Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επικεφαλής επικοινωνίας της Bayer Ελλάς στο in: «Όραμά μας να πετύχουμε Υγεία και Τροφή για Όλους»

Η επικεφαλής επικοινωνίας της Bayer Ελλάς στο in: «Όραμά μας να πετύχουμε Υγεία και Τροφή για Όλους»

Η κ. Σόνια Μουσαβερέ μιλά στο in για τις ευρύτατες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής που αναλαμβάνει η εταιρεία για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνίας και τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας

«Υγεία και Τροφή για Όλους». «Επιστήμη για καλύτερη ζωή». Τα συνθήματα που συμπυκνώνουν τους στόχους και την κοινωνική στρατηγική της Bayer είναι πολλά περισσότερα από απλά σλόγκαν, καθώς γίνονται πράξη μέσα από μια ευρύτατη γκάμα στοχευμένων δράσεων σε όλο τον κόσμο. Η Bayer Ελλάς, πιστή σε αυτή τη φιλοσοφία, έχει αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της χώρας μας. Από τις προσπάθειες που καταβάλλει για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία για όλους και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, μέχρι την πολύτιμη συμβολή της στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των επιπτώσεών της, οι κινήσεις και τα επιτεύγματα της εταιρείας μόλις που μπόρεσαν να χωρέσουν στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με την κ. Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς.

Μιλώντας στο in, η κ. Μουσαβερέ περιέγραψε τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδια του Ομίλου, εξήγησε τους λόγους που η εταιρεία χρησιμοποιεί τον όρο «Εταιρική Κοινωνική Συμμετοχή» αντί για «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», στάθηκε στα πολλαπλά προγράμματα και δράσεις που αναπτύσσει η Bayer για να κινητοποιήσει και να υποστηρίξει το κοινωνικό σύνολο, ενώ μοιράστηκε την περηφάνια της για τα σημαντικά βραβεία που έχει κατακτήσει η εταιρεία για την κοινωνική της δράση.

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος και πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες οργανώνονται προς αυτή την κατεύθυνση.  Τι σημαίνει  Βιώσιμη Ανάπτυξη για την  Bayer;

Η αειφορία ή αλλιώς βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της Bayer και αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο όραμά μας, που δεν είναι άλλο από το να επιτύχουμε «Υγεία και Τροφή για όλους». Έτσι, η εταιρεία έχει θέσει σαφή παγκόσμια στρατηγική  για την προώθηση της Βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, που φιλοδοξούν να απαντήσουν σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις. Στην Ελλάδα, εστιάζουμε σε πέντε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs 3, 5, 6, 13 και 15), οι οποίοι περιλαμβάνουν την Πρόσβαση σε Καλή Υγειονομική Περίθαλψη για όλους, την Ισότιμη Πρόσβαση όλων ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και προσωπικών προτιμήσεων  στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την αξιοπρεπή εργασία καθώς και την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της και ως εκ τούτου παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και οργανώνουμε δράσεις προς την επίτευξη καθενός από αυτούς τους στόχους.

Επιπλέον, έχουμε θέσει έναν επιστημονικό στόχο για την απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 και επιδιώκουμε να τον επιτύχουμε με απόλυτη μείωση κατά 42% των εκπομπών μας έως το 2030, ενώ έχουμε δεσμευτεί στο να καταστήσουμε όλους τους χώρους της Βayer κλιματικά ουδέτερους ως μια carbon neutral εταιρεία.  Για να το επιτύχουμε αυτό, εφαρμόζουμε σειρά μέτρων που επικεντρώνονται στην ενεργειακή απόδοση και τις πηγές ενέργειας. Συνολικά, μεταξύ του 2020 και του 2030, θα επενδυθούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε όλες εγκαταστάσεις της Bayer.

Η Bayer είναι μία εταιρεία που με την αποστολή της «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή»,  εκφράζει την απόλυτη προτεραιότητά της στη συνεχή βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας μέσα από τα προϊόντα και τις ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις της, προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον και τους περιορισμένους φυσικούς πόρους. Το μήνυμά μας παραμένει πως κάνοντας τη βιωσιμότητα ένα ακόμη ισχυρό κομμάτι της στρατηγικής και των λειτουργιών μας, επιδιώκουμε να επιτύχουμε μακροπρόθεσμες αποδόσεις και να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Η  Bayer Ελλάς λοιπόν, εναρμονίζεται με τον σχεδιασμό της Bayer παγκοσμίως σε αυτό το θέμα, τι σημαίνει αυτό για τις δράσεις στη χώρα μας;

Στην Bayer Ελλάς, αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης μας προς το περιβάλλον και την προστασία του με διάφορους τρόπους. Κάνουμε σημαντικές κινήσεις, ώστε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και να εκπληρώσουμε τον παγκόσμιο στόχο του να είμαστε μία carbon neutral εταιρεία (ουδέτερο αποτύπωμα). Μειώνουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα των  επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας και αναπτύσσουμε λύσεις που ωφελούν το περιβάλλον. Για εμάς, μια αποτελεσματική προσέγγιση που αφορά τις πρώτες ύλες και την ενέργεια, προσδίδει ταυτόχρονα οικολογικό και οικονομικό όφελος. Τα μέτρα που έχουμε λάβει περιλαμβάνουν τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με πρώτες ύλες, ενέργεια, εκπομπές και διαχείριση αποβλήτων. Έχουμε ήδη αντικαταστήσει το 30% του στόλου των αυτοκινήτων της εταιρείας με υβριδικά αυτοκίνητα, μειώσαμε έως 50% τις εκπομπές του άνθρακα ενώ, χάρη στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας και στη χρήση καινοτόμων παραγωγικών διεργασιών, έχουμε πετύχει μια σημαντική μείωση σε εκπομπές ρύπων τα τελευταία χρόνια, η οποία συμβαδίζει με την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, στη Bayer Ελλάς, εξασφαλίζουμε την ασφαλή διαχείριση των προϊόντων μας (από την πώληση έως τη διαχείριση κενών συσκευασιών) και όσων προϊόντων δεν έχουν διατεθεί και μειώνουμε τα απορρίμματα και τα πλαστικά μιας χρήσης. Αξιοποιούμε εδώ και δύο δεκαετίες τις ευκαιρίες για ανακύκλωση με συμμόρφωση προς τη νομοθεσία.  Διαδικασίες που σχετίζονται με την ανακύκλωση στη παραγωγή και σε υλικά πραγματοποιούνται ξεχωριστά και ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε παραγωγικής μονάδας, ενώ και τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων ανακυκλώνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς που ορίζει το νομοθετικό μας πλαίσιο. Η εταιρεία είναι μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών για την ανακύκλωση των συσκευασιών των προϊόντων της που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αλλά και του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του για ανακύκλωση μέσα από το CYCLOS, ένα συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.

Βεβαίως, υπάρχουν κι άλλες σχετικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε εδώ στην Ελλάδα, που έχουν να κάνουν και με το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας,  όπως η πλατφόρμα για να προβλέπουμε και να αποφεύγουμε φυσικές καταστροφές, το FireAthon, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική είναι η συνεισφορά μας σε αναδασώσεις στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία We4All.

 Αναφερθήκατε σε δράσεις σας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Πόσο σημαντικό είναι για την Bayer να επενδύει σε δράσεις ΕΚΕ; Τι προβλέπει ο σχετικός εταιρικός σχεδιασμός σας;

 Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) αποτελεί αναπόσπαστο και βασικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδιασμού της Bayer. Για την εταιρεία μας, οι δράσεις στο πλαίσιο της ΕΚΕ είναι μία ισχυρή δέσμευση για την κοινωνία και είμαστε πεπεισμένοι ότι για να επιτύχουμε το επιθυμητό θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, πρέπει όλοι μας οι εργαζόμενοι να προσφέρουν ενεργά και να αλληλοεπιδρούν με την κοινωνία.  Ως εκ τούτου, η Bayer Ελλάς μαζί με τους εργαζόμενούς της ακολουθεί κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές, υποστηρίζοντας την Ελληνική Κοινωνία και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη. Έτσι, έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με δράσεις που εμπλέκουν ενεργά τους ανθρώπους της Bayer και τους φέρνουν σε επαφή με τις εκάστοτε ομάδες του κοινωνικού συνόλου σε καθέναν από τους ακόλουθους τομείς: Έρευνα και εκπαίδευση (π.χ. Πρόγραμμα υποτροφιών Bayer Science & Education Foundation, CoLaborator κ.λπ.), Υγεία και διαβίωση (π.χ. Υποστήριξη των πολιτών σε απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, Υποστήριξη συλλόγων για το παιδί, Υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης, Υποστήριξη Συλλόγων Ασθενών σε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα και ενέργειες κ.λπ.), Επιχειρηματικότητα (δηλ. συνεργασίες με στρατηγικούς εταίρους όπως η Εθνική Τράπεζα, το πρόγραμμα Level-up| G4A, κ.λπ.) και πρόγραμμα εθελοντισμού. Έτσι, στην Bayer μιλάμε πλέον για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη με Συμμετοχή & Διάδραση ή όπως εμείς ονομάζουμε την ΕΚΕ στην Bayer, Εταιρική Κοινωνική Συμμετοχή (Ε.Κ.Σ.), δίνοντας έτσι μια ακόμα διάσταση στην έννοια.

Στην Bayer Ελλάς φροντίζουμε να παραμένουμε πάντοτε στην ανθρωποκεντρική φιλοσοφία που διέπει το σύνολο των εργασιών μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές ενέργειες εταιρικής υπευθυνότητας με στόχο να οδηγήσουν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Γνωρίζουμε ότι η Bayer Ελλάς έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο της ΕΚΕ για τις οποίες έχετε λάβει και αρκετές διακρίσεις και βραβεία. Υπάρχει κάποια την οποία ξεχωρίζετε;

Όλοι εμείς στην Bayer Ελλάς, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και νιώθουμε τιμή για κάθε δράση που αναπτύσσουμε και φυσικά για κάθε διάκριση, καθώς ως εταιρία έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε κάθε καινοτόμο προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία που δημιουργεί λύσεις ικανές να αλλάξουν την ζωή μας.

Μια σημαντική πρωτοβουλία κοινωνικής καινοτομίας  που ανέπτυξε η Βayer Ελλάς ήταν και το Fireathon. Στόχος του ήταν να βοηθήσει ομάδες πολιτών να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν τεχνολογικές λύσεις πυρασφάλειας ανίχνευσης, καταγραφής και πυρόσβεσης πυρκαγιών. Το Fireathon,  που ξεκίνησε από το Μάτι και αξιοποιήθηκε από τους αντίστοιχους  Δήμους, αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα «citizenscience» στην Ελλάδα. Αποτελείται από δύο digital εφαρμογές για θέματα πυρκαγιάς, που σχεδιάστηκαν από ευαισθητοποιημένους πολίτες που ανταποκρίθηκαν σε σχετική δράση που οργάνωσε η Baye,r και αναπτύχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία. Συγκεκριμένα, αφορά στην εφαρμογή WTFire, που εκπαιδεύει σε θέματα έγκαιρης αντίδρασης την ώρα της πυρκαγιάς και στην εφαρμογή MCMS (Municipality Crisis Management System) που βοηθάει στον αποτελεσματικό συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων.

Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να αναφέρουμε και τις επιπλέον δράσεις πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης, ανακούφισης των πληγέντων και προστασίας του περιβάλλοντος από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και φωτιές, για τις οποίες η  Bayer Ελλάς διακρίθηκε  και στα «Bravo Sustainability Awards 2022» καθώς ήταν ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές, με δωρεά προϊόντων της προς τους εθελοντές και πυροσβέστες αλλά και με χρηματική δωρεά για την αποκατάσταση ζημιών και αγορά εξοπλισμού για τα ιατρεία των περιοχών που επλήγησαν, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ. Παράλληλα, η εταιρεία προγραμμάτισε δράσεις αναδάσωσης και αποκατάστασης του φυσικού πλούτου των περιοχών αυτών, ώστε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των συνεπειών της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Προχωρώντας προς το μέλλον, η Bayer, ως η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην ανάπτυξη καινοτομίας για την υγεία και τη διατροφή, δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις που υπηρετούν με υπευθυνότητα την αποστολή της «Επιστήμη για μια καλύτερη ζωή».

Υπάρχουν κάποιες σταθερές δράσεις που να υλοποιεί η εταιρία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ειδικά για τον τομέα της Υγείας;

Στον κλάδο της Υγείας η στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Bayer Ελλάς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την υποστήριξη κατοίκων ακριτικών νησιών του Αιγαίου σε συνεργασία  με την Ομάδα Αιγαίου, την παροχή φαρμάκων, τροφίμων και εκπαιδευτικού υλικού σε πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να συμβάλει ουσιαστικά στην περίθαλψη και τη διαβίωσή τους, την υποστήριξη Συλλόγων Ασθενών σε εκπαιδευτικά και ενημερωτικά προγράμματα και ενέργειες, όπως το πρόγραμμα Healthcare Accelerator, που αποσκοπεί όχι μόνο στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων αλλά και στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τέλος, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος Be Well @ Bayer, που έχουμε σχεδιάσει,  διοργανώνουμε σε τακτική βάση, ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με σημαντικά θέματα υγείας, όπως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική διαχείριση του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024