Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Έκτακτο σχέδιο δράσης για τον αμπελοοινικό τομέα

Γαλλία: Έκτακτο σχέδιο δράσης για τον αμπελοοινικό τομέα

Τι θα ζητήσουν τα συνεταιριστικά οινοποιεία από τον γάλλο υπουργό Γεωργίας

Ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που βασίζεται σε μια στρατηγική αναδιοργάνωσης του αμπελοοινικού τομέα για τα επόμενα χρόνια επεξεργάζεται και θα υποβάλλουν τα συνεταιριστικά οινοποιεία στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων Joël Boueilh επιθυμεί «να οδηγήσει την αμπελουργία προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό προς το οποίο κατευθυνόμαστε. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Έκτακτα μέτρα

Θα πρέπει να υπάρξει μόνο ένα καλό αποτέλεσμα το 2023 για τον αμπελοοινικό τομέα, αυτό θα ήταν η επίλυση των οικονομικών και διαρθρωτικών κρίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών από τις εταιρείες του. Τα απαραίτητα έκτακτα μέτρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων παραγωγής και εμπορίου του τομέα αμπέλου και οίνου με τον υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, προκειμένου να επιλυθούν «τα προβλήματα της αγοράς κρασιού και η γαλλική υπερπαραγωγή». Ο Joël Boueilh, πρόεδρος των Vignerons Cooperateurs, απαριθμεί όλες τις αβεβαιότητες της επερχόμενης περιόδου 2023. Αντιμέτωπη με τον πληθωρισμό, η κατανάλωση κρασιού παραπαίει: «Δεν πρέπει να το κρύβουμε, διανύουμε τη χρονιά όλων των κινδύνων» επισημαίνει ο αμπελουργός από το Saint-Mont (Gers).

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, εάν ο τομέας υποβάλλει συλλογικά αιτήματα για έκτακτα μέτρα (πριμοδοτούμενη εκρίζωση, απόσταξη κρίσης, ενίσχυση αποθεματοποίησης κ.λπ.), είναι απαραίτητο να βαθμονομηθούν τα αιτήματα για να αποφευχθούν παρενέργειες, επισημαίνει ο Joël Boueilh, ώστε να αποφευχθεί ότι «μια καλή ιδέα για μια περιοχή έχει δραματικές συνέπειες για τον γείτονά της». Για παράδειγμα, το αίτημα για οριστικό ξερίζωμα των πλεοναζόντων αμπελιών στο Μπορντό θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία στο Μπερζεράκ. Πέρα από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, «έχουμε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε για έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια για τη γαλλική αμπελοκαλλιέργεια», ανακοινώνει ο Joël Boueilh, ο οποίος παρακαλεί να «πάμε την αμπελοκαλλιέργεια προς ένα άλλο μονοπάτι από αυτό που οδεύουμε: Πρέπει να είμαστε σοβαροί και προσεκτικοί: υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες από τους αμπελουργούς, δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τη βάση, μιλάμε για λογαριασμό τους».

Σχέδιο δράσης

Ο τομέας δεν χρειάζεται άλλη μια έκθεση, αλλά μια σφαιρική αμφισβήτηση για να καταλήξει σε ένα καινοτόμο σχέδιο δράσης, πιστεύει ο πρόεδρος των συνεταιριστικών οινοποιείων: «υπήρξαν ήδη τομεακά σχέδια στο παρελθόν, τα οποία κάνουν εξαιρετικές αναφορές για το ράφι, αλλά ποια είναι η εφαρμογή τους;» Για τον Joël Boueilh, «ο γαλλικός τομέας υποφέρει από υπερβολική αυτοπροστασία. Το να μην αλλάζεις τίποτα είναι πιο επικίνδυνο από το να φαντάζεσαι πράγματα που μπορεί να φαίνονται αταίριαστα σήμερα, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες εξελίξεις στο μέλλον».

Ζητώντας να απελευθερωθούν ιδέες και φαντασία, ο αμπελουργός από τη νοτιοδυτική Γαλλία ζητά μια ευρεία σάρωση: διάρθρωση της προσφοράς, καινοτομία στα προφίλ προϊόντων, νέα βοηθήματα μάρκετινγκ… «Μετράει σωστά ο οινοπαραγωγός τον κίνδυνο να μην κάνει τίποτα; Καθημερινά βιώνουμε υποκατανάλωση και έλλειψη προσαρμογής στην αγορά. Είναι κρασιά που μένουν στις δεξαμενές, κόκκινα κατά τόπους, ροζέ αλλού» καταλήγει.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024