Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Έζησε το δικό της Καπιτώλιο - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα θλιβερά επεισόδια

Βραζιλία: Έζησε το δικό της Καπιτώλιο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα θλιβερά επεισόδια

Οι σκηνές που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα του ο πλανήτης ήταν μία θλιβερή επανάληψη της 6ης Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ

Ασύλληπτες εικόνες καταγράφηκαν στη Βραζιλία την 8η Ιανουαρίου, εικόνες θλίψης και οργής που ξύπνησαν μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ δύο χρόνια πριν.

Οπαδοί του πρώην προέδρου της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, τυλιγμένοι με τις σημαίες της χώρας τους και φωνάζοντας συνθήματα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτήρια.

Πρώτος στόχος ήταν το Κογκρέσο της Βραζιλίας, όπου προκάλεσαν καταστροφές, ενώ μερίδα διαδηλωτών κατέκλυσε τον χώρο στάθμευσης του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, μπήκε στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σε άλλα κτίρια, όπου στεγάζονται υπουργεία.

Οι σκηνές που παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα του ο πλανήτης ήταν μία θλιβερή επανάληψη της 6ης Ιανουαρίου 2021 στις ΗΠΑ, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Μετά από εκτεταμένα επεισόδια και αφού προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα κυβερνητικά κτίρια, οι δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν τελικά υπό τον έλεγχό τους την κατάσταση, προχωρώντας σε εκατοντάδες (τουλάχιστον 400 κατά το CNN Brasil) συλλήψεις.

Τα θλιβερά επεισόδια έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λούλα, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον προκάτοχό του.

Ο Λούλα επέστρεψε στην Μπραζίλια και πήγε να διαπιστώσει την έκταση των ζημιών στο προεδρικό μέγαρο και κατόπιν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος είπε νωρίτερα σε ομιλία του στην πολιτεία Σαν Πάολο ότι ο ακροδεξιός προκάτοχός του «ενεθάρρυνε» τους «φανατικούς φασίστες βάνδαλους» να εισβάλουν στις έδρες των τριών εξουσιών —εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής— στην Μπραζίλια. Δεσμεύτηκε μάλιστα να τιμωρήσει τους «νεοφασίστες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, απέρριψε «τις κατηγορίες χωρίς απόδειξη», όπως είπε, ενώ κατέκρινε μέσω Twitter πως «το πλιάτσικο και οι εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) αντίκεινται στον κανόνα» των «ειρηνικών διαδηλώσεων».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις εκτεταμένες ζημιές

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024