Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε χρόνια για ένα τρακάρισμα

Πέντε χρόνια για ένα τρακάρισμα

Η πρόσφατη «ντροπή» της δημοκρατίας μας, λόγω της έλλειψης μεταρρύθμισης στον τομέα, είναι η υπόθεση Folli Follie

Δεν υπάρχει έκθεση οίκου αξιολόγησης, διεθνούς τράπεζας, μεγάλου υπερεθνικού οργανισμού, της ίδιας της Κομισιόν και της Τράπεζας της Ελλάδας που να μην αναφέρεται στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε έναν ειδικά τομέα, στον τομέα της Δικαιοσύνης. Το θέμα έχει συνδεθεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα, ακόμα και με την ίδια την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παλαιότερα αποτελούσε μόνιμο προαπαιτούμενο και των τριών μνημονίων. Θα περίμενε κανείς ότι και χωρίς όλη αυτή την πίεση ο εκσυγχρονισμός και η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης θα ήταν η πρώτη προτεραιότητα της χώρας. Θα ήταν το πρώτο μέλημα των κυβερνήσεων.

Στην οικονομία, οι επενδυτές το πρώτο που κοιτάζουν σε μια χώρα που σχεδιάζουν να τοποθετήσουν τα λεφτά τους είναι η εφαρμογή του rule of law (Κανόνες Δικαίου). Η σημερινή κυβέρνηση η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, έδωσε έμφαση στον δικαστικό απεγκλωβισμό επενδυτικών υποθέσεων. Τα κατάφερε. Αλλά μόνο σε αυτόν τον τομέα και όχι για μεγάλο διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει και γίνεται συνεχώς μεγαλύτερο.

Η πρόσφατη «ντροπή» της δημοκρατίας μας, λόγω της έλλειψης μεταρρύθμισης στον τομέα, είναι η υπόθεση Folli Follie. Οι δικηγόροι, λέει, απέχουν από τα καθήκοντά τους σε δίκες όπου δικάζονται αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης για λόγους νομικών διαφωνιών! Οι λειτουργοί του νόμου διαφωνούν με τον νόμο και κερδίζουν! Νομοθετική εξουσία στην πράξη. Η δίκη που είχε ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο, για το μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο της χώρας, συνεδρίασε μόλις 22 φορές γιατί οι δικηγόροι δεν πήγαιναν στη δουλειά τους. Χωρίς καμία κύρωση. Το μόνο «εργαλείο» που είχε η πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν να τους καταγγείλει. «Βρισκόμαστε σε ομηρία» έγραψε, καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν δίνουν άδεια στους δικηγόρους να συμμετάσχουν στις δίκες, αν δεν αλλάξει ο νόμος! Η δίκη ακυρώθηκε. Τα περισσότερα αδικήματα πάνε για παραγραφή.

Ολα αυτά για ένα σκάνδαλο, που έσκασε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια δεν αποκαλύφθηκε από τις τότε ελληνικές διωκτικές αρχές. Η αποκάλυψη έγινε από ένα επενδυτικό fund και έδειξε, σύμφωνα με τη δικογραφία, σωρεία ψευδών οικονομικών στοιχείων που παρείχε για πολλά χρόνια η εταιρεία εξαπατώντας χιλιάδες επενδυτές, Ελληνες και ξένους. Το εντυπωσιακό είναι ότι τα στοιχεία του σκανδάλου αποκαλύφθηκαν με οπτικό υλικό τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2018 και μέχρι την Τετάρτη η μετοχή διαπραγματεύονταν κανονικά. Οι μέτοχοι συνέχιζαν να χάνουν λεφτά και ουδείς ασχολούνταν. Αργότερα προέκυψαν πιέσεις των τότε κυβερνητικών στελεχών προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, υπόθεση που επίσης βρίσκεται στη δικαιοσύνη.

Αφού όλα έγιναν με καθυστέρηση ή δεν έγιναν από τις ελληνικές αρχές, υπήρχε τουλάχιστον η ελπίδα ότι η ομαλή και ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης θα αποτελούσε ένα στοίχημα για την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Ετσι για την καλή επενδυτική εικόνα της χώρας. Εις μάτην. Τεσσεράμισι χρόνια μετά τη αποκάλυψη του σκανδάλου δίκη δεν υπάρχει. Μπορεί λέει να ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού. Και πάλι καλά να λέμε. Γιατί υπάρχουν και χειρότερα. Αναζητώντας τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις εκκρεμείς υποθέσεις προκύπτει ότι ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων που αφορούν αυτοκίνητα (τρακαρίσματα) ήταν 1.929 μέρες, πάνω δηλαδή από 5 χρόνια αναμονής…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024