Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ζητά να ανακαλέσει ο διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας για τις ομοφοβικές δηλώσεις του

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ζητά να ανακαλέσει ο διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας για τις ομοφοβικές δηλώσεις του

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού παίρνει ουσιαστική θέση στο ζήτημα που προέκυψε.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, του οποίου αρμοδιότητα αποτελεί μεταξύ άλλων και η λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, κοινοποίησε μέσω επιστολής την έντονη δυσαρέσκεια του για τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος.

Διαβάστε επίσης: Σάλος με τις δηλώσεις καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Ομοφοβικός και μισαλλόδοξος λόγος»

Ο σάλος που δημιουργήθηκε στην Πάτρα με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η επιλογή γυναίκας χορεύτριας για τον ρόλο του Μότσαρτ σε παιδική παράσταση μπαλέτου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας φαίνεται πώς δεν έχει κοπάσει.

Η δήλωση του Υφυπουργού

«Είναι εντυπωσιακό με πόση ευκολία επιλέξατε να ολισθήσετε σε κατεξοχήν και βαθιά ομοφοβικές τοποθετήσεις, αντί να τεκμηριώσετε με καλλιτεχνικούς όρους τη διανομή των ρόλων, ή να δείτε σαν μία ευκαιρία τις ενοχλήσεις ορισμένων γονέων και/ή εκπαιδευτικών προκειμένου να τους εξηγήσετε φερ’ ειπείν ότι συχνά στο θέατρο, από την αρχαιότητα, το φύλο του ηθοποιού και το φύλο του ρόλου δεν ταυτίζονται» τού επισήμανε, σε έντονο ύφος, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και πρόσθεσε με νόημα: «Παρά τις όποιες »διορθωτικές» σας ύστερες κινήσεις, δεν έχετε στα αλήθεια ανακαλέσει ή απολογηθεί για το ομοφοβικό σκέλος των δηλώσεών σας, ενώ παράλληλα εγκαλείτε τρίτους για ομοφοβία».

Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας: «Δεν είχα χορευτή για τον Μότσαρτ, με αυτές τις προδιαγραφές»

Οι δηλώσεις που έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» μετά τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών για την επιλογή γυναίκας στον ρόλο του Μότσαρτ:

«Η επιλογή μου να βάλω γυναίκα στον ρόλο του Μότσαρτ, δεν είχε καμία απολύτως σκοπιμότητα. Εγινε απλά και μόνο, διότι δεν μπορούσα να βρω άνδρα χορευτή, με τη μικροσκοπική σωματοδομή και την παιδικότητα στην όψη που απαιτείται να έχει κάποιος για να αναπαραστήσει πειστικά τον Μότσαρτ, ο οποίος ήταν στην πραγματικότητα μικροσκοπικός. Φυσικά άνδρα θα διάλεγα για τον ρόλο, αλλά δεν είχα χορευτή, με αυτές τις προδιαγραφές. Προσπάθησα να φέρω κάποιους από την Αθήνα, αλλά δεν μπορούσαν.

» Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις των γονέων! Εχουν ένα δίκιο! Γιατί πραγματικά σας λέω, δεν ήταν πρόθεσή μου να βάλω μια γυναίκα, να κάνει τον Μότσαρτ. Δεν βρήκα όμως κατάλληλο άνδρα. Φυσικό είναι να αντιδράσουν έτσι κάποιοι γονείς. Καταλαβαίνω ότι κάποιους ανθρώπους τούς ενοχλεί. Ειδικά στη σκηνή εκείνη του γάμου, που η Μαρία Κίκινα, ως Μότσαρτ, κάνει χειροφίλημα στη σύζυγό της. Ομως δεν ήθελα να προκαλέσω. Και δεν θα το έκανα ούτε σε πειραματική σκηνή, πόσω μάλλον σε μία παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά.

» Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ομοφυλοφιλία, αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα να την προκρίνω. Το να παροτρύνεις και να πιέζεις ένα άτομο να γίνει ομοφυλόφιλο, επειδή ίσως είναι της μόδας, έχει μεγάλη απόσταση και σε καμία περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εγώ έχω ανάγκη να βλέπω ξεχωριστά τα φύλα στη σκηνή και δεν έχω ποτέ άνδρες χορευτές θηλυπρεπείς».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024