Περού: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης
Οι νέες πολύνεκρες συγκρούσεις στο Περού ξέσπασαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, ζητώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Περού ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Hugo Courotto) και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι.
Προσπάθεια εισβολής στο αεροδρόμιο
Το νέο αιματοκύλισμα συνέβη ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας των Ανδεων, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
«Εχουμε μέχρι στιγμής εννιά νεκρούς στο νεκροτομείο μετά τις συγκρούσεις στη Χουλιάκα», στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως Αϊμάρα (αυτόχθονες), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιβάρδο Ενρίκες Βαριάλες, συντονιστής του γραφείου της ανεξάρτητης αρχής σ’ αυτήν την πόλη του Περού.
Παύθηκε από το αξίωμα
Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Περού έπειτα από μόλις δεκαεπτά μήνες, με ψηφοφορία του κοινοβουλίου, προτού συλληφθεί από τις αρχές, ενώ η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους σε μια χώρα συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις.
Ο 53χρονος πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021, κατήγγειλε πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ωστόσο ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο για πραξικόπημα και είχε ζητήσει από το Κογκρέσο ν’ αναθέσει την εξουσία στην Μπολουάρτε.
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442