Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρέας Ξανθός: «Τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή»

Ανδρέας Ξανθός: «Τα αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή»

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων καθημερινής χρήσης έχουν αποκτήσει πλέον «ενδημικά χαρακτηριστικά» στη χώρα μας, ταλαιπωρώντας καθημερινά και οδηγώντας σε απόγνωση φαρμακοποιούς και ασθενείς, σημειώνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Και τονίζει πως οι προειδοποιήσεις «εδώ και πάνω από ένα χρόνο» των γιατρών και των φαρμακοποιών, «δεν ‘συγκίνησαν’ κανένα».

Ο κ. Ξανθός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη ‘συνταγή’: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά, επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος και, στη συνέχεια, όταν ξεφύγει τελείως η κατάσταση, αναγκάζεται να πάρει αποσπασματικά, ατελή και γι’ αυτό αναποτελεσματικά μέτρα, όπως π.χ. η καθυστερημένη και πλημμελής απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών».

«Ζήτημα νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας»

«Δεν είναι ζήτημα διαχειριστικής ανεπάρκειας», σημείωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζήτημα «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας περί της δήθεν δυνατότητας της αγοράς να αυτορυθμίζεται χωρίς ισχυρή κρατική παρέμβαση. Αλλά είναι και ζήτημα επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών», προσέθεσε, «που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα και καθ’ έξιν, διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά».

Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης «επαίρεται» ότι έκλεισ​ε 2 φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανέφερε ο κ. Ξανθός, ρωτώντας χαρακτηριστικά «με τις υπόλοιπες  φαρμακαποθήκες τι γίνεται; Πότε θα ελεγχθούν; Ποια είναι τα πορίσματα των όποιων ελέγχων έχουν διενεργηθεί;».

«Δεν προλαβαίνει το ΙΦΕΤ;»

Παράλληλα, κατηγόρησε το ΙΦΕΤ, λέγοντας πως «η κρατική φαρμακαποθήκη, που οφείλει με εισαγωγές από το εξωτερικό να καλύπτει τις ανάγκες της χώρας με φάρμακα που είναι σε έλλειψη, τι ακριβώς κάνει μπροστά σε μια τέτοια πρωτοφανή ανεπάρκεια βασικών φαρμάκων; Ή μήπως ‘δεν προλαβαίνει’, επειδή ασχολείται και το ίδιο (το ΙΦΕΤ) με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, όπως έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον εισαγγελέα;».

«Είναι προφανές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας είναι τραγικά ανεπαρκή, θέτοντας σε διακινδύνευση τη Δημόσια Υγεία», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Και προτείνει ως «μόνη δραστική λύση» σήμερα την «επ’ αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που είναι σε συστηματική έλλειψη», τον «real time» έλεγχο των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ, την αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας, καθώς και τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, τα αντιφυματικά κ.λπ.

Η πανδημία απέδειξε ότι η «ελεύθερη αγορά» δεν λειτουργεί σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, που η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει με ισχυρή κρατική παρέμβαση, επισημαίνει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι απέναντι στην όποια κρατική παρέμβαση, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ‘αλλεργία’».

«Η αλλαγή πορείας στα πολιτικά πράγματα είναι πλέον ζωτικής σημασίας και για… λόγους Δημόσιας Υγείας!», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024