Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Frontex στο στόχαστρο της ΕΕ - Ερευνούν την επικεφαλής Aija Kalnaja

Η Frontex στο στόχαστρο της ΕΕ – Ερευνούν την επικεφαλής Aija Kalnaja

H OLAF ερευνά ξανά τη Frontex. Στο στόχαστρο η προσωρινή επικεφαλής Aija Kalnaja.

Σε παράλληλο χρόνο με τις εξελίξεις της έρευνας για χρηματισμό αξιωματούχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη φυλάκιση, μεταξύ άλλων, της Εύας Καϊλή για το Qatargate, γίνεται γνωστή έρευνα της ΕΕ για τη Frontex και την προσωρινή επικεφαλής Aija Kalnaja.

Η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης OLAF διεξάγει εκ νέου έρευνα κατά της Frontex. Οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, εστιάζουν στην Aija Kalnaja, η οποία θέλει να εκλεγεί ως νέα επικεφαλής στην ηγεσία της Frontex.

Qatargate: Ένα προαναγγελθέν σκάνδαλο – Τα «παραθυράκια» του νόμου και ο ανύπαρκτος έλεγχος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για την έρευνα στις 23 Νοεμβρίου, ενώ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ενημερώθηκαν. Lighthouse Reports, Mediapart και Der Spiegel ανέδειξαν την είδηση, ωστόσο ο λόγος για τον οποίο διεξάγεται η έρευνα παραμένει άγνωστος.

«Ειδοποιήθηκα από την OLAF πως είμαι πρόσωπο που εμπνέει ανησυχία σε μια υπόθεση. Μια υπόθεση που αποτελείται από δύο ξεχωριστά γεγονότα. Συνεργάζομαι πλήρως με την OLAF, ανοιχτά και άνευ όρων για τη διευκρίνιση των γεγονότων», δήλωσε η Aija Kalnaja στο EURACTIV.

Ανέφερε επίσης ότι λόγω «εμπιστευτικότητας της έρευνας», δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. «Μόλις θα είναι νομικά εφικτό, είμαι διαθέσιμη να συζητήσω τις λεπτομέρειες», υπογράμμισε.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο EURACTIV ότι ένα τέτοιο ερώτημα πρέπει να τεθεί στην OLAF, η οποία είναι «ανεξάρτητη».

Η OLAF επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια «εν εξελίξει έρευνα που αφορά τη Frontex». Ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω σχόλια σε μια προσπάθεια να «προστατεύσει το απόρρητο» μιας τέτοιας έρευνας.

Η Aija Kalnaja δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πως διατηρεί την υποψηφιότητά της για να γίνει μόνιμη διευθύντρια του οργανισμού της Frontex. Η ψηφοφορία από το διοικητικό συμβούλιο της Frontex αναμένεται να διεξαχθεί σε τέσσερις ημέρες.

Οι έλεγχοι στη Frontex από την OLAF

Μέχρι πρότινος, επικεφαλής ήταν ο Fabrice Leggeri, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Αυτό όταν ο οργανισμός ερευνήθηκε και πάλι από την OLAF.

Στη θέση του τοποθετήθηκε προσωρινά η Aija Kalnaja, η οποία επιθυμεί να αναλάβει και επίσημα επικεφαλής της Frontex.

Στην προηγούμενη έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, αποκαλύφθηκε πως υπήρξε συγκάλυψη των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στα σύνορα σε μαζική κλίμακα, μεταξύ 2020 και 2021.

Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον έξι επαναπροωθήσεις συμμετείχαν πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής που είχαν συγχρηματοδοτηθεί από τη Frontex.

Από τον Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της παρουσίας και των εξουσιών της Frontex και σε τρίτες χώρες, όπως στα Δυτικά Βαλκάνια, επιτρέποντας να ασκεί «εκτελεστικές εξουσίας». Όπως συνοριακούς ελέγχους και καταγραφές.

Η παρουσία της εντοπίζεται σε αλβανικά αεροδρόμια τους τελευταίους 12 μήνες. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία, η οποία ήταν και η πρώτη του είδους με χώρα εκτός ΕΕ.

Καταγγελίες για απωθήσεις, στις οποίες εμπλέκονται φρουροί της Frontex, έχουν αναφερθεί στην Αλβανία και στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024