Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ινδονησία: «Προκάλεσε πανικό» σεισμός 6,2 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρας

Ινδονησία: «Προκάλεσε πανικό» σεισμός 6,2 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σουμάτρας

Αισθητός για 3 έως 10 δευτερόλεπτα έγινε ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στ' ανοιχτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, και «προκάλεσε πανικό».

Σεισμική δόνηση 6,2 Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο ανοικτά των ακτών της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών (USGS).

Πανικός

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 48 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της πόλης Σίνγκιλ, στην επαρχία Ατσέχ, και το εστιακό βάθος ήταν 37 χιλιόμετρα, ανέφερε το USGS (απ’ όπου και η εικόνα, επάνω).

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) υπολόγισε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6 βαθμών και ότι σημειώθηκε σ’ εστιακό βάθος 80 χιλιομέτρων.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ούτε σοβαρές ζημιές μέχρι στιγμής, ανέφερε η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (BNPB).

«Ο σεισμός προκάλεσε πανικό. Εγινε αισθητός για 3 ως 10 δευτερόλεπτα σε τέσσερις περιφέρειες της Ατσέχ και στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας», ανέφερε ο Αμπντουλ Μουχάρι, εκπρόσωπος της BNPB, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η υπηρεσία.

Ο σεισμός έγινε περί τις 06:30 (τοπική ώρα· 00:30 ώρα Ελλάδας).

Η ινδονησιακή υπηρεσία μετεωρολογίας, κλιματολογίας και γεωφυσικής (BMKG) έκανε επίσης λόγο για σεισμό 6,2 βαθμών και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι.

Στον «δακτύλιο της φωτιάς»

Η Ινδονησία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, πάνω στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες, πλήττεται συχνά από σεισμούς και εκρήξεις ηφαιστείων.

Την 21η Νοεμβρίου 2022, 602 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την πυκνοκατοικημένη επαρχία της Δυτικής Ιάβας, στην ομώνυμη νήσο.

Πιο πρόσφατα, σεισμός 7,6 βαθμών, που καταγράφηκε τη 10η Ιανουαρίου στα ανοικτά της Ινδονησίας και του Ανατολικού Τιμόρ, επίσης στα βάθη του ωκεανού, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος και να καταστραφούν δεκαπέντε σπίτια και δυο σχολεία, κατά την BNPB.

Η πιο φονική σεισμική δόνηση στην ιστορία της Ινδονησίας έγινε στ’ ανοικτά της Σουμάτρας την 26η Δεκεμβρίου 2004, όταν χάθηκαν πάνω από 230.000 ανθρώπινες ζωές, καθώς προκάλεσε τσουνάμι με γιγαντιαία κύματα, ύψους 30 μέτρων, που χτύπησαν όχι μόνο την ίδια την Ινδονησία αλλά και τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, φθάνοντας ως την Αφρική. Είχε μέγεθος 9,1 Ρίχτερ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024