Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γλυπτά του Παρθενώνα: To Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με την Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: To Βρετανικό Μουσείο επιβεβαιώνει τις συνομιλίες με την Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στη Γηραιά Αλβιώνα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Αθήνα για τα ιστορικά γλυπτά, ενώ η Telegraph έκανε λόγο για συμφωνία – ορόσημο.

«Το έχουμε πει δημοσίως, ότι επιζητούμε ενεργά μια νέα συνεργασία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το μουσείο.

Τι γράφουν Guardian και Telegraph

Σύμφωνα με τον Guardian, οι εικασίες -ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία για την επιστροφή ορισμένων Γλυπτών, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832 μετά την αμφιλεγόμενη αρπαγή τους από τον Παρθενώνα από τον διπλωμάτη, Λόρδο Έλγιν- εντείνονται τους τελευταίους μήνες.

«Τον προηγούμενο μήνα ανώτεροι Έλληνες υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και την ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζονται επί τουλάχιστον έναν χρόνο», γράφει η βρετανική ειδησεογραφική εφημερίδα.

Την ίδια ώρα, η Daily Telegraph σημειώνει ότι έχει καταρτιστεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή ορισμένων αντικειμένων στην Αθήνα. «Μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ωστόσο, ελληνικές πηγές ανέφεραν ότι Ελλάδα και Βρετανία εξακολουθούν να βρίσκονται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. «Αυτό δεν είναι αλήθεια. δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία»,  ξεκαθαρίζει ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος στον Guardian.

Ενώ ο Τζορτζ Όσμπορν έχει εκφράσει εδώ και αρκετό καιρό την προθυμία του να συνάψει μια συμφωνία και να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τα γλυπτά, το μουσείο δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι σήμερα ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Η Ελλάδα ζητά εδώ και χρόνια την μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Ωστόσο, η πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου είναι ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα προβλέπει την επιστροφή των αντικειμένων μόνο ως δάνειο. Άλλωστε, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν είχε καμία πρόθεση να τροποποιήσει τον νόμο για το Βρετανικό Μουσείο, ο οποίος απαγορεύει στο μουσείο να επιστρέψει μόνιμα οποιοδήποτε μέρος της συλλογής του», υπογραμμίζεται στο ίδιο ρεπορτάζ του Guardian.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι ίσως αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή για τον δανεισμό των Γλυπτών στην Ελλάδα αφού οι αίθουσες που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε κακή κατάσταση και θα ανακαινιστούν κατά προτεραιότητα βάσει ενός μακροχρόνιου σχεδίου εκσυγχρονισμού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

Η δημοσίευση του Bloomberg που διαψεύστηκε

Χθες (3/1) το Bloomberg ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει στο μουσείο του Λονδίνου άλλα ιστορικά αντικείμενα και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περίπλοκο είναι το ζήτημα της μεταφοράς των Γλυπτών.

Θα μπορούσε πάντως να είναι παρόμοια με εκείνη που υπογράφηκε πέρυσι με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, βάσει της οποίας η Ελλάδα λαμβάνει πίσω 161 έργα τέχνης. Επίσης, περιλαμβάνει ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, από το οποίο θα μπορούσαν να επιστραφούν στη χώρα μας μαρμάρινα έργα που αποτελούν συλλογή ενός Αμερικανού δισεκατομμυριούχου. Η διαδικασία θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση, πηγές του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διέψευσαν το ρεπορτάζ του Bloomberg.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», σχολίασαν χαρακτηριστικά.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024