Τουρκία: Η Σουηδία δεν έχει προχωρήσει στην έκδοση υπόπτων που συνδέονται με την τρομοκρατία
«Η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα»
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Στοκχόλμη δεν έχει κάνει κινήσεις για να εκδώσει πρόσωπα, για τα οποία η Άγκυρα υποστηρίζει ότι συνδέονται με την τρομοκρατία ή για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τους, την ώρα που η Σουηδία εξακολουθεί να προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Να κάνει πολλά περισσότερα
Ο Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στο σουηδό ομόλογό του Τομπίας Μπίλστρεμ, ο οποίος υποστήριξε πως η Στοκχόλμη έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα στοιχεία της τριμερούς συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
«Έχουμε ξεκινήσει βήματα σε κάθε παράγραφο και θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε. Αυξήσαμε τη νομική συνεργασία μας με την Τουρκία αναφορικά με ύποπτους τρομοκράτες», δήλωσε ο Μπίλστρεμ.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία εκτιμά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα η Σουηδία. «Εντούτοις δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέλιξη αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών που σχετίζονται με την τρομοκρατία και με το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Σουηδία είναι ανάγκη να κάνει «τόσο πολλά περισσότερα».
Δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το κορυφαίο δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε αίτημα της Άγκυρας να εκδοθεί ο Μπουλέντ Κενές, ένας Τούρκος που ήταν διευθυντής της Today’s Zaman, μιας εφημερίδας με σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η Άγκυρα κατηγορεί το δίκτυο του Γκιουλέν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Αν η Σουηδία θέλει να γίνει σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, πρέπει να δούμε συγκεκριμένη συνεργασία. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε θετική ατμόσφαιρα, όμως η άρνηση να εκδοθεί ο Κενές έχει δηλητηριάσει αυτή την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Ο Μπίλστρεμ τόνισε πως η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
«Δεν θα πρέπει να δούμε μόνο ατομικές περιπτώσεις, θα πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα», δήλωσε ο Μπίλστρεμ αναφερόμενος στους αυστηρότερους αντιτρομοκρατικούς νόμους που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου στη Σουηδία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
- «Πολιτιστική και πολιτική» η επιστροφή της Μαρία Γκρατσία Κιούρι στη Ρώμη για τον οίκο Fendi
- Ο Μαραντόνα, η Αγγλία και οι… μύθοι: Η ιστορία πίσω από τη «μπλε» φανέλα της Αργεντινής το ’86 που… επιστρέφει (vids, pics)
- Πειραιάς: Από αναθυμιάσεις ο θάνατος του νεαρού ζευγαριού που βρέθηκε σε αυτοκίνητο μέσα σε γκαράζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)










![ΗΠΑ: Πέταξε μολότοφ σε άνδρα με αναπηρικό αμαξίδιο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-214-315x220.jpg)

















![Το Ιράν απέτυχε στο Μνημόνιο Κατανόησης λέει ο Τραμπ – Θα τους χτυπήσουμε σκληρά σήμερα και αύριο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-09T052104Z_1675988392_RC2Z9MAZW6JT_RTRMADP_5_USA-TRUMP-1-315x220.jpg)












































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442