Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στις αρχές Φεβρουαρίου μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, λέει ο Τσαβούσογλου

Τουρκία: Στις αρχές Φεβρουαρίου μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, λέει ο Τσαβούσογλου

Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι οι δύο άνδρες θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Δαμασκό, μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, και θα σηματοδοτούσε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο, υποστηρίζοντας τους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και στέλνοντας στρατεύματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Με τις «ευλογίες» Πούτιν η προσέγγιση

Η Μόσχα είναι ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προτρέψει την Δαμασκό για συμφιλίωση με την Άγκυρα.

Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό».

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι μια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα μπορούσε να προγραμματιστεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα.

«Έχουμε πει στο παρελθόν ότι υπήρχαν κάποιες προτάσεις για μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτές δεν μας εξυπηρετούσαν. Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, εργαζόμαστε για να οριστεί μια ημερομηνία», είπε.

Πιθανή συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ

Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον Άσαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών.

Η σύγκρουση στη Συρία, από την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, εισήλθε στη δεύτερη δεκαετία παρότι έχει σχετικώς εκτονωθεί.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, η κυβέρνηση Άσαντ έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των συριακών εδαφών.

Οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο ενός θύλακα στα βορειοδυτικά και οι Κούρδοι μαχητές, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ, ελέγχουν επίσης εδάφη κοντά στο σύνορο με την Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεων των άλλων χωρών με τον Άσαντ. Έχει συνταχθεί με τις – υπό τους Κούρδους – Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πολιτοφυλακή YPG, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024