Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ψήφισε την κατάργηση της «μεταβατικής προεδρίας» του Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ψήφισε την κατάργηση της «μεταβατικής προεδρίας» του Γκουαϊδό

Οι βουλευτές του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας που αναδείχθηκε το 2015 και ελεγχόταν από την αντιπολίτευση ψήφισαν την κατάργηση της «μεταβατικής προεδρίας» και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έβαλε απόψε τέρμα στη «μεταβατική προεδρία» του Χουάν Γκουαϊδό (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters), ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 2019.

Να καταργηθεί η «προεδρία»

Η αντιπολίτευση και ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνώριζαν την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία, στις εκλογές του 2018.

Οι βουλευτές του προηγούμενου κοινοβουλίου, που εξελέγη το 2015 και ελεγχόταν από την αντιπολίτευση, με ψήφους 72 υπέρ, 29 κατά και 8 αποχές, ψήφισαν να καταργηθεί η «προεδρία» και η μεταβατική κυβέρνηση, οι οποίες δεν είχαν στην πραγματικότητα καμία εξουσία.

Ωστόσο, ήλεγχαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό.

Το κοινοβούλιο του 2015 διεκδικεί τη συνέχιση της θητείας του, θεωρώντας ότι έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2020, τις οποίες κέρδισε ο Μαδούρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Να διαλυθεί

Η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης είχε αξιώσει από τις 21 Δεκεμβρίου να διαλυθεί η «μεταβατική κυβέρνηση» του Χουάν Γκουαϊδό, κρίνοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την αυτοαναγόρευσή της έχει αποδυναμωθεί χωρίς να πετύχει τους πολιτικούς στόχους της.

«Απευθυνόμαστε στη χώρα (…) για την εφαρμογή του Συντάγματος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας (και) τον τερματισμό της άσκησης των καθηκόντων της μεταβατικής κυβέρνησης που προβλέπεται την 4η Ιανουαρίου» του 2023, ανέφερε ανακοίνωση την οποία υπέγραφαν 69 από τους 112 αντιπολιτευόμενους που είχαν υποστηρίξει την αυτοανακήρυξη του κ. Γκουαϊδό σε ρόλο «μεταβατικού προέδρου» το 2019, όταν η αντιπολίτευση είχε τον έλεγχο του κοινοβουλίου.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024