Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να αγοράσει πυρηνικούς αντιδραστήρες

Τουρκία: Σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για να αγοράσει πυρηνικούς αντιδραστήρες

Το Bloomberg αναφέρει ότι Τουρκία και ΗΠΑ είναι σε συζητήσεις για αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων από την Άγκυρα.

Σε συζητήσεις για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων από τις ΗΠΑ βρίσκονται η κυβέρνηση της Τουρκίας και εταιρείες, σύμφωνα με το Bloomberg. Στόχος της Τουρκίας είναι να αγοράσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα.

«Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως μέσο αντικατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Τζάστιν Φρίντμαν, ανώτερος σύμβουλος για την εμπορική ανταγωνιστικότητα της πυρηνικής ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη στην Άγκυρα.

Γεωπολιτικό «σκάκι»: Η Τουρκία «πολιορκεί» την Αλβανία και η Ελλάδα μπαίνει στη μέση

Υπάρχει περιθώριο να αγοραστούν έως και 35 μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, γνωστοί ως SMR, δήλωσε ο Φρίντμαν, επικαλούμενος τις τουρκικές φιλοδοξίες για 20 γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνική ενέργεια έως το 2050.

«Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα συνεργαστούμε κυβέρνηση με κυβέρνηση για να ανοίξουμε την πόρτα στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Το Bloomberg σημειώνει ότι στους αμερικανούς κατασκευαστές SMR περιλαμβάνονται η NuScale Power Corp. και η TerraPower LLC που υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς.

Τι είναι οι SMR αντιδραστήρες

Οι SMR παράγουν συνήθως εκατό μεγαβάτ ή λίγο περισσότερο – που τους καθιστά περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους των συμβατικών αντιδραστήρων – και μπορούν να κατασκευαστούν σε σειρά, όπως τα εξαρτήματα σε ένα εργοστάσιο, αντί για τα συνήθη έργα κατά παραγγελία.

Η επένδυση αυτής της κλίμακας θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πώς θα γίνει η χρηματοδότηση σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει, τονίζει το πρακτορείο.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ έρχονται καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Ακούγιου στη νότια Τουρκία. Η κυβέρνηση της Τουρκίας διαπραγματεύεται επίσης με τη Rosatom έναν δεύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να κατασκευαστεί στη Σινώπη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία διαθέτει 68 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι κάλυψαν πέρυσι περίπου το 1/3 των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Η χώρα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2053.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024