Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν: Επί τάπητος τουρκική προκλητικότητα και Ουκρανία

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μακρόν: Επί τάπητος τουρκική προκλητικότητα και Ουκρανία

Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, το μεσημέρι του Σαββάτου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο -όπου η Τουρκία επαναφέρει το casus belli και εκτοξεύει σε καθημερινή πλέον βάση απειλές κατά της Ελλάδας- και την Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα συντονισμού ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων, κλιμακώνοντας την επιθετικότητα.

Ολική επέκταση του φράχτη στον Εβρο

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή φράχτη συνολικού μήκους 140 χιλιομέτρων στον Έβρο.

«Είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Στον Έβρο, η Ελληνική αστυνομία με την παρουσία της, απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα, 256.000 παρανόμων μεταναστών. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου προστασίας του πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Είναι ένα συνολικό μήκος 140 χιλιόμετρα. Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, για το οποίο το υπουργείο προστασίας του πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών για να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν», σχολιάζοντας την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Απορρίπτει με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί στρατηγικά, στρατιωτικά, είναι αξιοσέβαστη και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, αέρα ή θάλασσας», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος

Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είναι φανερό ότι οι δυσκολίες του Ερντογάν καθορίζουν τις πολιτικές κινήσεις του και τις διαρκείς προκλητικές ιαχές με τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσου τις σχέσεις μας. Επομένως, όπου και αν πάνε τις προκλήσεις τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να κάνουν το παραμικρό».

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024