που θα του επιτρέψουν να προτείνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο Δήμος Ιλίου πρωτοπορεί με αυτή την δράση επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσει την ασφαλή πρόσβαση και αποχώρηση μαθητών και συνοδών από τις σχολικές μονάδες. προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί σε κάθε Δήμο και περιφέρεια της χώρας η οδική ασφάλεια στις σχολικές μονάδες.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024