Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκας Μπιλιράκης: «Να πει ‘‘όχι’’ ο Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16»

Γκας Μπιλιράκης: «Να πει ‘‘όχι’’ ο Μπάιντεν για τα τουρκικά F-16»

Η αλλαγή σκηνικού στο Κογκρέσο δεν θα επηρεάσει αρνητικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ελληνοαμερικανός Ρεπουμπλικανός βουλευτής

Η σύσταση του νέου Κογκρέσου στις ΗΠΑ από τις 3 Ιανουαρίου 2023 βάσει των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν την πλειοψηφία στη Γερουσία, και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων να «περνά» στους Ρεπουμπλικανούς, δεν θα επηρεάσει αρνητικά την αμερικανική εξωτερική πολιτική ως προς την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει ο ελληνοαμερικανός Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης.

«Δεν περιμένω καθόλου ότι ένα διχασμένο Κογκρέσο θα επηρεάσει αρνητικά την εξωτερική πολιτική που έχει σχέση με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η διασφάλιση της σταθερότητας και η απώθηση της αδιαλλαξίας του Ερντογάν υπερβαίνει το πλαίσιο της κομματικής πολιτικής» δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο ελληνοαμερικανός νομοθέτης με καταγωγή από την Κάλυμνο.

Οντας μία από τις ισχυρότερες ελληνοαμερικανικές φωνές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι άλλωστε συμπρόεδρος εδώ και χρόνια στην ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα, του Hellenic Caucus και στην Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία του Κογκρέσου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, λαμβάνοντας μέρος σε κρίσιμες παρασκηνιακές διαδικασίες πίσω από καίρια ζητήματα.

Ενα εξ αυτών, το ζήτημα της αγοράς των F-16 από την Τουρκία και της σχετικής τροπολογίας, που είχε κατατεθεί τον περασμένο Ιούλιο, «κυνηγώντας» συναδέλφους του να συμπλεύσουν με τη θέση του και να προσπαθήσουν να βάλουν μπλόκο στην αγορά.

Ανάλογη ήταν η δραστηριοποίησή του πιο πρόσφατα, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, με την αναφορά που καταδικάζει τις μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, η οποία έγινε σε συνοδευτικό κείμενο του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού NDAA.

Για το ζήτημα αυτό ελπίζει, όπως μας δηλώνει, ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν, που ισχυρίζεται ότι είναι φιλέλληνας και έχει αναφερθεί στον εαυτό του ως Μπαϊντενόπουλος, θα έκανε το σωστό και θα απαντούσε με ένα αδιαμφισβήτητο «όχι!» όταν ο Ερντογάν κάνει το αίτημα για τα F-16».

Η φωνή του ελληνοαμερικανού βουλευτή της Φλόριντα, ο οποίος μάλιστα επανεξελέγη με αρκετή άνεση στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, αποκτά ίσως τώρα μεγαλύτερη σημασία, καθώς μετά τη διαδικασία των ενδιάμεσων εκλογών η ελληνική κοινοβουλευτική ομάδα (Hellenic Caucus) δεν βγήκε αλώβητη, με μία σημαντική απώλεια να είναι αυτή της συμπροέδρου της ομάδας, της Κάρολιν Μαλόνεϊ, η οποία υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ελληνικών θεμάτων, αλλά ηττήθηκε από τον εσωκομματικό της αντίπαλο στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας και πώς έχει συμβάλει η ελληνοαμερικανική κοινότητα σε αυτές τις εξελίξεις;

Από τη θέση του συμπροέδρου της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, του Hellenic Caucus και της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας του Κογκρέσου, έχω εργαστεί σκληρά την τελευταία μιάμιση δεκαετία με τους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο για να βοηθήσω στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως αποτέλεσμα, σε αυτό το σημείο της ιστορίας, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται έναν ιστορικό δεσμό. Υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ότι τα ενεργειακά, αμυντικά και εμπορικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι ασφαλή προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην Ευρώπη.

Ετσι, ήταν εύκολο να συγκεντρωθεί η υποστήριξη των μελών του Κογκρέσου, καθώς οι Ελληνοαμερικανοί, Κύπριοι-Αμερικανοί και φιλοϊσραηλινοί ψηφοφόροι τους ζήτησαν να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.

Πώς μπορεί το γεγονός ότι το νέο Κογκρέσο είναι διχασμένο, με τους Δημοκρατικούς να κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή, να επηρεάσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο; Και πιστεύετε ότι υπάρχει δικομματική ευθυγράμμιση για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, τόσο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ όσο και για την περιφερειακή σταθερότητα;

Δεν περιμένω καθόλου ότι ένα διχασμένο Κογκρέσο θα επηρεάσει αρνητικά την εξωτερική πολιτική που έχει σχέση με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η διασφάλιση της σταθερότητας και η απώθηση της αδιαλλαξίας του Ερντογάν υπερβαίνει το πλαίσιο της κομματικής πολιτικής.

Η ρήτρα για τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν από την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 δεν συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ηταν μια ρήτρα για την οποία είχατε δουλέψει για κάποιους μήνες. Πρόσφατα ο γερουσιαστής Μενέντεζ εξέφρασε ισχυρή άποψη για την Τουρκία και την αγορά των F-16, θέτοντας αυστηρούς όρους σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τελικά η απάντηση των ΗΠΑ στο τουρκικό αίτημα;

Ελπίζω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, που ισχυρίζεται ότι είναι φιλέλληνας και έχει αναφερθεί στον εαυτό του ως Μπαϊντενόπουλος, θα έκανε το σωστό και θα απαντούσε με ένα αδιαμφισβήτητο «όχι!» όταν ο Ερντογάν κάνει το αίτημα για τα F-16.

Μια ερώτηση σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον πρόσφατα και ήταν η πρώτη του επίσκεψη εκτός ουκρανικού εδάφους από την έναρξη του πολέμου πριν από δέκα μήνες. Τι σήμανε η επίσκεψη αυτή; Επίσης εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο για διπλωματική λύση και ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσει να έχει δικομματική υποστήριξη;

Ημουν παρών στο Κογκρέσο για την ομιλία του προέδρου Ζελένσκι. Τον επαινώ γιατί είναι γενναίος ηγέτης για τον ουκρανικό λαό. Κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την ευημερία τους. Ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ, πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω την ευημερία των ψηφοφόρων μου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορώ να υποστηρίξω την αποστολή περισσότερων χρημάτων στην Ουκρανία ενώ ο πληθωρισμός μαίνεται στις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ο Πούτιν είναι στα πρόθυρα να καταλάβει ότι πρόκειται για αδιέξοδο πόλεμο για αυτόν. Είμαι αισιόδοξος ότι ο Ζελένσκι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μια δίκαιη και νόμιμη ειρήνη για τον ουκρανικό λαό.

ENTYΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024