Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έντι Ράμα: «Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ για να ενταχθούμε, όπως η Ελλάδα»

Έντι Ράμα: «Εμείς δεν θα εξαπατήσουμε την ΕΕ για να ενταχθούμε, όπως η Ελλάδα»

Συγκεκριμένη αναφορά κατά της Ελλάδας από τον Αλβανό πρωθυπουργό, λίγο πριν συναντήσει τον Κ. Μητσοτάκη

Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Euractiv, ο αλβανός πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας, σε μια δήλωση που μάλλον δεν είναι τυχαία, και η οποία αποτελεί διπλωματικό «φάουλ» λίγο πριν το τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης: Γιατί αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βόρειο Ηπειρο

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αλβανία, αναμένεται να έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα.

Επίσης, αναμενόταν να επισκεφτεί την Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκι) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη). Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου του πρωθυπουργού.

Η επίμαχη δήλωση του Εντι Ράμα

Στη συνέντευξή του στο Euractiv και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε- την παραμονή της Συνόδου κορυφής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.

Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία [της κάθε χώρας]. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να “κλέψεις” – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».

Στο σημείο εκείνο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν».

Όταν κλήθηκε, δε, να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Ράμα-Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στα Τίρανα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη από την περιοχή.

Από την ίδια τη σύνοδο ο κ. Ράμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες: «Η σύνοδος κορυφής μπορεί και να κάνει πολλά καλά πράγματα. Ωστόσο τελικά κανένα από αυτά δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο το ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα στα Τίρανα» δήλωσε.

Διαβάστε επίσης: Αναζητώντας συμμάχους στα Τίρανα – Η σημασία της Χάγης και ο ρόλος της Τουρκίας

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024