Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Δεκάδες χωρικοί δολοφονήθηκαν - Πυρπολήθηκαν πάνω από 100 σπίτια και οχήματα

Νιγηρία: Δεκάδες χωρικοί δολοφονήθηκαν – Πυρπολήθηκαν πάνω από 100 σπίτια και οχήματα

Δεκάδες χωρικοί δολοφονήθηκαν σε δυο χωριστές επιθέσεις εναντίον χωριών στη βόρεια Νιγηρία, ενώ οι δράστες πυρπόλησαν περισσότερα από εκατό σπίτια και οχήματα.

Τουλάχιστον είκοσι κάτοικοι χωριών δολοφονήθηκαν σε δυο χωριστές επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία Καντούνα, στη βόρεια Νιγηρία, αφρικανικό γίγαντα από δημογραφική σκοπιά, δήλωσαν χθες Δευτέρα τοπικοί αξιωματούχοι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters).

Συμμορίες

Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων της Κυριακής εναντίον των χωριών Μαλάγκουμ και Σακγουόγκ κυμαίνεται από 28 ως ακόμη και 37 νεκρούς, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές.

Δείτε ακόμα – Νιγηρία: Αποκαλύφθηκε παράνομο πρόγραμμα αμβλώσεων – Το λειτουργεί ο στρατός

Συμμορίες λυμαίνονται για πάνω από μια δεκαετία την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία: διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες τροφίμων, απαγωγές για λύτρα, φόνους, εμπρησμούς. Οι επιθέσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Ατούκ Στίβεν, αξιωματούχος στην περιφέρεια Καουρά, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της πολιτείας πως 37 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από τους bandits («κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες», ο όρος με τον οποίο οι αρχές αναφέρονται γενικά στα μέλη των συμμοριών).

Πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα

Ακόμη, οι δράστες των επιθέσεων, κατά τον αξιωματούχο, πυρπόλησαν πάνω από 100 σπίτια και οχήματα. Αλλες πηγές στην περιοχή κάνουν λόγο για 28 νεκρούς.

Αξιωματούχος αρμόδιος για ζητήματα ασφαλείας στην πολιτεία Καντούνα, ο Σάμιουελ Αρουάν, περιορίστηκε να επιβεβαιώσει ότι οι επιθέσεις ήταν πολύνεκρες, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο και οριστικό απολογισμό των θυμάτων. Σημείωσε πως ο στρατός αναπτύχθηκε στην περιοχή για να καταδιώξει τους δράστες.

Η Καντούνα συγκαταλέγεται στις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από τη δράση των bandits στη βόρεια Νιγηρία.

Την κατάσταση αυτή επιδεινώνουν οι ενίοτε φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και γεωργούς για τα δικαιώματα πρόσβασης στα βοσκοτόπια και στο νερό. Οι συγκρούσεις αυτές ορισμένες φορές έχουν εθνικές και θρησκευτικές προεκτάσεις.

Ωσμωση συμμοριών και τζιχαντιστών

Ο απερχόμενος νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι υπέστη τεράστια πίεση να δράσει για να λάβει τέλος η ανασφάλεια στη χώρα, καθώς ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμα το 2023 έπειτα από οκταετή θητεία.

Οι bandits, που αναγορεύτηκαν πρόσφατα σε «τρομοκράτες» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δρουν με σχεδόν αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος, οι ενέργειές τους δεν έχουν ιδεολογική χροιά.

Ωστόσο, η μεγεθυνόμενη ώσμωση συμμοριών και τζιχαντιστών που δρουν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τα τελευταία 13 χρόνια προκαλεί ανησυχία σε αρκετούς αναλυτές.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024