Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Μεγάλες ζημιές στο Χάρκοβο από τα ρωσικά πλήγματα

Ουκρανία: Μεγάλες ζημιές στο Χάρκοβο από τα ρωσικά πλήγματα

Οι Ρώσοι συνεχίζουν τις συνεχείς επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία, με το Χάρκοβο να έχει υποστεί καταστροφικές ζημιές.

Μπαράζ επιθέσεων εξαπέλυσε η Ρωσία σε ενεργειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία με δεκάδες πυράυλους. Βάσει των αναφορών που έχουν γίνει γνωστές, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ έχει κοπεί το ηλεκτρικό σε ορισμένες περιοχές με αποτέλεσμα το Κίεβο να προβεί σε έκτακτες διακοπές ρεύματος.

Το τελευταίο σε μια σειρά μεγάλων κυμάτων πυραυλικών επιδρομών από τον Οκτώβριο έπληξε κρίσιμες υποδομές και οδήγησε ανθρώπους σε καταφύγια καθώς και κατοικημένες περιοχές δέχθηκαν πυρά. Ο δήμαρχος της δεύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο, ανέφερε «κολοσσιαίες» ζημιές, που άφησαν πολλούς ανθρώπους χωρίς θέρμανση στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία – «Παραμείνετε στα καταφύγια»

60 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 60 πυραύλους κατά τις πρωινές ώρες αιχμής. Προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας στέλνοντας πολεμικά αεροσκάφη κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ.

«Θέλουν να μας καταστρέψουν και να μας κάνουν σκλάβους. Αλλά δεν θα παραδοθούμε. Θα αντέξουμε», είπε η Λίντια Βασίλεβα, καθώς κατευθυνόταν προς το καταφύγιο σε σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, μιλώντας στο Reuters.

«Θέλω να τελειώσει ο πόλεμος και σύντομα. Αλλά είμαι έτοιμη να περιμένω όσο χρειαστεί». Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην κεντρική πόλη Κριβίι Ριχ και ένας τρίτος σκοτώθηκε σε πυρκαγιά στη νότια Χερσώνα μετά από βομβαρδισμό πολυκατοικίας, δήλωσαν οι αρχές.

Τραυματίστηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα

Η επίθεση στο Κριβίι Ριχ, την γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τραυμάτισε επίσης τουλάχιστον οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μικρά παιδιά, και η επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Η κεντρική πόλη της Πολτάβα και τμήματα του Κιέβου ήταν μεταξύ των περιοχών στις οποίες η ηλεκτροδότηση διακόπηκε. Σημαντικές υποδομές επλήγησαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Οδησσού και στη Βίνιτσια στη δυτική κεντρική Ουκρανία.

«Υπάρχει κολοσσιαία ζημιά στις υποδομές, κυρίως στο ενεργειακό σύστημα», δήλωσε ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ίχορ Τερέχοφ . «Σας ζητώ να κάνετε υπομονή με αυτό που συμβαίνει τώρα. Ξέρω ότι στα σπίτια σας δεν υπάρχει φως, θέρμανση, παροχή νερού».

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Επιβεβαίωσε τη χορήγηση των 18 δισ. στην Ουκρανία για το 2023

Μειώθηκε στο μισό η κατανάλωση ενέργειας στην Ουκρανία

Η κατανάλωση ενέργειας στην Ουκρανία μειώθηκε περισσότερο από 50% την Παρασκευή μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι επείγουσες διακοπές ρεύματος επήλθαν σε ολόκληρη τη χώρα αφού ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024