Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Λιγότερες οι ελλείψεις στην Ελλάδα, λόγω εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Λιγότερες οι ελλείψεις στην Ελλάδα, λόγω εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Εντατικοποιείται η παραγωγή των ελληνικών φαρμακευτικών για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις - Στο μικροσκόπιο οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές 1300 φαρμάκων

Στην αγορά των φαρμακείων και όχι στα νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εντοπίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων, και  μάλιστα αφορούν κυρίως φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται τόσο στην αύξηση της ζήτησης λόγω έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, όσο και στις ελλείψεις πρώτων υλών που αποτελούν διεθνές φαινόμενο.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα χρονίων παθήσεων, με τις απαγορεύσεις των παράλληλων εξαγωγών σε 260 φάρμακα, η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια κλπ., καλύπτονται και από γενόσημα εγχώριας παραγωγής.

Παρόλα αυτά, για κάποια φάρμακα που κατέχουν το 70% της αγοράς, όπως το σιρόπι παρακεταμόλης, καμία φαρμακευτική δεν μπορεί άμεσα να καλύψει το κενό που δημιουργεί η έλλειψη πρώτης ύλης παρακεταμόλης. Αντίστοιχα, ειδικά εισπνεόμενα φάρμακα, επίσης δεν μπορούν να καλυφθούν.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος, με τους εκπροσώπους των φορέων να εντοπίζουν πάνω από 1.300 σκευάσματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας, να διατηρούν τιμή κάτω από το μέσο όρο των τιμών της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεσή τους και αν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα, ακριβότερα. Στα σκευάσματα αυτά, περιλαμβάνονται και τα γενόσημά τους που πολλές φορές η τιμή με την οποία κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι χαμηλότερη του κόστους παραγωγής, δημιουργώντας προβλήματα στις ελληνικές παρασκευάστριες εταιρείες, ενώ για άλλα οι τιμές είναι οριακές με τον κίνδυνο να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στα υλικά συσκευασίας ή το αυξανόμενο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Τέλος, οι παράλληλες εξαγωγές παραμένουν πρόβλημα για την επάρκεια της εγχώριας αγοράς σε εισαγόμενα φάρμακα, επειδή οι τιμές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον για την επανεξαγωγή τους σε ευρωπαϊκές χώρες όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι ακριβότερες, άρα και πιο ελκυστικές.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε η συνάντηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών, αλλά και εκπροσώπων του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.

Μετά τη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), επεσήμανε τις ελλείψεις σε φάρμακα κοινότητας και όχι νοσοκομειακά ή σοβαρών παθήσεων που διανέμονται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, τόνισε το διεθνές πρόβλημα των ελλείψεων, λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και εκτίμησε ότι ιδίως το πρόβλημα με τα φάρμακα των αναπνευστικών λοιμώξεων, αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα συνέστησε – με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού- τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, ενώ τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, επειδή εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται».

Παράλληλες εξαγωγές

Ο ΣΦΕΕ παρατήρησε σημάδια βελτίωσης με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα και πρόσθεσε ότι η βελτίωση αναμένεται ακόμη πιο σημαντική στα συγκεκριμένα προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

«Δεν θα πρέπει να διαφεύγει από την προσοχή μας ότι το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών (επανεξαγωγή εισαχθέντων στη χώρα φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όχι από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά από κύκλους της αλυσίδας εμπορίας φαρμάκου λόγω διαφοράς τιμής) οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε από τα πιο φτηνά φάρμακα της Ευρώπης», σημείωσε ο ΣΦΕΕ και πρόσθεσε ότι «στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα – σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία – βρίσκονται κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην Ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά».

Επιστροφή της παραγωγής στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία

Σε 24ωρη βάση προτίθενται να λειτουργήσουν και το επόμενο χρονικό διάστημα οι ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται τελευταία.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός.

Η ΠΕΦ τονίζει ιδιαίτερα ότι οι παραπάνω επιβαρύνσεις, απορροφώνται εξ’ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται  στους ασθενείς.

Σημειώνει παράλληλα, ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα.

Κίνδυνος για φάρμακα χρονίων παθήσεων

Η ΠΕΦ προσθέτει πως εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Χωρίς την εγχώρια παραγωγή, οι ελλείψεις θα ήταν πενταπλάσιες. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Πρόβλημα παγκόσμιας αγοράς

«Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων, έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης», επισημαίνει η ΠΕΦ, και δεσμεύεται ότι «παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσουμε τη λειτουργία των μονάδων μας σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών».

Η διοίκηση της Ένωσης κάλεσε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι μέσω του επενδυτικού προγράμματος των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.

Sports in

Εξελίξεις με Ποκουσέφσκι: Μένει ελεύθερος από τους Θάντερ και βλέπει Ευρώπη (vid)

O νεαρός άσος αποχωρεί από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και ψάχνει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024