Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική αποκάλυψη: To πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά

Ιστορική αποκάλυψη: To πρόσωπο του Τουταγχαμών για πρώτη φορά

Μετά από 3,3 και πλέον χιλιετίες.

Το πρόσωπο του Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά χάρη στον γλύπτη Κριστιάν Κορμπέτ που είχε φιλοτεχνήσει την προτομή του πρίγκιπα Φίλιππου το 2013, χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο που βασίστηκε σε σαρώσεις του κρανίου του Φαραώ για να ζωντανέψει τον αρχαίο Αιγύπτιο «βασιλιά-παιδί», με το τελικό αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο ρεαλιστικές αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.

Ο Άντριου Νέλσον του Πανεπιστημίου Western του Καναδά, ο οποίος έκανε τις σαρώσεις του κρανίου του αρχαίου ηγεμόνα, δήλωσε: «Δουλέψαμε με βάση το τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου και στη συνέχεια προσθέσαμε τα στρώματα των μυών και ουσιαστικά δημιουργήσαμε το πρόσωπο.

»Η ανατομία του κρανίου του καθοδήγησε την ανακατασκευή του προσώπου, οπότε νομίζω ότι είναι μια πολύ πιο ρεαλιστική εμφάνιση από οποιαδήποτε άλλη που έχουμε δει στο παρελθόν».

Η ομάδα χρησιμοποίησε σαρώσεις υπολογιστικής τομογραφίας (CT) για να δημιουργήσει ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου, καθώς και δείκτες ιστών που υποδεικνύουν το βάθος της σάρκας σε διάφορα σημεία με βάση τους σύγχρονους Αιγύπτιους.

Δείτε το βίντεο

Προηγούμενες ανακατασκευές μούμιων έχουν χρησιμοποιήσει δείκτες ιστών με βάση καυκάσια άτομα.

Ο Κόρμπετ: «Στη συνέχεια έχτισα τους μύες στρώμα με στρώμα μέχρι να ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική ανακατασκευή.

»Η ιατροδικαστική γλυπτική βασίστηκε στην επιστήμη του κρανίου, και οι δείκτες ιστών και οι μετρήσεις του καθενός βασίστηκαν στο μέσο όρο του αιγυπτιακού άνδρα.

»Δεν υπάρχει καμία δημιουργική άδεια εδώ. Κάθε στάδιο φωτογραφήθηκε επίσης για να αποδείξω τη δουλειά μου».

Η ιατροδικαστική προτομή έχει κλειστά μάτια, χωρίς αυτιά και χωρίς έκφραση, αλλά μόλις ολοκληρώθηκε, ο Κόρμπερτ μπόρεσε «να γίνει πιο δημιουργικός και να ανοίξει τα μάτια, να σχηματίσει γωνίες προς τις κατευθύνσεις των ματιών και ίσως να προσθέσει μια μικρή αναδίπλωση των χειλιών».

«Αλλά και πάλι δεν υπήρχε καμία κατασκευή των χαρακτηριστικών – ακόμη και τα αυτιά ήταν προσεκτικά μελετημένα από όλους μας».

Προστέθηκε ένα khepresh ή πολεμικό στέμμα, το οποίο παραπέμπει σε γλυπτά της εποχής που απεικονίζουν τον Τουταγχαμών να φοράει το στέμμα.

Μια πρόκληση της αναπαράστασης, η οποία δημιουργήθηκε για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον Τουταγχαμών, ήταν ότι το λογισμικό έπρεπε να δείξει πώς να διακρίνει μεταξύ του ίδιου του κρανίου και του εμποτισμένου με ρητίνη σεντονιού που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να διατηρήσουν το σχήμα του προσώπου του Φαραώ μετά τη μουμιοποίηση.

Ο Κόρμπερτ δήλωσε: «Ο Φαραώ θα ενέκρινε το έργο. «Ως καλλιτέχνης, απλά ξέρεις πότε κάτι είναι σωστό»».

*Με στοιχεία από Telegraph

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024