Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλεύρης: Αύξηση τιμών στα «πολύ φθηνά φάρμακα» - Δεν συνδέονται με τις ελλείψεις

Πλεύρης: Αύξηση τιμών στα «πολύ φθηνά φάρμακα» – Δεν συνδέονται με τις ελλείψεις

Οι αυξήσεις τιμών δεν θα είναι οριζόντιες, είπε σε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης

Αναφορικά με την αύξηση τιμών των φαρμάκων για την οποία γίνεται λόγος ο υπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα τόνισε ότι οι αυξήσεις τιμών δεν θα είναι οριζόντιες για όλα τα φάρμακα και μάλιστα αποσυνέδεσε τις αυξήσεις αυτές από τις ελλείψεις φαρμάκων, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένες από το καλοκαίρι.

Δεν εκβιάζεται για οριζόντιες αυξήσεις

«Η πιο σκανδαλώδης αύξηση τιμών έγινε το 2018 και το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης λέγοντας ότι τότε μεταφέρθηκε το πρότυπο της τιμολόγησης από τις χώρες της ΕΕ στις χώρες της ευρωζώνης, ώστε χώρες αναφοράς να μην είναι οι χώρες με τα φθηνότερα φάρμακα όπως είναι οι χώρες στην Ανατολική Ευρώπη αλλά χώρες με ακριβά φάρμακα όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και δεν θα μπει σε συζήτηση για αύξηση τιμών οριζόντια» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση, αντίθετα μέχρι σήμερα έχει λάβει μέτρα για εκπτώσεις και μείωση τιμών στα φάρμακα.

Δεν θα επωμιστεί ο ασφαλισμένος τη διόρθωση τιμών

Αυτό που αποφασίστηκε από τον καλοκαίρι είναι αποσυνδεδεμένο με την έλλειψη φαρμάκων, συνέχισε ο κ. Πλεύρης κάνοντας λόγο για αύξηση στα «πολύ φθηνά φάρμακα του ενός ή δύο ευρώ που κοστολογικά είναι ασύμφορη η παραγωγή τους. Σε αυτά και μόνο τα πολύ φθηνά φάρμακα θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος. Αυξήσεις μερικών λεπτών του ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Υγείας επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «θράσος αυτών που αύξησαν τις τιμές επώνυμων φαρμάκων όπως αυτά της Novartis, να έρχονται τώρα και να εγκαλούν την κυβέρνηση ότι αυξάνει τις τιμές».

Δύο κατηγορίες

Ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σε δύο κατηγορίες φαρμάκων εστιάζεται το πρόβλημα της έλλειψης. Μία κατηγορία στην οποία υπάρχει διαχρονικά έλλειψη και λόγω των παράλληλων εξαγωγών και στην τωρινή έλλειψη παρακεταμόλης και άλλων αναπλευστικών σκευασμάτων που είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αφορά όλες τις χώρες και οφείλεται μεταξύ άλλων στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών και στη μεγάλη αύξηση των λιμώξεων.’

Ο κ. Πλεύρης ήταν καθυσυχαστικός λέγοντας ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων λόγω της εγχώριας παραγωγής σε γενόσημα και σημείωσε ότι χώρα μας αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό το πρόβλημα από χώρες με πιο ακριβά φάρμακα όπως ΗΠΑ Γερμανία Γαλλία κλπ που αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία.

Πρόβλημα μειωμένης παραγωγής

Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής και εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες φίρμες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης συμπληρώνοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, επανέλαβε.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα ήδη ληφθέντα μέτρα προσθέτοντας ότι λήφθησαν και επιπλέον μέτρα ενώ έκανε γνωστό ότι ελέγχονται εννέα μεγάλες πολυεθνικές αν κρατούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος, ενώ παράλληλα εντείνεται η παραγωγή σε γενόσημα φάρμακα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Μόνο ηλεκτρονικά η συνταγογράφηση

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι θα υπάρχει ενημέρωση για άλλα σκευάσματα που αντιστοιχούν στα σκευάσματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη ώστε να είναι γνωστό το υποκατάστατο όταν υπάρχει έλλειψη σε ένα επώνυμο φάρμακο. Όπως είπε θα γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς ώστε να προτείνονται φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας ώστε να μην αναζητά ο πολίτες φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Όπως είπε η συνταγογράφηση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και η πρόσβαση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής συνταγής.

Γενόσημα και ομαλοποίηση της αγοράς

Καθυσυχαστικός ήταν ο Θάνος Πλεύρης για τους γονείς σε σχέση με τις ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα και φάρμακα για ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση στον παιδικό πληθυσμό. Όπως τόνισε υπάρχει επάρκεια και τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις κλπ «προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με γενόσημα».

Για φαρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγωγές όπως σκευασματα παιδικά, αποφρακτικά, αναπνευστικά κλπ θα διευρυνθούν οι παραγγελίες από ΙΦΕΤ για να υπάρξει ομαλοποίης ητης αγορας.

Και κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα διαθέτει εγχώρια βιομηχανία φαρμάκων και αμέσως μετά τις γιορτές θα ομαλοποιείται η κατάσταση. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» επανέλαβε λέγοντας ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση καθώς υπάρχει επάρκεια σε γενόσημα φάρμακα. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή και δεν θα είναι μόνιμη, είπε ο κ. Πλεύρης.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024