Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Sara Khadem: Ιρανή χωρίς χιτζάμπ σε τουρνουά σκάκι

Sara Khadem: Ιρανή χωρίς χιτζάμπ σε τουρνουά σκάκι

Αυξάνεται η λίστα των Ιρανών γυναικών που αντιστέκονται. Στη λίστα και η 25χρονη Sara Khadem.

Η 25χρονη Ιρανή σκακίστρια Sara Khadem έρχεται να προστεθεί στις αθλήτριες που εμφανίζονται χωρίς το υποχρεωτικό χιτζάμπ σε τουρνουά.

Η Sara Khadem, γνωστή και ως Sarasadat Khademalsharieh, πήρε μέρος σε διεθνές τουρνουά σκάκι χωρίς να φορά χιτζάμπ, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jamaran.

Μια ανήθικη… «αστυνομία ηθών» ρίχνει μαύρο πέπλο στο Ιράν

Οι φωτογραφίες δείχνουν την 25χρονη χωρίς χιτζάμπ, κάτι που, βάσει του ιρανικού κώδικα ενδυμασίας, είναι υποχρεωτικό. Η Sara έρχεται να προστεθεί στις αθλήτριες που συνεχίζουν να αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα από τότε που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο.

Η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκακιού της FIDE στο Αλμάτι του Καζακστάν τραβά τα βλέμματα για την τόλμη της. Γεννημένη το 1997, η Sara Khadem κατατάσσεται στην 804η θέση μεταξύ των ενεργών σκακιστών παγκοσμίως. Είναι το νούμερο 10 στο Ιράν, σύμφωνα με τη Διεθνή Σκακιστική Ομοσπονδία.

Στηρίζουν με τον τρόπο τους

Ήταν τον Οκτώβριο που η Ιρανή ορειβάτης Elnaz Rekabi αγωνίστηκε στη Νότια Κορέα χωρίς χιτζάμπ. Αργότερα υποστήριξε ότι έπεσε κατά λάθος. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσο η δήλωσή της έγινε υπό πίεση.

Η Ιρανή τοξοβόλος Parmida Ghasemi επέδειξε τη στήριξή της στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Νοέμβριο, βγάζοντας το χιτζάμπ κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην οΤεχεράνη. Σε δηλώσεις αργότερα υποστήριξε πως δεν πρόσεξε ότι είχε πέσει.

Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα social media, φαίνεται να το αφήνει να πέσει. Κάτι που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη υποστήριξης για τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Αθλητισμού του Ιράν Maryam Kazemipour δήλωσε τον Νοέμβριο πως οι αθλητές που ενήργησαν ενάντια στους ισλαμικούς κανόνες «μετάνιωσαν» για τις πράξεις τους. «Αναζητούν μια ευκαιρία για να επανορθώσουν το λάθος τους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024