Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Περού: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης

Περού: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε νέες συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις επιβολής της τάξης

Οι νέες πολύνεκρες συγκρούσεις στο Περού ξέσπασαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, ζητώντας να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Περού ανάμεσα σε δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Hugo Courotto) και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άνθρωποι.

Προσπάθεια εισβολής στο αεροδρόμιο

Το νέο αιματοκύλισμα συνέβη ενώ οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν στο αεροδρόμιο της πόλης Χουλιάκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας των Ανδεων, ανακοίνωσε ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, ν’ αποφυλακιστεί ο τέως πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

«Εχουμε μέχρι στιγμής εννιά νεκρούς στο νεκροτομείο μετά τις συγκρούσεις στη Χουλιάκα», στην περιφέρεια Πούνο, όπου κατοικούν κυρίως Αϊμάρα (αυτόχθονες), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νιβάρδο Ενρίκες Βαριάλες, συντονιστής του γραφείου της ανεξάρτητης αρχής σ’ αυτήν την πόλη του Περού.

Παύθηκε από το αξίωμα

Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε από το αξίωμα του προέδρου του Περού έπειτα από μόλις δεκαεπτά μήνες, με ψηφοφορία του κοινοβουλίου, προτού συλληφθεί από τις αρχές, ενώ η αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους σε μια χώρα συνηθισμένη στις πολιτικές κρίσεις.

Ο 53χρονος πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, που εξελέγη πρόεδρος τον Ιούλιο του 2021, κατήγγειλε πολιτικά υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον του, ωστόσο ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχε κάνει λόγο για πραξικόπημα και είχε ζητήσει από το Κογκρέσο ν’ αναθέσει την εξουσία στην Μπολουάρτε.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024