Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στα χαρακώματα για τον Ζιζού

Στα χαρακώματα για τον Ζιζού

Εντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις του προέδρου της γαλλικής ομοσπονδίας, ο οποίος μετά την κατακραυγή ζήτησε δημοσίως συγγνώμη – αλλά δεν φαίνεται να έχει κοπάσει ακόμη η καταιγίδα

Τη σύγχρονη εκδοχή του Τρωικού Πολέμου ζει τις τελευταίες ώρες το γαλλικό ποδόσφαιρο για τα μάτια του Ζινεντίν Ζιντάν.

Αφορμή για τη σύρραξη αποτέλεσαν οι απαξιωτικές δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής ομοσπονδίας Νοέλ Λε Γκρε για τον Ζιζού, είκοσι τέσσερις ώρες μετά την οριστικοποίηση της παραμονής του Ντιντιέ Ντεσάν στον πάγκο των Μπλε μέχρι το 2026.

Μιλώντας στο Radio Monte Carlo για τις εικασίες ο Ζιντάν να διαδεχτεί τον Ντεσάν μετά την ήττα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Λε Γκρε είπε: «Γνωρίζω πολύ καλά πως ο Ζιντάν βρισκόταν πάντα στο ραντάρ. Είχε πολλούς υποστηρικτές, κάποιοι περίμεναν την αποχώρηση του Ντεσάν. Ομως ποιος μπορεί να προσάψει κάτι σοβαρό στον Ντεσάν; Κανείς.

Ο Ζιντάν ας κάνει ό,τι θέλει, δεν είναι δουλειά μου. Ποτέ δεν τον συνάντησα, ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χωρίσουμε με τον Ντιντιέ. Μπορεί να πάει όπου θέλει. Αν ο Ζιντάν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί μου; Σίγουρα όχι, ούτε που θα σήκωνα το τηλέφωνο». Οταν ρωτήθηκε αν θεωρεί πως ο Ζιντάν θα προσπαθήσει να αναλάβει τη Βραζιλία ο Λε Γκρε πρόσθεσε: «Δεν δίνω δεκάρα, μπορεί να πάει όπου θέλει».

Ο πρώτος που αντέδρασε όταν ο Κιλιάν Εμπαπέ που έγραψε στο Τwitter πως «ο Ζιντάν είναι η Γαλλία. Δεν δείχνουμε τέτοια ασέβεια σε μύθους».

Υπήρξαν επίσης έντονες αντιδράσεις από πρώην συμπαίκτες του Ζιζού και τον πολιτικό κόσμο, ενώ η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντεά-Καστερά δήλωσε πως ο Λε Γκρε ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή, του ζήτησε να απολογηθεί και χθες μετέφερε τη δυσαρέσκεια του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η «Εκίπ» κυκλοφόρησε με οκτάστηλο πρωτοσέλιδο «Απαράδεκτος», ενώ τα σχόλια του γαλλικού Τύπου αποδομούσαν τον Λε Γκρε. Ο τελευταίος αναγκάστηκε τελικά σε άτακτη υποχώρηση και με επιστολή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κατέθεσε τη mea culpa:

«Θα ήθελα να απολογηθώ για τις δηλώσεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα και τις σκέψεις που έχω στο μυαλό ούτε για τον παίκτη αλλά ούτε και για τον προπονητή Ζιντάν. Εδωσα μία συνέντευξη στο RMC που δεν έπρεπε να δώσω, επειδή εκείνοι έψαχναν να δημιουργήσουν μία αιτία αντιπαράθεσης θέτοντας το θέμα του Ντεσάν και του Ζιντάν για τη θέση του προπονητή της Εθνικής Γαλλίας, δύο θρύλους του γαλλικού ποδοσφαίρου. Παραδέχομαι πως έκανα κάποια άσχημα σχόλια τα οποία προκάλεσαν παρεξήγηση. Ο Ζινεντίν Ζιντάν γνωρίζει την εκτίμηση που του έχω, όπως όλοι οι Γάλλοι».

Η θέση της Ρεάλ

Ο πρώην συμπαίκτης του Ζιντάν και νυν προπονητής της Λυών, Λοράν Μπλαν δεν εντυπωσιάστηκε από το mea culpa του Λε Γκρε: «Συμφωνούμε όλοι πως ήταν αδέξια τα λόγια, για να το θέσω ήπια. Ζήτησε όμως συγγνώμη. Είναι πολύ εύκολο να απολογείσαι, διαρκεί δύο δευτερόλεπτα. Ομως οι λέξεις μένουν».

Πιο σκληρή η Ενωση Ερασιτεχνικών Σωματείων της Γαλλίας, ζητά την παραίτηση του Λε Γκρε.

Σύμφωνα με την «Παριζιέν» ο πρόεδρος της γαλλικής ομοσπονδίας θα καλούσε στο τηλέφωνο τον Ζιντάν για να απολογηθεί προσωπικά.

Μεταξύ των σωματοφυλάκων
του Ζιντάν είναι και η Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία έχει γράψει ιστορία με χρυσά γράμματα τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, καθώς την οδήγησε στην κατάκτηση τριών διαδοχικών τροπαίων Τσάμπιονς Λιγκ.

«Τέτοια σχόλια δείχνουν έλλειψη σεβασμού για μια από τις πιο αξιοθαύμαστες προσωπικότητες από τους οπαδούς του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο και ο σύλλογός μας αναμένει μια άμεση επανόρθωση», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Βασίλισσας.

Προσύμφωνο

Πριν από δύο χρόνια ο Λε Γκρε είχε χρίσει ως δυνητικό διάδοχο του Ντεσάν τον Ζιντάν, ενώ η «Μούντο Ντεπορτίβο» αποκάλυψε στις 21 Νοεμβρίου και επανέλαβε χθες πως υπήρξε προσύμφωνο μεταξύ της γαλλικής ομοσπονδίας και του πρώην προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης για να αναλάβει τους Μπλε από τον Ιανουάριο. Μια συμφωνία που εξαρτιόνταν από το μέλλον του Ντιντιέ Ντεσάν και τη ρήτρα που του επέτρεπε να διαπραγματευτεί νέο συμβόλαιο αν θα έφτανε τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά στο Μουντιάλ.

Ο Λε Γκρε είπε πως δεν είχε καμία επικοινωνία με τον Ζιντάν και δεν θα σήκωνε ούτε το τηλέφωνο αν τον καλούσε, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ισπανική εφημερίδα, ο γάλλος προπονητής είχε επιλέξει και τον βοηθό του στην εθνική ομάδα που θα ήταν ο Νταβίντ Μπετονί. Ο ίδιος άνθρωπος που ήταν το δεξί του χέρι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον είχε αντικαταστήσει όταν είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζιντάν στο περιθώριο των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του στο μουσείο Grevin, είχε δηλώσει πως σύντομα θα επιστρέψει στους πάγκους.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024