Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ναυάγησε η συναίνεση - Φόβοι για «ντόμινο απαγορεύσεων» που δεν θα περιοριστεί στον Κασιδιάρη

Ναυάγησε η συναίνεση – Φόβοι για «ντόμινο απαγορεύσεων» που δεν θα περιοριστεί στον Κασιδιάρη

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαφωνούν με την επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση. Όχι παιχνίδια με τους θεσμούς, εκτός τόπου και χρόνου οι κομματικές αντιπαραθέσεις, λέει ο Ανδρουλάκης. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται όπλα απαντά ο Γ. Οικονόμου

Ναυαγεί η συναίνεση που αναζητούσε η κυβέρνηση για την ρύθμιση που θα φέρει με στόχο όπως διακηρύσσει τον αποκλεισμό από τις εκλογές της Χρυσής Αυγής και διάδοχων εκλογικών σχηματισμών όπως το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έγκλειστου στις φυλακές Ηλία Κασιδιάρη.

Ο φόβος του ντόμινο

Ουσιαστικά μόνος διαθέσιμος σύμμαχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ουσιαστικά συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση με τη ρύθμιση που ετοιμάζει θα ανοίξει επικίνδυνους δρόμους για απαγορεύσεις αριστερών και κομμουνιστικών κομμάτων.

Μάλιστα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δικαιολογούν τους φόβους τους για γενικεύσεις στο όνομα της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων, κάνοντας επίκληση και του γενικότερου ιδεολογικού – θεσμικού πλαισίου της ΕΕ όπου ο ναζισμός και ο φασισμός εξισώνεται με τον κομμουνισμό ως «ολοκληρωτικές» και «εγκληματικές» ιδεολογίες.

Ειδικότερα δε το ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι ανοίγει ο δρόμος για «ντόμινο απαγορεύσεων» με αντικομμουνιστική στόχευση, ενώ το ΚΚΕ επικαλείται την εμπειρία σειράς κρατών μελών της ΕΕ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη όπου είναι εκτός νόμου κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα ενώ διώκονται και τα κομμουνιστικά σύμβολα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που τονίζεται από όσους αντιδρούν στις πρόνοιες της κυβερνητικής ρύθμισης είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ αρκετές φορές ξεπλένει φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί είναι να δώσει στη Δικαιοσύνη ένα «όπλο», ένα εργαλείο, έτσι ώστε να πετύχει να μην περιπαίζουν τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη καταδικασμένοι εγκληματίες, ναζί, φασίστες.

«Αντί, λοιπόν, να δούμε αυτό το αυτονόητο, το απλό, το συγκεκριμένο, ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι κρίμα -για να δικαιολογήσουν την πάγια γραμμή «όχι σε όλα και ναι σε τίποτα»- σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Με μία διάταξη απόλυτα καθαρή και σαφή, που προσδιορίζει ακριβώς το τι γίνεται, επιχειρούμε να δώσουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη αυτό το εργαλείο. Αυτό είναι και η απάντηση σε όλους.

»Δεν σημαίνει ότι ψηφίζεις μια διάταξη και αυτόματα κάποιος δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές. Απαιτείται απόφαση της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι η απάντηση και σε όσους διακινούν αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αστεία πράγματα, προσχήματα», τόνισε.

Σημεία που δεν είναι σαφή

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου τόνισε «οι νεοναζιστικές εγκληματικές οργανώσεις πρέπει να μείνουν έξω από τη Βουλή, η θέση τους είναι στη φυλακή και μόνο και σίγουρα όχι στα βουλευτικά έδρανα» ωστόσο πρόσθεσε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης που έχει διαρρεύσει έχει σημεία που δεν είναι σαφή. Η τροπολογία που θα ρυθμίζει το ζήτημα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ στοχευμένη, να μην έχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα και να μην αφήνει κανένα περιθώριο διαφορετικών, περίεργων ερμηνειών στο μέλλον».

«Από την πλευρά μας, καταθέτουμε τροπολογία με την οποία προσπαθούμε να διαφυλάξουμε όλα αυτά τα σημεία, να περιορίσουμε το ζήτημα στην πολιτική του ουσία και στο συνταγματικό του νόημα», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, αρχίσαμε να συζητάμε αυτό το θέμα πολύ αργά. Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα, στο οποίο αφέθηκε ελεύθερος ο κ. Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή, να κάνει live streaming, να στήνει δίκτυο, να οργανώνει ένα κόμμα και να διεκδικεί θέση στη Βουλή. Και η ευθύνη για αυτό ανήκει στην κυβέρνηση», τόνισε η Πόπη Τσαπανίδου.

Ανοιχτά παραθυράκια

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι «η θέση των νεοναζί είναι στη φυλακή και καταδικασμένοι χρυσαυγίτες για την εγκληματική τους δράση δεν μπορούν να έχουν πολιτική δράση». «Δεν μπορούμε να κινηθούμε με μια διάταξη που αφήνει ‘’ανοιχτά παραθυράκια’’» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μία διάταξη η οποία αφορά και μόνο τους νεοναζί. Με την οποία να μην εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ταυτόχρονα να μην μπορεί να ανοίγει οποιαδήποτε επικίνδυνη για την δημοκρατία κερκόπορτα η οποία στο μέλλον θα επιτρέπει ενδεχομένως σε κάποιους να απαγορεύουν την πολιτική δράση πολιτικών δυνάμεων», τόνισε ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος νεοναζί ασκεί πολιτική δράση από την φυλακή εδώ και τρία χρόνια».

Όχι παιχνίδια με τους θεσμούς

Με σημερινή του παρέμβαση για το επίμαχο ζήτημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και σε μια νομοτεχνική επεξεργασία σύμφωνη με το σύνταγμα ενώ άφησε αιχμές προς κάθε κατεύθυνση πως «δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους θεσμούς» συμπληρώνοντας ότι «είναι «εκτός τόπου και χρόνου όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης».

Αναλυτικά η δήλωσή του Nίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Απέναντι στο φαινόμενο μιας εγκληματικής οργάνωσης, που ενδύεται τον μανδύα ενός κόμματος , το πολιτικό σύστημα οφείλει να δράσει συντεταγμένα και με υπευθυνότητα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή της ανάδυσης του νεοναζιστικού εγκληματικού μορφώματος βρέθηκε δυναμικά απέναντι οργανώνοντας εκστρατεία ενημέρωσης για τον κίνδυνο, όταν άλλοι τους χάιδευαν μιλώντας για την «σοβαρή Χρυσή Αυγή».

Συναίνεση σημαίνει συμφωνία στη στοχοθεσία και μια τέτοια νομοτεχνική επεξεργασία, που πρέπει να συμφωνεί απόλυτα με τις συνταγματικές προβλέψεις τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε δικονομικό επίπεδο.

Εκτός τόπου και χρόνου οι κομματικές αντιπαραθέσεις

Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τους Θεσμούς .Όσοι ψάχνουν πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία μας, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είναι συγκεκριμένες και απολύτως τεκμηριωμένες.

Επιπλέον, προτείνουμε ο Πρόεδρος της Βουλής να ζητήσει το ταχύτερο τη γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου προκειμένου να επιτευχθεί η αρτιότερη και σύμφωνη με το Σύνταγμα διατύπωση της διάταξης».

Γενικεύσεις, ουρές και «δύο άκρα»

Την αντίθεσή του με την επικείμενη ρύθμιση της κυβέρνησης εκφράζει εκ νέου το ΚΚΕ με τον Γιάννη Γκιόκα να δηλώσει ότι από τα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για την κυβερνητική ρύθμιση ανοίγονται πάρα πολύ επικίνδυνοι δρόμοι με αφορμή τον επιχειρούμενο εκλογικό αποκλεισμό στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ σημείωσε ότι περιλαμβάνει επικίνδυνες γενικεύσεις και την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων με βάση την οποία στην ΕΕ έχουν απαγορευτεί Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες, έχει εμποδιστεί η δράση τους ή η συμμετοχή τους σε εκλογές.

Έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει σε μια ρύθμιση με απαράδεκτες ουρές που μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά για άλλους είδους επιδιώξεις. Ούτε θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Άρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του.

Νερό στο μύλο

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έχε σταθερό μέτωπο κατά των ναζιστικών εγκληματικών οργανώσεων που δεν έχουν θέση όχι μόνο στη Βουλή, αλλά στην κοινωνία. Υπογράμμισε ότι πρώτα και κύρια είναι υπόθεση του λαού και της νεολαίας το ξερίζωμα των φασιστικών μορφωμάτων από τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς.

Ανέφερε ότι στη ρύθμιση θα πρέπει να προσδιορίζεται σαφώς ο ναζιστικός εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, των παραφυάδων της και των στελεχών της που έχουν καταδικαστεί.

Διερωτήθηκε σε ποιου μύλου ρίχνουν νερό πολιτικές πρακτικές όπως ότι ΝΔ και άλλα κόμματα χειροκροτούσαν τους φασίστες του Αζόφ στη Βουλή, η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό από στελέχη της κυβέρνησης και το ξέπλυμα της μοναρχίας με αφορμή την κηδεία Γκλίξμπουργκ.

Δεν θα γίνουμε συνεργοί

Το ΜέΡΑ25 ξέκοψε κάθε συζήτηση για ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας χαρακτηρίζοντας απατηλή πλάνη ότι η απαγόρευση θα περιοριστεί στο κόμμα Κασιδιάρη ή σε άλλα φασιστικά κόμματα.

«Το ΜέΡΑ25 δεν θα γίνουμε συνεργοί

  • στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα επιτύχει η απαγόρευση που μεθοδεύει η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
  • στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφήσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα χωρίς να αποτελέσει προοίμιο για ένα ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση – δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, τσουβαλιάζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό.
  • Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, οι δημοκράτες ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια Νέα Δημοκρατία που συστηματικά εντάσσει ναζί και φασίστες στην Αστυνομία και σε άλλους θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε λοιπόν ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση της κυβέρνησης.

Το ΜέΡΑ25 δουλεύουμε νύχτα-μέρα, μαζί με όλους τους αντιφασίστες δημοκράτες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά και πολιτικά παντού».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024