Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Τουρκία με νοοτροπία Βόρειας Κορέας...»

«Τουρκία με νοοτροπία Βόρειας Κορέας…»

«Απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ» ήταν η απάντηση Δένδια στον Ερντογάν

«Ο Tayfun είναι ο πύραυλος που τρέλανε τους Ελληνες», όπως έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος την Κυριακή έσπευσε να διαφημίσει τον υπό δοκιμή βαλλιστικό πύραυλο ως ένα όπλο που υπονόησε ότι κατασκευάζεται από την Τουρκία με στόχο την Αθήνα. Τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.

Στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα ότι «αν δεν κάτσετε ήσυχοι, ναι, ο Tayfun θα χτυπήσει την Αθήνα». Μία δήλωση που αυξάνει κατά τι την ένταση, σε σχέση με την τοποθέτησή του στις 2 Νοεμβρίου (AHaber) που είχε προειδοποιήσει ξανά ότι «η Αθήνα είναι στην εμβέλεια του Τayfun», προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτή θα επεκταθεί. Κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα για προβοκάτσιες και προκλήσεις απέναντι στις οποίες η Τουρκία δεν μπορεί να αδρανήσει και να σιωπήσει και ως εκ τούτου απαντάει με έργα.

Η κλιμάκωση της ρητορικής των απειλών του τούρκου προέδρου δείχνει σαφώς την προσπάθεια τόνωσης των ποσοστών εν όψει εκλογών και μεσούσης μίας βαθιάς οικονομικής κρίσης που απειλεί ευθέως τον Ερντογάν, αλλά και μία στρατηγική πολιτική επιλογή της Άγκυρας όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Που ακόμα και τουρκικές πηγές επέμεναν χθες ότι δεν περιμένουν ένα «θερμό επεισόδιο», ή για το ενδεχόμενο ο Ερντογάν ή ο Μητσοτάκης να «πατήσει το κουμπί» και να προκαλέσει το ατύχημα, τόνιζαν ωστόσο ότι ανησυχούν «μήπως κάποιος άλλος καθίσει κατά λάθος πάνω στο κουμπί». Με τις εκλογές στην Τουρκία να αναμένονται το αργότερο στις 18/6/2023 και τα σενάρια να ποντάρουν στις 16/4/2023.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ

Οι νέες απειλές Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για την προκλητική ρητορική που ακολουθεί η τουρκική ηγεσία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ σχολίασε χθες ότι «σε μια περίοδο όπου η ενότητα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη μεταξύ των συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Στη γραμμή των απειλών ακολουθώντας το κυριακάτικο παραλήρημα του Ερντογάν κινήθηκε χθες και ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αρχηγούς των επιτελείων ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που αυξάνει την ένταση «με παράλογες και παράνομες απαιτήσεις και αξιώσεις» καλώντας πολιτικούς και στρατιωτικούς να εγκαταλείψουν την «αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους».

Διπλωματική αντεπίθεση

Αυστηρή η απάντηση της Αθήνας ήρθε καταρχήν από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, ο οποίος προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ».

Τόνισε δε ότι «οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δεν μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία», προειδοποιώντας εμμέσως την Τουρκία ότι η Αθήνα θα απευθυνθεί και στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ενημερώσει και να καταγγείλει τις απειλές πολέμου της Αγκυρας, σε μία περίοδο που η Συμμαχία χαρακτηρίζει την ενότητα ως την πρώτη απαίτηση από τα μέλη, με στόχο την ενιαία απάντηση στον αναθεωρητισμό. Εναν αναθεωρητισμό που ο Ερντογάν δείχνει να επιδιώκει να εφαρμόσει και στις δικές του πολιτικές.

Ο Δένδιας ενημέρωσε τόσο τους ομολόγους του στην ΕΕ, ενώ αναμένεται να κάνει το ίδιο και στο περιθώριο της Διάσκεψης Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ΥΠΕΞ και προέδρων διεθνών οργανισμών.

Με την Ελλάδα να έχει χορηγήσει μεταξύ άλλων ανθρωπιστική βοήθεια άνω των επτά εκατομμυρίων ευρώ στον ουκρανικό λαό, ενώ έχει δεσμευθεί και για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας. Τη θέση ότι η Αθήνα δεν ακολουθεί την εχθρική ρητορική της Αγκυρας επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από την 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, για να προσθέσει ότι «ίσως η ενδυνάμωση της συνολικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να προξενεί έναν πρόσθετο εκνευρισμό στους γείτονες», κάτι που όπως προειδοποίησε θα συνεχίσει να γίνεται και πρέπει «να είμαστε προετοιμασμένοι για επίδειξη αυτού του εκνευρισμού σε κάθε περίπτωση».

«Ο Ερντογάν πρέπει να ξέρει ότι η χώρα μας ούτε τρομοκρατείται ούτε εκφοβίζεται, ούτε πανικοβάλλεται ούτε απειλείται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ η Αθήνα ετοιμάζεται για έναν νέο γύρο διπλωματικών επαφών, σε όλα τα επίπεδα, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία, στη βάση πάντα του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Με τις επόμενες κινήσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, αλλά και ΕΕ να είναι επίσης υπό επεξεργασία, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το ΥΠΕΞ.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024