Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση Interview: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Ποια κυβέρνηση συνεργασίας προκρίνουν οι πολίτες

Δημοσκόπηση Interview: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποια κυβέρνηση συνεργασίας προκρίνουν οι πολίτες

Ποιος μήνας είναι ο «βολικότερος» για τους πολίτες έτσι ώστε να γίνουν οι εκλογές.

Δημοσκόπηση για την Politic διενήργησε η εταιρεία Interview, με τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 6,9% και να αυξάνεται στο 8,5% αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές.

Τον Απρίλιο προκρίνουν ως «βολικότερο» μήνα για εκλογές οι ψηφοφόροι, με κριτήριο τις προσωπικές τους ανάγκες, με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Για την πρόθεση ψήφου

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή στο 32,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 1,5 μονάδα άνοδο καθώς από το 24% της προηγούμενης μέτρησης φτάνει στο 25,6%.

Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σήμερα στο 6,9% (από 8,5%).

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει ποσοστό της τάξης του 10,1%, το ΚΚΕ 6% (από 5%), η Ελληνική Λύση 4,5% (από 4,7%), το ΜέΡΑ25 3,5% (από 3%) και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία με 1,5%, και οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,5%. Το ποσοστό αναποφάσιστων παραμένει σημαντικό καθώς εντοπίζεται στο 9,3%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, από το 6,9% της πρώτης Κυριακής, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στο 8,5% αν χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία τη δεύτερη Κυριακή καταγράφει ποσοστό 34,6% έναντι 32,5% του πρώτου γύρου και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,1% από το 25,6% του πρώτου γύρου.

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Βάσει των μετρήσεων δεν είναι απίθανο την Κυριακή των δεύτερων εκλογών η κυβέρνηση που θα δύναται να σχηματιστεί να είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Οι ψηφοφόροι με ποσοστό 35% απαντούν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ενώ το 29,6% επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Μόνο το 3,3% θα «έβλεπε» συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό

Σταθερό προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης. Ειδικότερα, στο ερώτημα για την καταλληλότητα μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει την αποδοχή του 45% των ερωτηθέντων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας το 31%.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, αφού το 44,2% έχει θετική/μάλλον θετική άποψη (από το 45% της προηγούμενης μέτρησης). Ο Αλέξης Τσίπρας είναι δεύτερος συγκεντρώνοντας το 32,5% των θετικών ψήφων (από 29,5%), ενώ τρίτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 30% (από 26,2). Ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 25,9% (από 24,1%), ο Νίκος Ανδρουλάκης με 22% (από 18,9%) και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10,3% (από 12,4%).

Η εκτίμηση των ψηφοφόρων για τα αποτελέσματα των κομμάτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καρτέλα της προσωπικής εκτίμησης των ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν τα τρία μεγάλα κόμματα, σημειώνει η Interview. Πρόκειται για μία εναλλακτική, καινοτόμο προσέγγιση της πρόθεσης ψήφου που καταγράφει τον μέσο όρο της εκτίμησης των πολιτών. Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κόσμου, η ΝΔ θα καταγράψει ποσοστό της τάξης του 31,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,4% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 11,3%. Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, σύμφωνα με τους πολίτες, θα είναι στο 4,5%.

Σύμφωνα με την Interview, το κυβερνών κόμμα φαίνεται να είναι το πιο ικανό ώστε να διαχειριστεί όλα τα θέματα της χώρας, καθώς καταγράφει σχεδόν σε όλα (ανάπτυξη, ασφάλεια, σταθερότητα), διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, άξιο επισήμανσης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται καταλληλότερος να διαχειριστεί θέματα δικαιοσύνης ενώ σε ότι έχει να κάνει με το ποιο πολιτικό κόμμα μπορεί να εμπνεύσει την ελπίδα, τα ποσοστά της ΝΔ (32,1%) και του ΣΥΡΙΖΑ (27,9%) είναι πολύ κοντά.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ

Sports in

Απευθείας στο League stage του Europa League o τροπαιούχος Ολυμπιακός!

Η κατάκτηση του Conference League στέλνει τον Ολυμπιακό απευθείας στο League Stage του επόμενου Europa League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024