Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Food pass: Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα στη Βουλή - Ρελάνς της αντιπολίτευσης με τροπολογίες για ΦΠΑ και μισθούς

Food pass: Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα στη Βουλή – Ρελάνς της αντιπολίτευσης με τροπολογίες για ΦΠΑ και μισθούς

Επιδοματικό λαϊκισμό καταγγέλει το ΜέΡΑ25 που θα καταψηφίσει. Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να έχουν στηλιτεύσει το μέτρο του food pass ή market pass από ανεπαρκές μέχρι κοροϊδίστικο και ακόμα χειρότερα, μέτρο επιδότησης της ακρίβειας και πριμοδότησης της αισχροκέρδειας αφού, όπως λένε, κλείνει το μάτι για νέες ανατιμήσεις μέχρι το Φεβρουάριο που θα τεθεί σε εφαρμογή, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πως θα ψηφίσουν τα κόμματα στην ψηφοφορία της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να στριμώξει τους πολιτικούς της αντιπάλους και να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ στη λογική ότι λαμβάνει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.

«Αριστερά του χαβιαριού» και «φιλελεύθεροι πολυτελείας»

Η κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με συντελεστή 33% για την χρηματοδότηση του μέτρου -υπολογίζεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ- που θα αφορά σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η επιδότηση για ένα εξάμηνο ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε όσους επικρίνουν το μέτρο και εν γένει την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, που απέρριπτε η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατά την διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως «αριστερούς του χαβιαριού» και «φιλελεύθερους πολυτελείας» λέγοντας ότι είναι σημαντικό μέτρο ενίσχυσης των κοινωνικά αδύναμων αλλά και της μεσαίας τάξης.

Από την πλευρά του δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έθεσε το ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την κάρτα αγορών ή αν θα αποτελεί εθνική εξαίρεση από σημαντικές προσπάθειες που αφορούν στην στήριξη της κοινωνίας και της πατρίδας.

Μπαράζ τροπολογιών της αντιπολίτευσης

Μπροστά σ’ αυτό την ψηφοφορία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει την ακριβή στάση τους στην ψηφοφορία -με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 που δήλωσε ευθέως ότι θα το καταψηφίσει- επικρίνουν την κυβέρνηση και επιχειρούν να θέσουν τη δική τους ατζέντα καταθέτοντας δικές τους τροπολογίες με μέτρα διαφορετικής φιλοσοφίας, ιεράρχησης και άλλες προτεραιότητες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ (που παρά την κριτική του στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για το food pass έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα το ψηφίσει) κατέθεσε, στην πραγματικότητα επανακατέθεσε, τροπολογία που προβλέπει έκτακτη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ (ειδικού φόρου κατανάλωσης) στα καύσιμα για έναν χρόνο με δυνατότητα παράτασης. Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την εφαρμογή του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% στα είδη διατροφής, από 1/1/2023 έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.

Αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κρίνεται αναγκαία, καθώς ο πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται στα επίπεδα του 10%, ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν στο 15% τον Νοέμβριο και οι αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων βρίσκονταν πέριξ ή και άνω του 20%. Με την προτεινόμενη διάταξη, επισημαίνουν, αναμένεται τόνωση της αγοράς και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και των καταναλωτών λόγω της μείωσης των τελικών τιμών.

Η τροπολογία προβλέπει, επίσης, τη μείωση των συντελεστών του ΕΦΚ καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ για την περίοδο από την ψήφιση του νόμου έως και 31/12/2023, με δυνατότητα παράτασης.

Η μείωση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επιφέρει την αναγκαία και γενναία φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών, με στόχο την αναχαίτιση του κύματος ακρίβειας που επιβαρύνει υπέρμετρα τους πολίτες, ενώ προβλέπεται και η αύξηση της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων, εξαιτίας της γενναίας μείωσης του ΕΦΚ.

Η κυβέρνηση απορρίπτει

Ωστόσο η κυβέρνηση απορρίπτει την τροπολογία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε για την κυβερνητική άρνηση την έλλειψη κοστολόγησης του μέτρου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες  υποστήριξε ότι εάν γίνονταν δεκτή θα έπρεπε να περιλαμβάνει «μία έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή μία αξιόπιστη αποτίμηση το πόσα δισεκατομμύρια θα έλειπαν και από που θα μπορούσαμε να τα αναπληρώσουμε».

«Αν η τροπολογία αυτή ερχόταν με μία αποτίμηση από τα κρατικά ταμεία και μία πρόταση αναπλήρωσης, θα κάναμε μία πιο ουσιαστική κουβέντα» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Προσπαθούν να διασκεδάσουν την αγανάκτηση

Αντίστοιχα και το ΚΚΕ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στη λογική «κουπόνια παντού» επανακατέθεσε τροπολογίες δικές του  για επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης και κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, καύσιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης και κάλεσε την κυβέρνηση να τις κάνει δεκτές, να τις θέσει σε ψηφοφορία και τα άλλα κόμματα να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση.

Καμία ουσιαστική ανακούφιση δεν δίνει η κυβέρνηση με το μέτρο του «market pass», τα κουπόνια φαγητού που έρχονται ως συνέχεια των «καλαθιών» είναι μια προσπάθεια να διασκεδάσει την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκεια του λαού από την ακρίβεια, την ίδια ώρα μάλιστα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι συσσωρεύουν τεράστια κέρδη. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη βουλή.

Στόχος η θωράκιση της κερδοφορίας

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θωρακίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να μη μειωθεί η κατανάλωση, η οποία έχει ήδη καταβαραθρωθεί με τους εργαζόμενους να έχουν μειώσει κατά 50% τις αγορές τους και κατά 67% τις αγορές βασικών αγαθών. «Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θίγουν τους μηχανισμούς ακρίβειας, ενώ τελικά το κόστος τους το φορτώνεται ο λαός από την άλλη τσέπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει εβδομήντα χρόνια πίσω

«Η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε παρέμβασή στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια αναφορικά με την τροπολογία για την κάρτα αγορών.

Ο κ. Σκανδαλίδης ανέγνωσε, από το βήμα της Βουλής, ατομικό δελτίο επισιτισμού του 1953. «Εβδομήντα χρόνια πριν. Νομίζω ότι η προεκλογική Ελλάδα γυρίζει σήμερα εβδομήντα χρόνια πίσω. Για τη μεθοδολογία που διάλεξε η κυβέρνηση», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:

Έρχεται κοινωνική ρήξη

«Όλες οι κυβερνήσεις έκαναν και κάνουν προεκλογικές παροχές. Δυστυχώς, όμως, εσείς της ΝΔ, για άλλη μια φορά, γίνεστε πρωταθλητές και πρωτοπόροι. Πουθενά στην Ευρώπη και στον πολιτισμένο κόσμο δεν διανοήθηκαν να θεσπίσουν ένα μέτρο τέτοιας μορφής, που να δίνει ένα ελάχιστο μπαχτσίσι στον καταναλωτή και να ανοίγει έναν πόλεμο στην κοινωνία. Γιατί καθιστά ευάλωτο τον καταναλωτή σε μια αγορά που η σύγκρουση συμφερόντων και η κοινωνική ρήξη παίρνει πια άγρια μορφή».

«Έρχεται κοινωνική ρήξη με αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο κόμμα του που θα ψηφίσει θετικά στην τροπολογία.

«Έρχεστε σε μας και μας κάνετε πολιτική επίθεση, λέγοντας «αν διαφωνείτε, γιατί το ψηφίζετε;». Αυτή είναι η μόνιμη επωδός σε όποιο μέτρο έχετε πάρει μέχρι τώρα, και που εμείς, που για να γλιτώσει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, το νοικοκυριό έστω και ένα ευρώ, το ψηφίζουμε. Το θεωρείτε αυτό ότι δεν ταιριάζει με την κριτική μας;», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η ψήφος του ΠΑΣΟΚ δεν δικαιώνει την πολιτική της κυβέρνησης.

Εμπαιγμός

Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η βίαιη πτώση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης δεν οφείλονται αποκλειστικά στις δυσμενέστατες συνθήκες αλλά είναι πληθωρισμός κερδών και απληστίας, ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Αν θέλατε πραγματικά να βάλετε φρένο στα σχέδια απληστίας, δεν θα αποδυναμώνατε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα είχατε σχέδιο. Είναι σαφές ότι οι τιμές στα είδη διατροφής ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Σκανδαλίδης, «αποτελεί εμπαιγμό το «10% πληθωρισμός-10% επιστροφή», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την προεκλογική περίοδο».

Επικοινωνιακά τεχνάσματα

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης σε συνέντευξή του για το θέμα της ακρίβειας και το market pass υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια με ουσιαστικά μέτρα και καταφεύγει στη διαχείρισή της με επικοινωνιακά τεχνάσματα και άκομψους πανηγυρισμούς της Κ.Ο. της ΝΔ, όταν ο κ. Μητσοτάκης το ανακοίνωνε από το βήμα της Βουλής.

»Η κυβέρνηση δίνει στα νοικοκυριά το επίδομα των 52 ευρώ για τρόφιμα, την ίδια ώρα που με το άλλο χέρι παίρνει μέσα από την τσέπη τους πάνω από τα διπλάσια κάθε μήνα μέσω του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων.

»Μιλώντας με δημοσιονομικά όρους, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μοιράζει στους πολίτες 650 εκατομμύρια ευρώ μέσω του συγκεκριμένου επιδόματος, ενώ την περίοδο 2021-2022 συγκέντρωσε από τα νοικοκυριά 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των έμμεσων φόρων. Δηλαδή, τους επιστρέφει περίπου το 1/10 από όσα τους πήρε.

Δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών

»Η σχετική τροπολογία ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, αλλά οι πολίτες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα από τον Φεβρουάριο. Γιατί άραγε; Γιατί δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν την πλατφόρμα, όπως λένε; Η ίδια η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει για τα «ψηφιακά άλματα» που έχουν γίνει; Η αλήθεια είναι ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Φεβρουάριο επειδή ακριβώς θα συμπέσει με την προεκλογική περίοδο.

»Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει στους πολίτες ότι δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα και στα καύσιμα μετά την εφαρμογή του market pass, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έναντι της αισχροκέρδειας δεν λειτουργούν.

»Παράλληλα, υιοθετεί μερικά τις αποφάσεις της Ε.Ε., λέγοντας «ναι» μεν στην ευρωπαϊκή πρόταση της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων από τη μία, αρνούμενη όμως από την άλλη να μειώσει τον ΦΠΑ για τα βασικά προϊόντα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επανάληψη έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ».

Καταψηφίζει και δεν νομιμοποιεί τον επιδοματικό λαϊκισμό των μνημονιακών κυβερνήσεων

«Το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει και δεν νομιμοποιεί τον επιδοματικό λαϊκισμό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, με το food pass κι άλλα τέτοια δήθεν μέτρα ανακούφισης, που εντάσσονται στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες την ώρα που φτωχοποιούν διαχρονικά την κοινωνία, εμπαίζουν κιόλας τα φτωχότερα, λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για μία πάγια τακτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, την οποία όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλαν στην αντιπολίτευση και εφάρμοσαν στην διακυβέρνηση». Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «το food pass της Μητσοτάκης ΑΕ αντί να χτυπάει, ενισχύει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας».

«Από τη μία αφήνει ανέγγιχτο το μεγάλο ποσοστό των υπερκερδών των ολιγαρχών που ελέγχουν τα διυλιστήρια, επιβάλλοντας τους έναν συμβολικό φόρο με τον οποίο ενισχύει τα υπερκέρδη του ολιγαρχικού καρτέλ των σουπερμάρκετ, υπό τη μορφή ενός εξευτελιστικού δελτίου τροφίμων στους φτωχότερους συμπολίτες μας που πάλι θα καταλήξει στις τσέπες του καρτέλ, το οποίο αποθρασυμένο έχει αρχίσει νέα έξαλλη κούρσα ανόδου των τιμών στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση εφαρμόζει στα σουπερμάρκετ την ίδια χυδαία πολιτική που εφαρμόζει στην ηλεκτρική ενέργεια: αφήνει ανεξέλεγκτες τις τιμές και επιδοτεί τα κέρδη των ολιγαρχών της ενέργειας μέσω της κατανάλωσης», σημειώνει το ΜέΡΑ25 και συμπληρώνει:

Ασύδοτα τα καρτέλ

«Αυτό ακριβώς κάνει και με το καρτέλ των σουπερμάρκετ: αφήνει το καρτέλ ασύδοτο και ανεξέλεγκτο όσον αφορά τις τιμές, και επιδοτεί με 650 εκατ. ευρώ την κερδοφορία τους με όχημα τους καταναλωτές και την δήθεν «χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή» – όπως τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της τροπολογίας».

«Οι δε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα διαλειτουργικότητας, ουσιαστικά φωτογραφίζουν τα μεγάλα σουπερμάρκετ -που διαθέτουν ήδη την υποδομή και έχουν ειδικές, customized συμφωνίες με τις τράπεζες για τα κόστη προμηθειών πάνω στις ψηφιακές συναλλαγές, ενώ λειτουργεί περιοριστικά για τους μικρούς- έχουν το θράσος να μιλούν ακόμα και για λαϊκές αγορές. Όλο, σχεδόν, το ποσό δηλαδή, θα κατευθυνθεί στα ταμεία του καρτέλ των σουπερμάρκετ», υπογραμμίζει και καταλήγει:

Οικονομική δυσπραγία και ομηρία

«Αν ήθελε πραγματικά ο κ. Μητσοτάκης να βοηθήσει την κοινωνία να ανασάνει και να τα βγάλει πέρα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, τον καλούμε να θεσπίσει εδώ και τώρα έναν μόνιμο μηχανισμό για την αύξηση του κατώτατου μισθού, των βασικών κοινωνικών επιδομάτων και των χαμηλών συντάξεων μέσα από μία Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή και όχι να θέτει τους πολίτες πρώτα σε καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας και έπειτα ομηρίας, στηρίζοντας τους δήθεν με φιλοδωρήματα που θα καταλήξουν πάλι στην τσέπη της ολιγαρχίας».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024