Οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη, σχολιάζουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Πλεύρη.

Για «πλήρη ασυδοσία» στον χώρο του φαρμάκου, με «υπογραφή Μητσοτάκη», κάνουν λόγο οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη.

«Το υπουργείο Υγείας, σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση επανέρχεται δριμύτερη, που το ΕΣΥ είναι διαλυμένο και το ιατρικό του προσωπικό, όντας εξουθενωμένο και σε απόγνωση παραιτείται μαζικά, φέρνει ένα νομοσχέδιο προεκλογικής ‘παροχολογίας’ και επικοινωνιακής διαχείρισης της διογκούμενης κοινωνικής κατακραυγής για το χάλι στην Υγεία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμός με τη νοσοκομειακή δαπάνη για φάρμακα - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Όπως αναφέρουν, «εξαγγέλλει δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα στα παιδιά (dentist pass) και πρόγραμμα ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά-εφήβους με χρηματοδότηση του ΙΣΝ».

«Μετατρέπουν το ΙΦΕΤ σε αμιγώς εμπορική επιχείρηση»

Ωστόσο, «το πιο σημαντικό και προκλητικό» – όπως το χαρακτηρίζουν –  «στοιχείο του ν/σ, είναι ότι με το άρθρο 14 για το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, θυγατρική του ΕΟΦ), η κυβέρνηση θεσμοθετεί την πλήρη ανατροπή του χαρακτήρα του ως κρατική φαρμακαποθήκη και παρέχει εκ των υστέρων πολιτική ασυλία και κάλυψη στις παρανομίες και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της σημερινής Διοίκησης του ΙΦΕΤ, για τις οποίες υπάρχουν ενοχοποιητικά πορίσματα ελέγχου και έχουμε καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου».

Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «αντί για εξυγίανση και θεσμική θωράκιση του ΙΦΕΤ, για να παρέμβει δραστικά  στην κρίση της φαρμακευτικής αγοράς και στις πρωτοφανείς ελλείψεις  φαρμάκων ζωτικής σημασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης μετατρέπουν το ΙΦΕΤ σε μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργεί με όρους αδιαφάνειας και θα έχει ενεργό ρόλο στο  κύκλωμα των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων».

Και προσθέτουν: «Για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία περί ‘αυτορρύθμισης της αγοράς’ χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση, αλλά και με ανοικτή διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα, που κερδοσκοπούν σε βάρος της Δημόσιας Υγείας».

«Η αποδιοργάνωση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των κρατικών φορέων στο χώρο του φαρμάκου (ΕΟΦ-ΙΦΕΤ) και η πλήρης ασυδοσία στην αγορά, έχουν την ‘υπογραφή Μητσοτάκη’», καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr