Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσοχή στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη!

Προσοχή στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη!

Αποτελεί ανησυχητικό στοιχείο η δημοσκοπική παρουσία του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη

Η νέα δημοσκόπηση της MRB έχει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία: η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα «κλείνει», η ακρίβεια φαίνεται να καθορίζει το πολιτικό σκηνικό, ενώ το ΕΣΥ και η οικονομία της χώρας αποτελούν δύο επίσης πολύ σημαντικές πηγές ανησυχίας για τους πολίτες. Όμως, αυτή η δημοσκόπηση έχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο: για πρώτη φορά βλέπουμε το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» να σκαρφαλώνει σε ένα ανησυχητικό ποσοστό της τάξης του 2,7%, ποσοστό που στην κλιμάκωση της εκλογικής μάχης, μπορεί να υποσχεθεί είσοδο στη Βουλή.

Από μόνο του το γεγονός ότι ο καταδικασμένος νεοναζί της Χρυσής Αυγής κατάφερε να δημιουργήσει κόμμα και να συνεχίζει ως επικεφαλής του μέσα από τη φυλακή, σημαίνει κάτι για τη δημοκρατία μας.

Τον Οκτώβριο του 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε σε 13 χρόνια και 6 μήνες “για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”. Νωρίτερα, το Μάιο του 2020, όντας υπόδικος, αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, καταδικάζοντας τον φασισμό και το ναζισμό(!) και ανακοινώνοντας την ίδρυση του δικού του κόμματος.

Όταν η Χρυσή Αυγή «καταδίκαζε» το ναζισμό

Υπόδικος για τις δράσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης, ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να καταδίκασε το ναζισμό, αλλά το ίδιο πράγμα έκανε και η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό μόρφωμα του οποίου υπήρξε κορυφαίο στέλεχος, βουλευτής και προηγούμενα γραμματέας του Μετώπου Νεολαίας, της οργάνωσης νέων, δηλαδή.

Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αναλάβει και την ιδεολογική καθοδήγηση των νέων, ακόμη και όταν παρέδωσε τη σκυτάλη. Η ιδεολογική βάση του Μετώπου Νεολαίας μοιάζει δραματικά (κατά κυριολεξία) με εκείνη της νεολαίας του χιτλερικού κόμματος: εθνικοσοσιαλισμός, μίσος, ρατσισμός, αντιφεμινισμός.  Βεβαίως, όμως, η Χρυσή Αυγή έχει πολλές φορές καταδικάσει το ναζισμό.

«Είμαστε έλληνες εθνικιστές, είμαστε έλληνες πατριώτες», απαντούσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις κατηγορίες εναντίον τους. Ακόμη και όταν είχαν συναντήσεις με νεοναζί και φασίστες από όλη την Ευρώπη, ακόμη και όταν στη δημοσιότητα βλέπαμε φωτογραφίες του υπαρχηγού Χρήστου Παππά μπροστά από τη σβάστικα. Ακόμη και όταν χαιρετούσαν ναζιστικά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα έλεγε «μπορεί αυτά τα χέρια να χαιρετάνε έτσι, αλλά είναι καθαρά».

Καθαρά μέχρι να βαφτούν με αίμα, φυσικά.

Γιατί είναι επικίνδυνος ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί για τις εγκληματικές απόψεις και τις δράσεις του. Έχει καταδικαστεί ως ενορχηστρωτής των νεοναζιστικών εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής. Ακόμη και αν προσπάθησε -μάταια- να αποκηρύξει την… ρετσινιά λίγους μήνες πριν την καταδίκη, αυτό υπήρξε μάταιο.

Η Χρυσή Αυγή είχε ένα σταθερό αριθμό ψηφοφόρων, περί τις 500.000 πολίτες. Αυτό το ποσοστό δεν άλλαξε ούτε μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ούτε καν όταν όλο το πολιτικό σύστημα αναγκάστηκε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση, για νεοναζί, για φασισμό.

Στις εκλογές του 2019, η Χρυσή Αυγή είχε πια διαλυθεί, επί της ουσίας. Ως κόμμα, όχι ως ιδεολογία, γιατί και στις συγκεντρώσεις του «Μακεδονικού» εμφανιζόταν ισχυρή και σε εκείνες των αντιεμβολιαστών αργότερα. Το γεγονός ότι τα κορυφαία της στελέχη είχαν αυτομολήσει πριν τελικά καταδικαστούν, είχε αποτέλεσμα στην εκλογική αποτύπωση των δυνάμεων του νεοναζιστικού μορφώματος, αλλά όχι στην αποδυνάμωση των φασιστικών αντιλήψεων στην Ελλάδα.

Πού πήγαν αυτοί οι ψηφοφόροι; Κάποιοι προς τον Βελόπουλο, μερικοί προς της ΝΔ και άλλοι πουθενά, διάλεξαν την αποχή, όπως έδειξαν οι έρευνες του 2019.  Η βάση υπάρχει και όχι μόνο υπάρχει, αλλά τροφοδοτείται από την ανασφάλεια, την φτώχεια και την καλλιέργεια εσωτερικών εχθρών: από το «θα τελειώσουμε με την Αριστερά» ως την ενδυνάμωση του ρατσισμού ο νεοφασισμός και ο νεοναζισμός, η alt right είναι εχθρός εντός της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.

Έτσι, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ενεργός και αυτός και οι υποστηρικτές του στα κοινωνικά δίκτυα, δεν θα καταφέρει να πάρει το τρομακτικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής του 2012, αλλά ίσως καταφέρει να ενσωματώσει τους έλληνες νεοφασίστες, ή έστω τη νεοφασιστική αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Αν συμφωνούμε όλες και όλοι στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής, τότε δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε αυτήν την ανερχόμενη τρομοκρατία. Το 2012 κάναμε αυτό το λάθος και υποτιμήσαμε τη Χρυσή Αυγή, ως κόμμα «αντίδρασης» που θα ξεφούσκωνε. Αλλά πέσαμε έξω και μάλιστα με μια αποτυχία παταγώδη –δολοφονική, για την ακρίβεια. Τώρα, παραβλέποντας το φίδι, θα πρέπει να περιμένουμε αυγά κι αν η απόδειξη δεν είναι το ευρωπαϊκό κλίμα που διαμορφώνεται, κοιτάζοντας προς τα δεξιά μας απέναντι στην Ιταλία, ας έχουμε σαν απόδειξη τις εγχώριες ενδείξεις.

Η δημοσκοπική άνοδος του Ηλία Κασιδιάρη είναι μία από αυτές. Η ενίσχυση των δυνάμεων του σκοταδισμού εντός της χώρας, είναι μία άλλη. Αρκεί μόνο να δούμε με πόση ζέση ζητά ο κόσμος θανατικές ποινές και χημικούς ευνουχισμούς στα κοινωνικά δίκτυα για να πάρουμε μία πρώτη ιδέα. Αρκεί να δούμε και πώς αντιμετωπίζουν τα μελαμψά νεκρά παιδιά, από την πεντάχρονη Μαρία του Έβρου ως τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη, για να πάρουμε και μία δεύτερη.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024