Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Μαρία Αντουανέτα είναι μια σαπφική βασίλισσα στο νέο δράμα εποχής του BBC

Η Μαρία Αντουανέτα είναι μια σαπφική βασίλισσα στο νέο δράμα εποχής του BBC

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και η επιθυμία μας για χειμερινές ανακουφιστικές προβολές ανεβαίνει, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να εντρυφήσουμε σε ένα δράμα εποχής - και το BBC ολοκληρώνει το 2022 με τη σαπφική του εκδοχή για τη Μαρία Αντουανέτα.

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο κρύος και η επιθυμία μας για χειμερινές ανακουφιστικές προβολές ανεβαίνει, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να εντρυφήσουμε σε ένα δράμα εποχής – και το BBC ολοκληρώνει το 2022 με τη σαπφική του εκδοχή για τη Μαρία Αντουανέτα.

Τα δράματα εποχής έχουν δει μια αλλαγή τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας φρέσκες και νέες ερμηνείες σε συχνά ειπωμένα κομμάτια της ιστορίας, ειδικά όταν πρόκειται για την εκπροσώπηση των LGBTQ+ και POC.

Από την πρώιμη ομοφυλοφιλική πλοκή του Thomas Barrow στο Downton Abbey μέχρι την απίστευτα δημοφιλή σειρά Gentleman Jack, που καταγράφει τη ζωή της λεσβίας Anne Lister – υπάρχουν πολλά για να ασχοληθεί κανείς.

Και η Deborah Davis, συγγραφέας της σαπφικής κλασικής ταινίας εποχής The Favourite, του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, ζωντανεύει την ιστορία της Μαρίας Αντουανέτας με πάταγο στο BBC Two.

Το τρέιλερ των 30 δευτερολέπτων δίνει μια γεύση για το τι περιμένει την περιβόητη Γαλλίδα βασίλισσα.

Ποια είναι η πλοκή της Μαρίας Αντουανέτας;

Βρισκόμαστε στην προεπαναστατική Γαλλία του 1770, όπου η Μαρία Αντουανέτα έχει μόλις ενταχθεί στη βασιλική αυλή των Βερσαλλιών. Μια χώρα στα πρόθυρα μιας βίαιης εξέγερσης.

Και πιστή στην ιστορία, με την Αντουανέτα να είναι μόλις 14 ετών και τον Λουδοβίκο (τον Δελφίνο) μόλις 15, όταν παντρεύτηκαν – είναι ακριβώς τόσο χαοτική όσο θα περίμενε κανείς.

Καθώς οι έφηβοι προσαρμόζονται στον έγγαμο βίο, η Μαρία Αντουανέτα προσπαθεί να προσανατολιστεί και να αφήσει το στίγμα της στην αυλική ζωή, ειδικά ως παρείσακτη από την Αυστρία.

Όπως φαίνεται στο τρέιλερ, η αμφιλεγόμενη ιστορική φιγούρα αποκτά το δικό της επαναστατικό πνεύμα, διακηρύσσοντας «ας βάλουμε φωτιά σε αυτό το παλάτι».

Αναμείνατε συζυγικούς καβγάδες, αυλικές προκλήσεις και, ναι, φιλιά μεταξύ γυναικών.

Κατά τη διάρκεια της σειράς, θα συναντήσουμε γνώριμες φιγούρες, όπως οι βασιλικές έμπιστες της Μαρίας, η Lamballe (γνωστή ως Marie Thérèse Louise) και η Madame Du Barry με την οποία η Αντουανέτα μπορεί να μοιραστεί μια περιπέτεια.

Η σειρά θα διερευνήσει επίσης τι θα μπορούσε να συμβαίνει μεταξύ του Λουδοβίκου και της βασίλισσας, οι οποίοι ως γνωστόν χρειάστηκαν επτά χρόνια για να ολοκληρώσουν τον γάμο τους.

Το νέο δράμα του BBC φαίνεται ότι θα δείξει μια ιδιόμορφη, ανατρεπτική ιστορία αυτών των πρώτων χρόνων των Βερσαλλιών, κάτι που η Davis γνωρίζει να κάνει καλά, όπως στην ταινία The Favourite, που έχει αποσπάσει μεγάλη επιτυχία από τους κριτικούς, τόσο για το σενάριο όσο φυσικά και για τη σκηνοθεσία του Γιώργου Λάνθιμου.

Μπορεί να θυμάστε ότι η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία παρακολουθεί τη ζωή της βασίλισσας Άννας (Ολίβια Κόλμα) και τις διάφορες σχέσεις της με τις γυναίκες της αυλής της, τις οποίες υποδύονται η Έμμα Στόουν (Abigail) και η Ρέιτσελ Βάις (Sarah).

Ποιοι είναι στο καστ της Μαρίας Αντουανέτας;

Η Emilia Schüle, μια Ρωσογερμανίδα ηθοποιός, θα παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Μαρία Αντουανέτα.

Ο James Purefoy πρωταγωνιστεί στο ρόλο του πεθερού της Λουδοβίκου XV.

Ο Louis Cunningham ως ο σύζυγός της και δελφίνος, Λουδοβίκος XVI.

Ο Τζακ Άρτσερ στο ρόλο του Προβένσου

Jasmine Blackborow ως Lamballe (και ενδεχομένως ως εραστής της;)

Και η Gaïa Weiss ως Madame Du Barry.

Ποια είναι η ημερομηνία κυκλοφορίας;

Η σειρά των οκτώ επεισοδίων θα προβληθεί στο BBC Two στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ όλα τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα για παρακολούθηση στο BBC iPlayer από την ίδια ημερομηνία.

Τι λέει ο κόσμος για τη Μαρία Αντουανέτα;

Η επερχόμενη σειρά δεν έχει μείνει χωρίς αντιδράσεις, με τις συνήθεις αντιδραστικές ομάδες να διαμαρτύρονται για το ξαναγράψιμο της ιστορίας και την ατζέντα της woke κουλτούρας.

Φαίνεται ότι η απεικόνιση της Μαρίας Αντουανέτας ως σαπφικής σε μια τηλεοπτική σειρά του 21ου αιώνα είναι ένα βήμα παραπέρα.

Η Telegraph δημοσίευσε ένα άρθρο που κατακεραυνώνει την απόφαση να συμπεριληφθεί αυτή η πτυχή της ζωής της Μαρίας Αντουανέτας, επικαλούμενη διάφορους ιστορικούς που τη χαρακτηρίζουν ανιστορική και συκοφαντική.

Ωστόσο, υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για φυλλάδια που μοιράστηκαν και τα οποία απεικόνιζαν τη Μαρία Αντουανέτα με γυναίκες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να συκοφαντήσουν τη γαλλική βασίλισσα.

Επιπλέον, η σειρά αυτή δεν είναι η πρώτη που εξερευνά την ομοφυλοφιλία στην προεπαναστατική Γαλλία, με τους ίδιους παραγωγούς, το Canal+, να έχουν δημιουργήσει τη σειρά LGBTQ+ Versailles.

Εν τω μεταξύ, η Μαρία Αντουανέτα αποτελεί το επίκεντρο του queer λόγου εδώ και αιώνες κυριολεκτικά.

Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι γυναίκες ρωτούσαν η μία την άλλη αν είχαν ακούσει τις «φήμες της Μαρίας Αντουανέτας» για να ανιχνεύσουν αν ήταν λεσβία ή queer. Η πιο γνωστή ερώτηση έγινε από την ίδια την Anne Lister προς την ερωμένη της.

Και όπως διερευνάται στο βιβλίο της Kirsty Loehr «A Short History of Queer Women», οι φήμες μπορεί να έχουν κάποια βάση, καθώς η Μαρία Αντουανέτα αντάλλασσε παθιασμένες και ειλικρινείς επιστολές με την Lamballe.

Αυτός ήταν βέβαια ένας κλασικός τρόπος ερωτοτροπίας που θύμιζε την ποιήτρια του 19ου αιώνα Έμιλι Ντίκινσον, η οποία έγραφε ερωτικές επιστολές στην κουνιάδα της Σου – όπως απεικονίζεται σε ένα ακόμη LGBTQ+ δράμα εποχής, το «Dickinson».

Δείτε το τρέλερ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024