Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Qatargate: Οι δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι

Qatargate: Οι δεσμίδες χρημάτων που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Soir», γίνεται λόγος περί κατασκοπείας, βαλιτσών με χρήματα αλλά και μυστικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τότε που η υπόθεση διαφθοράς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είδε τα φώτα της δημοσιότητας.

Ενώ η δικαστική έρευνα μόλις ξεκίνησε – δύο ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Βέλγου Marc Tarabella, υπόκεινται σε αίτημα για άρση της ασυλίας τους – οι Le Soir και Knack προσπαθούν να ανασυνθέσουν το νήμα της έρευνας.

Ο ρόλος του πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate συνεχίζει να «ξετυλίγεται» με τις διωκτικές Αρχές του Βελγίου να έχουν στήσει – προ των αποκαλύψεων – ένα προσεκτικό πλέγμα ερευνών, ακόμα και στο σπίτι του.

Σε εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Soir», γίνεται λόγος περί κατασκοπείας, βαλιτσών με χρήματα αλλά και μυστικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Την άνοιξη του 2022, ομάδα πρακτόρων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Βελγίου εισήλθε, υπό άκρα μυστικότητα, στο σπίτι όπου ζούσε ο Παντσέρι σε κτήριο στο Schaerbeek, την ώρα που αυτός έλειπε.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκε κάτω από το κρεβάτι μια μαύρη ταξιδιωτική βαλίτσα στην οποία βρέθηκαν τέσσερα πακέτα τυλιγμένα σε δύο πλαστικές σακούλες. Όταν ανοίχτηκαν, βρέθηκαν εντός τους 7.601 χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται σε 380.050 ευρώ.

Ενσωματωμένο στην ντουλάπα, παράλληλα, ήταν ένα χρηματοκιβώτιο. Στο εσωτερικό της υπήρχαν ένα χάρτινο κουτί, ένα βιβλίο και ένα DVD, αλλά και δεσμίδες χαρτονομισμάτων των 50, 100 και 200 ευρώ. Η συνολική αξία τους ήταν 320.000 ευρώ.

Τα ευρήματα καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν, πριν τοποθετηθούν ξανά στις θέσεις τους.

Η έρευνα αυτή στο σπίτι του Παντσέρι, σύμφωνα με το βελγικό μέσο, εντάχθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονταν ήδη από το 2021 σχετικά με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ζαν Κλοντ Κλις, μέλος της επιτροπής BIM, ενημέρωσε τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα αναφορικά με το σύνολο της έρευνας και την εμπλοκή του «πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» Παντσέρι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πώς πήρε τα χρήματα ο Παντσέρι

Τον Οκτώβριο του 2022 ο Παντσέρι συναντήθηκε με τον Καταριανό υπουργό στις Βρυξέλλες, σε πολυτελές ξενοδοχείο. Είχε φτάσει μαζί με τον σύντροφο της Καϊλή, Φραντσέκο Τζιόρτζι, και μια τροχήλατη βαλίτσα. Όταν έληξε η συνάντηση, η βαλίτσα φαινόταν σαφώς πιο φουσκωμένη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Soir, στις 14 Νοεμβρίου 2022 έξω από την αίθουσα 3G-3 επικρατούσε ασυνήθιστη αναταραχή και πολυκοσμία. Ήταν λίγες μέρες πριν αρχίσει το Μουντιάλ του Κατάρ και όλοι είχαν σπεύσει προκειμένου να ακούσουν την ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς κανείς δεν γνώριζε τι θα επακολουθούσε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Αλ-Μαρί έδωσε μία καλοστημένη «παράσταση» σε… σκηνοθεσία Παντσέρι.

Όπως υποστηρίζει η βελγική εφημερίδα, στην ίδια αίθουσα είχαν δώσει το παρών πρόσωπα που αργότερα θα βρίσκονταν στη δίνη του σκανδάλου του Qatar Gate. Ο λόγος για τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι (σύντροφο της Καϊλή και πρώην βοηθό του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι), τον Μαρκ Ταραμπέλα (ευρωβουλευτή του S&D), τον Αντρέα Κοτσολίνο (ευρωβουλευτή του S&D) και τη Μαρία Αρενά (πρόεδρο της συνάντησης). Από την πλευρά του ο Αντόνιο Παντσέρι παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024