Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε καθηγητής Γυμνασίου για σεξουαλική παρενόχληση οκτώ μαθητριών
Ο ίδιος απέδωσε τα όσα ανέφεραν οι μαθήτριες στην αυστηρότητα που τον διέκρινε ως εκπαιδευτικό σε πειθαρχικά ζητήματα και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «στυλοβάτη» του σχολείου.
Σε συνολική φυλάκιση 22 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε καθηγητής γυμνασίου για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του, στο σχολείο.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώπιον του οποίου παραπέμφθηκε να δικαστεί, τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για κατάχρηση ανηλίκου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου.
Ο καταδικασθέντες καθηγητής απηύθυνε σε μαθήτριες ερωτήσεις για τυχόν σεξουαλικές εμπειρίες που βίωσαν.
Η δικογραφία περιελάμβανε οκτώ μαθήτριες γυμνασίου, στις οποίες ο 66χρονος εκπαιδευτικός φέρεται να «απηύθυνε χειρονομίες και προτάσεις γενετήσιου χαρακτήρα». Είχε προηγηθεί αναφορά των γονιών τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ακολούθησε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης της ΕΛ.ΑΣ., όπου οι καταγγέλλουσες έφηβες (ηλικίας τότε 14 με 15 ετών) εξετάστηκαν, παρουσία παιδοψυχολόγου.
Η φρίκη που βίωσαν
Στις καταθέσεις τους φαίνεται να κατήγγειλαν – μεταξύ άλλων – ότι ο καθηγητής τούς απηύθυνε ερωτήσεις για τις ερωτικές τους προτιμήσεις και τυχόν σεξουαλικές εμπειρίες που βίωσαν. Επιπλέον, οι ίδιες τον κατήγγειλαν ότι προέβη σε «αγγίγματα» πάνω από τα ρούχα και σε γυμνά μέρη στην κοιλιακή χώρα.
Οι καταγγελίες αφορούσαν το περσινό σχολικό έτος (2021-22) και ειδικότερα το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. Προκάλεσαν δε, αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα τού συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος που κορυφώθηκαν σε καταλήψεις.
Τι υποστηρίζει ο καθηγητής
Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος καθηγητής και υποδιευθυντής του συγκεκριμένου γυμνασίου (τέθηκε σε αργία μετά την παραπομπή του σε δίκη) χαρακτήρισε τις καταγγελίες ως ψευδείς. «Αυτές οι ενέργειες δεν είναι του χαρακτήρα μου, ούτε της ηλικίας μου. Είναι χυδαίες, ακραίες και απαράδεκτες» είπε για τις εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις. Ο ίδιος απέδωσε τα όσα ανέφεραν οι μαθήτριες στην αυστηρότητα που τον διέκρινε ως εκπαιδευτικό σε πειθαρχικά ζητήματα και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «στυλοβάτη» του σχολείου.
Πρόσθεσε δε, ότι παρατηρούσε πολλές μαθήτριες όταν εμφανίζονταν καθυστερημένα στο μάθημα ή όταν έκαναν «κοπάνα», ενώ ο ίδιος – όπως ανέφερε – πρωτοστατούσε για να λήξουν καταλήψεις που γίνονταν στο σχολείο. «Για όλα αυτά γινόμουν δυσάρεστος. Εάν αμαύρωναν εμένα θα μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν […] Αυτά πληρώνω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την απαλλαγή του είχε ζητήσει η εισαγγελέας της έδρας, η οποία στην αγόρευσή της χαρακτήρισε υποκινούμενες τις καταγγελίες. Υπέδειξε – μάλιστα – ως υποκινητή συγκεκριμένο μαθητή του σχολείου, ο οποίος είχε τιμωρηθεί κατά το παρελθόν από τον κατηγορούμενο καθηγητή για πειθαρχικό παράπτωμα.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν οι καταγγέλλουσες που όμως δεν εξετάστηκαν, κατά την αποδεικτική διαδικασία, παρά μόνο διαβάστηκαν οι καταθέσεις που έδωσαν στην αστυνομία. Στην ίδια αίθουσα παραβρέθηκαν και συνάδελφοι του καθηγητή εκφράζοντάς του την συμπαράστασή τους.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59