Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημήτρης Κουτσούμπας: «Αλλά... αυτοί είστε!»

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Αλλά… αυτοί είστε!»

Τι μαρτυρά η συμμετοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα στην επέτειο λειτουργίας σατιρικού σάιτ, τρολάροντας τον εαυτό του

Αν ισχύει πως η καλύτερη απόκρουση στη σάτιρα είναι ο μεγαλύτερος βαθμός αυτής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μόλις πήρε άριστα. Οχι μόνον δεν μάσησε στη διαρκή σάτιρα του ιστότοπου Luben που ως γνωστόν κάθε βιντεάκι του συνοδεύεται από τη φράση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «αυτοί είστε». Αλλά συμμετείχε και στο επετειακό βίντεο για τα δέκα έτη του σάιτ αυτοτρολάροντας τον εαυτό του και βέβαια έχοντας γίνει εδώ και μέρες viral στο Διαδίκτυο.

ΚΚΕ και επικοινωνία είναι μια δύσκολη εξίσωση, παρότι οι παροικούντες του Περισσού ξέρουν πως και νέες οδούς εδώ και χρόνια επιλέγει και ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κόμματος είναι καλός και ταχύτατος και βήματα έχουν γίνει. Από παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα μέχρι εκπομπές στο Youtube της ΚΝΕ αλλά και συναντήσεις ή επαφές ή κινήσεις που ξαφνιάζουν και που επιχρωματίζουν με νέο τρόπο την κλασική κλειστή εικόνα του ιστορικού κόμματος.

Οι κομματικοί πάντως αποκρούουν την κλασική κριτική για ξύλινο λόγο λέγοντας πως ξύλινη είναι η πραγματικότητα που το σύστημα διαμορφώνει για τον λαό.

Και έχουν ένα μερίδιο δίκιου όταν λένε πως πάνω απ’ όλα η Πολιτική, οι ιδέες, το πρόγραμμα, η διαπάλη, η μάχη στο πεδίο και μετά οι τεχνικές επικοινωνίας – στις οποίες δίνουν έμφαση αλλά με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα κόμματα. Βέβαια, επειδή το σύστημα εν Ελλάδι είναι προσωποκεντρικό, δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τι εικόνα εκπέμπουν και εκείνοι αλλά και από τι εικόνα εκπέμπει ο επικεφαλής τους.

Και επιστρέφουμε στον Κουτσούμπα.

Ο ίδιος μέχρι τώρα και από την ανάληψη των καθηκόντων του (2013) πέρασε από πολλές πλαγιές. Το αρχικά σκληρό πρόσωπο του άλλοτε επικεφαλής των διεθνών σχέσεων του ΚΚΕ αλλά και του «Ριζοσπάστη», βαθμιαία και μετά την εξοικείωση με τα άγρια θηρία των ΜΜΕ έγινε πιο οικείο αλλά και ζεστό.

Η εγγενής λαϊκότητα και απλότητά του βοήθησε, όπως και η όλη στρατηγική του κόμματος. Και στην πορεία ο Κουτσούμπας έγινε ο συμπαθής Γενικός, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας με τις φιλότεχνες ευαισθησίες (θεατρόφιλος και μουσικόφιλος γαρ). Η λαϊκή του καταβολή, η ώσμωσή του με τις παλιές γενιές του ΚΚΕ, η δική του διαδρομή βοήθησαν να διαμορφωθεί ένα πρόσωπο που και ατάκες έβγαζε και βγάζει και ακούς τι λέει με ενδιαφέρον.

Από τα ζεϊμπέκικα στα φεστιβάλ της ΚΝΕ μέχρι τις κλασικές του ατάκες («αυτοί είστε», «πού τα βρήκατε αυτά;») μέχρι και τις λαϊκές παροιμίες που διανθίζουν τον κομματικό του λόγο.

«Σαράντα σβέρκοι βοδινοί με λαδωμένες μπούκλες/σκεμπέδες, σταβροθόλωτοι και βρώμιες ποδαρούκλες/ξετσίπωτοι, ακαμάτηδες, τσιμπούρια και κορέοι/ντυμένοι στα μαλάματα κ’ επίσημοι κι ωραίοι», έχει πει ο Κουτσούμπας εξάλλου στη Βουλή απευθυνόμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δική του εικόνα να μην ξεχνάμε πως είναι η εικόνα του ΚΚΕ. Πως ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος εκφράζει το όλο κόμμα. Τις αποφάσεις του και τη στρατηγική του. Και πως σε αυτό χωράει και η προσωπική τεχνική, η ικανότητα για μια πιο λοξή ή και  ανθρώπινη έκφραση. Και αυτό ο Γενικός το έχει. Και έφτασε να αιφνιδιάζει τη γενιά Ζ και τα παιδιά του Ιντερνετ με το βίντεο αυτοσαρκασμού στο Luben.

Αλλά και σήμερα συνολικά το ΚΚΕ προχωρά σε πιο τολμηρά πράγματα. Από το να φωτογραφίζεται για κοινές δηλώσεις ο ΓΓ της ΚΕ του πλάι στον μητροπολίτη Συμεών Φθιώτιδος, μέχρι το κόμμα να διοργανώνει τιμητική συναυλία για τον μεγάλο Σταύρο Ξαρχάκο στο ΣΕΦ – συνθέτη εκπεφρασμένο καθαρά σε άλλη ιδεολογικά όχθη. Από το να κάνει ξεχωριστή ομιλία ο Κουτσούμπας για τον στιχουργό Αλκη Αλκαίο μέχρι το mea culpa του στη Βουλή για την ψήφιση του επιδόματος των ενστόλων.

Κάτι αλλάζει στον Περισσό;

Να μια επιφανειακή ανάγνωση θα έλεγε κάποιος που ασχολείται χρόνια με τον χώρο. Το ΚΚΕ δείχνει να ακούει το ταμ ταμ των ψηφιακών καιρών, τα κελεύσματα μιας εποχής που παράγει περισσότερη επικοινωνία από αυτή που μπορεί να καταναλώσει. Αυτό δεν σημαίνει πως «αναθεώρησε» (ρήμα απαγορευμένο σήμερα στον Περισσό) ή πως μετέβαλε την οπτική του και την «ταξική του μεροληψία».

Απλώς η πολιτική μάχη περνάει και από τη θάλασσα του Ιντερνετ πια, οι μέθοδοι γίνονται όλο και πιο μοντέρνες και νέες, το μέσο είναι το μήνυμα αλλά και το μήνυμα είναι το ενίοτε κόμμα. Και όλα αυτά ο Περισσός δεν μπορεί να τα αγνοήσει.

Απλώς να, όπως και να το κάνεις ένας Γραμματέας με αίσθηση του χιούμορ είναι πάντα ένα παραπάνω asset. Δείτε και τα views του Luben.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024