Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απειλή μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω Ρωσίας

Απειλή μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω Ρωσίας

Ενδεχόμενο μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 από τους συμμάχους της Ουκρανίας αν πάρει μέρος η Ρωσία. Τι αναφέρει πρώην μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ορισμένοι από τους συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ σε περίπτωση που επιτραπεί η συμμετοχή Ρώσων αθλητών, σύμφωνα με πρώην ηγετικό στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις έχει απαγορευτεί τόσο σε Ρώσους όσο και σε Λευκορώσους αθλητές. Ή αναγκάστηκαν να αγωνιστούν με ουδέτερη ονομασία και σημαία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως θα διερευνήσει προτάσεις για να επιτρέψει στους αθλητές να επιστρέψουν στους διεθνείς αγώνες.

Η ΔΟΕ ανέφερε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο διευκόλυνσης της συμμετοχής αθλητών σε αγώνες στην Ασία. Σεβόμενη παράλληλα τις ισχύουσες κυρώσεις που έχουν να κάνουν με την έπαρση της σημαίας των δύο χωρών και τη χρήση των εθνικών χρωμάτων.

«Νωρίς να επιστρέψουν στις διοργανώσεις»

Ο Νορβηγός Gerhard Heiberg, που διετέλεσε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επί 23 συναπτά έτη, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιτραπεί στους Ρώσους αθλητές να επιστρέψουν σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για την εκπόνηση σχεδίου για την ένταξη των Ρώσων αθλητών», σημείωσε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Mirror. «Είναι απολύτως δικαιολογημένη η ανησυχία των συμμάχων της Ουκρανίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για τον Πούτιν και τους στρατιωτικούς του. Εξακολουθούν να είναι τρομερά επιθετικοί».

Είναι, κατά την εκτίμησή του, πολύ νωρίς για να εξετάζονται τα παραθυράκια που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών. Η Δύση, όπως εκτιμά, θα πρέπει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην μπει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ήταν τον περασμένο μήνα που ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach ανέφερε ότι θέλει να δει να τους δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούν. «Αυτό που δεν κάναμε ποτέ, και ποτέ δεν θελήσαμε να κάνουμε, είναι να απαγορεύσουμε στους αθλητές να πάρουν μέρος στους αγώνες λόγω του διαβατηρίου τους».

«Όπως κάναμε και με πολλές άλλες συγκρούσεις και πολέμους στο παρελθόν, το Ολυμπιακό κίνημα πρέπει να είναι ενωτική και όχι διαιρετική δύναμη».

Η στάση του Thomas Bach ευθυγραμμίζεται με πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με αυτό, οι μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις «πρέπει να οργανώνονται στο πνεύμα της ειρήνης». Πρέπει να γίνεται σεβαστός ο ενωτικός και συμφιλιωτικός χαρακτήρας των διοργανώσεων.

Ενώ παρέμεινε αμετακίνητος ως προς την άποψή του πως οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ κατά των κρατών και των κυβερνήσεων, υιοθέτησε
μια πιο χαλαρή προσέγγιση ως τη συμμετοχή των αθλητών. «Το ζήτημα της συμμετοχής των αθλητών δεν ήταν ποτέ μέρος και δεν θα μπορούσε να είναι μέρος των κυρώσεων. Το ζήτημα της συμμετοχής των αθλητών ήταν ένα προστατευτικό μέτρο για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των διοργανώσεων και την ασφάλεια των αθλητών από τις δύο χώρες».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024