Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ρομά, ο ρατσισμός και πώς γίνονται οι εγκληματίες

Οι Ρομά, ο ρατσισμός και πώς γίνονται οι εγκληματίες

Αγριος ρατσισμός στα social media, αλλά δυστυχώς και σε καθημερινές εκπομπές της τηλεόρασης

Μεγαλοδημοσιογράφος, από εκείνους που κάνουν εκπομπές με πολλά… νούμερα και επικαλούνται συχνά την πείρα 40 ετών, έχει αποκλειστικό ρεπορτάζ.

Εχει ένα βίντεο που δείχνει κλέφτες να «σηκώνουν» ένα κατάστημα, να παίρνουν ανενόχλητοι τα πάντα.

Και ρωτάει, λοιπόν, αυτός ο μεγαλοδημοσιογράφος τον ιδιοκτήτη του καταστήματος: «Εχει κανέναν καταυλισμό Ρομά εκεί κοντά;». Και ο ιδιοκτήτης απαντά: «Όχι δεν έχει».

«Α, λέει ο παρουσιαστής, τότε δεν είναι Ρομά οι κλέφτες».

Και το ρεπορτάζ αυτό γίνεται λίγα λεπτά αφ’ ότου υπήρχε ένα άλλο θέμα για τον 16χρονο που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο από σφαίρα αστυνομικού που… έριχνε στον αέρα αλλά αναπήδησε επειδή ήταν κακή η άσφαλτος.

Και γίνεται σε μια χρονική στιγμή που ο ρατσισμός ξεχειλίζει στα social media, εκεί όπου ο κάθε ένας βγάζει το μίσος του για οτιδήποτε είναι διαφορετικό, δεν είναι ενσωματωμένο, δεν είναι σαν αυτούς τους «νοικοκύρηδες».

Συλλήβδην όλοι οι Ρομά είναι κλέφτες, βιαστές, πρεζόνια, έμποροι ναρκωτικών. Ολοι, όχι ένας ή δύο ή 10. Ετσι και ο 16χρονος που δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη είναι εγκληματίας. Και άρα πρέπει να πυροβοληθεί στο κεφάλι γιατί, λέει, απειλούσε τη ζωή των αστυνομικών.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί οι αστυνομικοί δεν κάλεσαν περιπολικά να μπλοκάρουν το αυτοκίνητο του νεαρού.

Δεν αναρωτήθηκε γιατί ενώ γνώριζαν (αφού τους ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου) ότι έχουν να κάνουν με έναν πιτσιρικά που δεν πλήρωσε 20 ευρώ, τον αντιμετώπισαν σαν τον Αλ Καπόνε.

Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί συμβαίνουν τόσο τραγικές συμπτώσεις με Ρομά και αστυνομικούς που πυροβολούν κατά βούληση αντί να τους αντιμετωπίζουν όπως έχουν (αν έχουν) εκπαιδευτεί.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Η παραβατικότητα στις κοινότητες των Ρομά είναι μεγάλη διότι δεν ενσωματώθηκαν στην ελληνική κοινωνία. Όχι γιατί δεν ήθελαν, όπως διατείνονται οι επαΐοντες, αλλά γιατί δεν θέλει η Πολιτεία.

Εκατομμύρια ευρώ έχουν «φαγωθεί» από αρμόδιες υπηρεσίες και εκπροσώπους Ρομά, αντί να δοθούν σε δράσεις ενσωμάτωσης, πραγματικής κι όχι ψεύτικης.

Μόνο η Ελλάδα έχει Ρομά; Όχι βέβαια. Και η Ισπανία και η Ρουμανία και άλλες χώρες έχουν, αλλά πετυχαίνουν να τους κοινωνικοποιήσουν, να τους κάνουν σωστούς πολίτες, που βεβαίως θα μπορούν να διατηρούν τις ιδιαιτερότητές τους.

Όμως, την ώρα που ένα παιδί δίνει μάχη για τη ζωή του, ένα άλλο πέρυσι σκοτώθηκε, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Και κυρίως δεν πρέπει να ενισχύουμε τον ρατσισμό, μέσα από την τηλεόραση, μέσα από τα δημόσια βήματα.

Η παραβατικότητα στους κόλπους των Ρομά πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως και σε κάθε τμήμα της κοινωνίας μας. Να πάψουν τα άβατα στο Ζεφύρι και αλλού, να πάψουν οι άσκοποι πυροβολισμοί που έχουν σκοτώσει κι ένα μικρό παιδί σε σχολείο. Μιλώ φυσικά για την τραγική ιστορία του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι.

Όμως, αν κάθε χρόνο ένας αστυνομικός σκοτώνει κι ένα παιδί Ρομά, να είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει ενσωμάτωση, αλλά θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα.

Η αστυνομία οφείλει να εκπαιδεύσει τους άνδρες της στην αντιμετώπιση των Ρομά, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που έχουν. Κι όχι να υποθάλπει ρατσιστές που με το που βλέπουν «γυφτάκι», «τσιγγανάκι» να τον αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει εγκληματία.

Και κάτι ακόμη. Εγκληματίας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι, σε φτιάχνει η φτώχεια, η απομόνωση, ο κοινωνικός αποκλεισμός. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη συμπαθή τάξη των Ρομά.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024