Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Μια διαδηλώτρια κρατείται για εννέα ημέρες, καταγγέλλει η μητέρα της

Κίνα: Μια διαδηλώτρια κρατείται για εννέα ημέρες, καταγγέλλει η μητέρα της

«Συνέλαβαν τόσους ανθρώπους που σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί είναι ακόμη εδώ;», διερωτήθηκε η μητέρα

Μια νεαρή διαδηλώτρια βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση στη νότια Κίνα επί εννέα ημέρες μετά τη συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις κατά των περιορισμών για την Covid, όπως είπε η μητέρα της στο AFP εκφράζοντας φόβους και αγωνία για την ασφάλεια της κόρης της.

Την περασμένη εβδομάδα η Κίνα ουσιαστικά έληξε την σκληρή πολιτική της μηδενικής Covid έπειτα από χρόνια οικονομικής ζημίας και αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκφράστηκε με τη μορφή διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο και σε βαθμό που έχει να καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.

Αλλά ενώ η απόφαση να αρθούν οι σκληροπυρηνικοί κανονισμοί προκάλεσε ένα κύμα ενθουσιασμού, η αστυνομία είχε ήδη ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής.

Η 25χρονη Γιανγκ Ζιτσιάνγκ συνελήφθη το απόγευμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Γκουαντζού της νότιας Κίνας μετά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση μια εβδομάδα νωρίτερα, είπε η μητέρα της.

«Συνέλαβαν τόσους ανθρώπους που σταδιακά αφέθηκαν ελεύθεροι, γιατί είναι ακόμη εδώ;», διερωτήθηκε η μητέρα.

Η γυναίκα, το επώνυμο της οποίας είναι Γκάο, είπε ότι η συγκάτοικος της κόρης της την ενημέρωσε πως μια ομάδα αστυνομικών ζήτησε να ελέγξει τον μετρητή του νερού και κανένας δεν έδειξε ταυτότητα όταν μπήκε στο σπίτι.

«Ερεύνησαν το διαμέρισμα και την πήραν μαζί τους, μαζί με το τηλέφωνο και τον φορητό υπολογιστή της», είπε το κορίτσι.

Το AFP έχει πληροφορηθεί για πολλές περιπτώσεις κυρίως νεαρών διαδηλωτών που κρατήθηκαν έως και 24 ώρες στο Πεκίνο και στη Σανγκάη με την αστυνομία να αναπτύσσει εξελιγμένη τεχνολογία για να τους εντοπίζει και να τους απειλεί με τηλεφωνήματα και με ανακρίσεις.

«Καμία πληροφόρηση»

Η Γκάο έσπευσε στην Γκουαντζού στις 8 Δεκεμβρίου όταν έμαθε για την σύλληψη της κόρης της, αλλά δεν επιτράπηκε τόσο στην ίδια όσο και σε έναν δικηγόρο να δουν την κόρη της αλλά ούτε τον αστυνομικό που χειρίζεται την υπόθεση.

«Αρνήθηκαν να μας δώσουν πληροφορίες», είπε.

Με βάση τον κινεζικό νόμο, όταν ένα πρόσωπο τίθεται υπό κράτηση και ανακρίνεται, η αστυνομία έχει 24 ώρες για να αποφασίσει είτε να το αφήσει ελεύθερο είτε να τον θέσει επισήμως υπό κράτηση.

Αν συλληφθεί ένας ύποπτος πρέπει να μεταφερθεί μέσα σε ένα 24ωρο σε ένα κέντρο κράτησης όπου θα παραμένει μέχρι την δίκη του.

Αλλά όπως είπε η Γκάο, η αστυνομία δεν έχει μεταφέρει την Γιανγκ σε κέντρο κράτησης με το πρόσχημα της «κατάστασης επιδημίας».

Αξιωματικός της αστυνομίας στον σταθμό της Γκουαντζού είπε στο AFP ότι δεν μπορεί να σχολιάσει για την υπόθεση της Γιανγκ από το τηλέφωνο.

Μια δικηγόρος, η οποία προσφέρει δωρεάν συμβουλές στους διαδηλωτές, είπε διατηρώντας την ανωνυμία της ότι η πλειονότητα των κρατήσεων έγινε πριν παρέλθει το 24ωρο.

Αλλά τουλάχιστον έξι διαδηλωτές στη Σανγκάη και στην Γκουαντζού κρατούνται για μια εβδομάδα ή περισσότερο με κάποιους από αυτούς πιθανόν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες, είπε η ίδια.

«Δεν υπάρχουν πληροφορίες (για διαδηλώσεις) στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και δεν είχα ιδέα ότι πραγματοποιήθηκαν…δεν ξέρω γιατί κρατούσαν λευκά χαρτιά», είπε η Γκάο αναφερόμενη στα λευκά φύλλα χαρτιού που κρατούσαν οι διαδηλωτές ως σύμβολο αντίθεσης στη λογοκρισία.

Φίλοι της Γιάνγκ την περιγράφουν ως ένα μελετηρό και εσωστρεφές πρόσωπο με έντονη την αίσθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των περιθωριοποιημένων ομάδων.

Αλλά το κορίτσι υπέφερε στη διάρκεια της πανδημίας ως πρόσφατα αποφοιτήσασα και εργαζόμενη σε ένα σκληρό οικονομικό κλίμα, είπε η μητέρα της.

«Πάλευε οικονομικά. Ένιωθε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα τα δύο τελευταία χρόνια, τα λοκντάουν βρίσκονταν παντού. Τώρα όλοι σκέφτονται τα οφέλη από το εκ νέου άνοιγμα της χώρας, αλλά τι θα γίνει με εκείνους που συνελήφθησαν επειδή απαίτησαν το εκ νέου άνοιγμα», διερωτήθηκε η μητέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024