Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Πάνω από 600 νεκροί στις φονικότερες πλημμύρες της δεκαετίας - Φόβοι για περαιτέρω θύματα

Νιγηρία: Πάνω από 600 νεκροί στις φονικότερες πλημμύρες της δεκαετίας – Φόβοι για περαιτέρω θύματα

Φόβοι για περαιτέρω θύματα και καταστροφές εκφράζονται στη Νιγηρία, που πλήττεται από τις φονικότερες πλημμύρες της δεκαετίας, μετρώντας μέχρι τώρα πάνω από 600 νεκρούς, άλλους 2.400 τραυματίες, με κατεστραμμένα 82.000 σπίτια και 1.100.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Πάνω από εξακόσιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιούνιο στις φονικότερες πλημμύρες της δεκαετίας στη Νιγηρία (φωτογραφία, επάνω, από Afolabi Sotunde/Reuters) εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, οι οποίες ανάγκασαν άλλους 1,3 εκατ. πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

Σαρωτικές πλημμύρες

Από την έναρξη της περιόδου των βροχών, πολλές περιοχές της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής έχουν σαρωθεί από πλημμύρες, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες πως θα ενσκήψει διατροφική ανασφάλεια και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Δείτε ακόμα – Κλιματική αλλαγή: Νιγηρία, η χώρα που παρασύρεται στη θάλασσα

«Δυστυχώς, πάνω από 603 ζωές χάθηκαν – με άλλα λόγια είχαμε 100 νεκρούς επιπλέον μέσα σε μια εβδομάδα – και άλλοι 2.400 άνθρωποι τραυματίστηκαν» στις πλημμύρες, ανέφερε χθες Κυριακή μέσω Twitter το νιγηριανό υπουργείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε με «αστρονομικό» τρόπο καθώς αρκετές πολιτείες της Νιγηρίας δεν ήταν προετοιμασμένες για βροχές τέτοιου εύρους, εξήγησε το υπουργείο.


Δορυφορικές φωτογραφίες του Νίγηρα ποταμού στις 12 Ιουνίου (επάνω) και στις 2 Οκτωβρίου (Πηγή: NASA)

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για πεντακόσιους νεκρούς.

Τεράστιες καταστροφές

Πάνω από 82.000 σπίτια και 1.100.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών καταστράφηκαν ολοσχερώς, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η περίοδος των βροχών αρχίζει γενικά τον Ιούνιο στη Νιγηρία, όμως οι πλημμύρες είναι εξαιρετικά φονικές από τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (NEMA).

Την περασμένη εβδομάδα, 76 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο πλεούμενου στην πολιτεία Ανάμπρα (νοτιοανατολικά), σε φουσκωμένο τμήμα του Νίγηρα ποταμού.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες τις προσεχείς εβδομάδες στη Νιγηρία, πρόβλεψη που εγείρει φόβους για περαιτέρω καταστροφές και θύματα.


Μια γυναίκα κραυγάζει σε πλημμυρισμένο δρόμο στην πολιτεία Ανάμπρα (φωτογραφία AP)

Η υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Σαντίγια Ομαρ Φαρούκ κάλεσε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όσοι ζουν κατά μήκος υδάτινων οδών, ειδικά στις πολιτείες Ανάμπρα, Μπαγιέλσα, Κρος Ρίβερ, Δέλτα και Ρίβερς, όπου εκτιμάται πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος υπερχείλισης ποταμών και παραποτάμων.

Πλήττεται από την κλιματική αλλαγή

Το 2012, εξαιρετικά φονικές πλημμύρες είχαν απολογισμό 363 νεκρούς και 2,1 εκατ. εκτοπισμένους.

Η υποσαχάρια Αφρική πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, ενώ πολλές από τις οικονομίες της ήδη δυσκολεύονταν εξαιτίας του αντίκτυπου του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Στη Νιγηρία των περίπου 215 εκατ. κατοίκων παραγωγοί ρυζιού προειδοποιούν πως οι καταστροφικές φετινές πλημμύρες μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών, καθώς οι εισαγωγές απαγορεύονται για να τονωθεί η ντόπια παραγωγή.


Κυκλοφορούν στους πλημμυρισμένους δρόμους (φωτογραφία AP)

Σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Νιγηρία συγκαταλέγεται στις έξι χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταστροφικού λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024