Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για γενικευμένη ύφεση το 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Προειδοποιεί για γενικευμένη ύφεση το 2023

Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας ύφεσης.

«Περαιτέρω αρνητικά σοκ» θα μπορούσαν να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα κράτη είναι πιο ευάλωτα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η προειδοποίηση για γενικευμένη ύφεση, περιλαμβάνεται στην περίληψη της εξαμηνιαίας έκθεσης «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» που αναμένεται να δημοσιευθεί την Τρίτη και είναι ορατή στον ιστότοπο του ομίλου Open Knowledge Repository.

Παγκόσμιες προσπάθειες

Ακόμη και χωρίς να υπάρξει μια καινούρια κρίση, η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος «αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα, αντανακλώντας την σύσφιγξη της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό του πολύ υψηλού πληθωρισμού, την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις συνεχιζόμενες διαταραχές από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Απαιτούνται «επείγουσες παγκόσμιες και εθνικές προσπάθειες» για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας ύφεσης, καθώς και της δυστοκίας να διαχειριστούν το χρέος οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDEs), όπου η αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο των δύο τελευταίων δεκαετιών, τονίζει.

Τι πρέπει  να γίνει

«Είναι ζωτικής σημασίας οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι η όποια δημοσιονομική στήριξη επικεντρώνεται στις ευάλωτες ομάδες και ότι τα χρηματοπιστωτικά συστήματα συνεχίζουν να είναι ανθεκτικά,» προσθέτει.

Παρόμοιες θέσεις έχουν διατυπώσει οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, καθώς αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια για να μειώσουν τις πιέσεις στις τιμές, ενώ οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ξεκίνησε το 2023 με την προειδοποίηση ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια δύσκολη χρονιά, πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας.

Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση επειδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα επιβραδύνουν ταυτόχρονα», δήλωσε η ίδια στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS σε συνέντευξη που προβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024