Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Υπέρ των διαδηλώσεων ο πρώην πρόεδρος Χαταμί - Επαίνεσε το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

Ιράν: Υπέρ των διαδηλώσεων ο πρώην πρόεδρος Χαταμί – Επαίνεσε το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

Ο Μοχάμαντ Χαταμί τάχθηκε υπέρ του κινήματος που έχει αναδειχθεί στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Ο πρώην μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί χαιρέτισε το «ωραίο μήνυμα» των διαδηλωτών και δήλωσε ότι οι έννοιες «της ελευθερίας και της ασφάλειας» δεν είναι αντιφατικές, τρεις μήνες μετά την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της Μαχσά Αμίνι.

Αναφερόμενος στο κεντρικό σύνθημα του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», χαιρέτισε «ένα ωραίο μήνυμα που δείχνει την πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον», σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε με την ευκαιρία της Ημέρας των Φοιτητών.

Μαζική συμμετοχή των φοιτητών στο κίνημα

Οι φοιτητές σε ολόκληρη την χώρα συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας, που κέρδισε τα ιρανικά πανεπιστήμια, τα οποία εξελίχθηκαν σε θέατρο διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Σήμερα 79 ετών, ο Μοχάμαντ Χαταμί υπήρξε πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το 1997 μέχρι το 2007, οπότε και φιμώθηκε από το καθεστώς.

«Η ελευθερία και η ασφάλεια δεν είναι αντιφατικές έννοιες», δηλώνει επίσης ο Χαταμί, στην ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Η ελευθερία δεν πρέπει να καταπατάται για να διατηρείται η ασφάλεια και «η ασφάλεια δεν πρέπει να αγνοείται στο όνομα της ελευθερίας».

Ο πρώην πρόεδρος πήρε επίσης θέση κατά των συλλήψεων φοιτητών λέγοντας ότι οι περιορισμοί «δεν μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή ασφάλεια των πανεπιστημίων και της κοινωνίας».

Ο Μοχάμαντ Χαταμί καλεί τις αρχές «να τείνουν το χέρι προς τους φοιτητές» και να αναγνωρίσουν με την βοήθειά τους τις «κακές πλευρές της διακυβέρνησης».

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και δικηγόροι έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024