Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που έκανε χρήση Twitter

Σαουδική Αραβία: Θανατική ποινή σε ακαδημαϊκό που έκανε χρήση Twitter

Ακαδημαϊκός χρησιμοποιούσε τα κοινωνικά δίκτυα για διαμοιρασμό απόψεων οι οποίες κρίθηκαν «εχθρικές» προς το βασίλειο

Απόφαση που θυμίζει μεσαίωνα ελήφθη στην Σαουδική Αραβία όταν οι αρχές επέβαλλαν σε ακαδημαϊκό θανατική ποινή επειδή έκανε χρήση Twitter. Ο διακεκριμένος καθηγητής νομικής τάσσεται υπέρ της ανάγκης για μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian, η σύλληψη του 65χρονου Αγουάντ Αλ-Κάρνι τον Σεπτέμβριο του 2017 σηματοδότησε το ξεκίνημα μαζικών διώξεων εναντίον διαφωνούντων από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, λίγους μήνες αφότου είχε οριστεί πρίγκιπας-διάδοχος από τον πατέρα του.

Πώς παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ της Αραβίας

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Αλ-Κάρνι παρουσιάζεται από τα MME της Σαουδικής Αραβίας που ελέγχονται από το Ριάντ ως ένας επικίνδυνος ιερέας, όμως οι διαφωνούντες λένε πως πρόκειται για έναν σημαντικό, αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό με ισχυρή παρουσία στα social media. Μόνο στο Twitter, ο λογαριασμός του είχε περίπου 2 εκατ. followers.

Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτοεξόριστοι διαφωνούντες με το Ριάντ προειδοποιούν ότι οι Αρχές στο βασίλειο έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο άτομα στη χώρα που επικρίνουν το καθεστώς. Πέρυσι, η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λιντς και μητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 34 ετών επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε ακτιβιστές και διαφωνούντες, κάνοντας retweet σε κάποιες αναρτήσεις του. Μια άλλη γυναίκα, η Νούρα Αλ-Καχτάνι, καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης για αναρτήσεις της στο Twitter.

Πότε ξεκίνησε η ποινικοποίηση των social media

Τα δικαστικά έγγραφα ωστόσο που δημοσιεύει η Guardian και προήλθαν από τον γιο του 65χρονου ακαδημαϊκού δείχνουν ότι η ποινικοποίηση της χρήσης των social media είχε ξεκινήσει στο βασίλειο ήδη από το ξεκίνημα της «κυριαρχίας» του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η μετάφραση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αλ-Κάρνι περιλαμβάνει την «παραδοχή» του καθηγηγή νομικής ότι διατηρούσε έναν λογαριασμό social media με το όνομά του (@awadalqarni) και ότι τον χρησιμοποιούσε «με κάθε ευκαιρία… για να εκφράζει τις απόψεις του». Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι «παραδέχτηκε» ότι συμμετείχε σε συζήτηση μέσω WhatsApp και ότι συμμετείχε σε βίντεο στα οποία υμνούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στις κατηγορίες είχε συμπεριληφθεί και η δημιουργία και χρήση ενός λογαριασμού του Αλ-Κάρνι στο Telegram.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024