Θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να «δαμαστεί»;

«Η πεντάμορφη και το τέρας», «Το τέρας του Λόχ Νες», το «Τέρας της Θάλασσας», «Το Τέρας» και πόσες άλλες ακόμη αναφορές για… τέρατα.

Εμείς βέβαια λέμε να ασχοληθούμε με ένα άλλο «τέρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο 7,2% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Το περίφημο «τέρας του πληθωρισμού»! Και γιατί το λέμε «τέρας»; Γιατί τρώει τα εισοδήματα τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Θα καμφθεί το «τέρας του πληθωρισμού» τους επόμενους μήνες; «Πολύ καλό για να είναι αληθινό» θα πουν κάποιοι.

Με δεδομένη την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία, με τις τιμές να καλπάζουν και να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης, είναι εξαιρετικά πιθανό ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Μπορεί τον Δεκέμβριο το 2022 να μπήκε «φρένο» στον πληθωρισμό, πλην όμως, συνεχίζεται η ακρίβεια σε αρκετούς τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, αυξήσεις 25,6% καταγράφονται στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% είναι και τα λαχανικά.

Αυξήσεις 18,1% καταγράφονται στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία.

Ακόμη και οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι» σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%!

«Καμπανάκια» χτυπά, βέβαια, ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν πια ότι θα αναστραφεί η ανοδική πορεία των τιμών ή έστω σύντομα θα σταματήσει.

Το ζητούμενο είναι να μπορούν να υπάρξουν τρόποι να «δαμαστεί» αυτό το τέρας μεσοπρόθεσμα…

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr