Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στα χωριά που ζουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας σε Χειμάρρα, Φοινίκη και Δερβιτσάνη

Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επ’ ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Της πρώτης ευρωπαϊκής συνόδου που γίνεται σε υπό ένταξη χώρα της περιοχής.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα διμερούς επίσκεψης. Δηλαδή συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ενδεχομένως τον πρόεδρο της χώρας. Σίγουρα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο. Αυτά σήμερα Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου.

Γιατί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στα χωριά που ζουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας σε Χειμάρρα, Φοινίκη και Δερβιτσάνη.

Μία επίσκεψη που χαρακτηρίζεται σημαντική, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και μία δύσκολη άσκηση ισορροπιών.

Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές στόχος είναι να αποφευχθούν τα μέρη που μπορεί να αποτελέσουν «παγίδες», αλλά και να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Χαμηλοί τόνοι πριν την επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και μετά την επίσκεψη.

Καθώς ήδη υπάρχουν φωνές στην Αλβανία που θέλουν να σαμποτάρουν την επίσκεψη.

Και κάποιες άλλες στην Ελλάδα που θέλουν να της δώσουν άλλο τόνο από αυτόν που έχει πρόθεση να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί όσο υπάρχει ανάγκη οι άνθρωποι της μειονότητας να νιώσουν τη στήριξη της Πολιτείας, άλλο τόσο υπάρχει ανάγκη να μην υπάρξουν υπονοούμενα που δεν πρέπει στο περιθώριο της επίσκεψης. Ακόμα και αν αυτά δεν προέρχονται από την ίδια την ελληνική αποστολή, που θα έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό, αλλά από «πρόθυμους καλοθελητές» με «αγνές προθέσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει χαμηλούς τόνους. Και αποφεύγει λεπτομέρειες, αλλά και σχεδιασμούς που θα μπορούσαν να τινάξουν το σχεδιασμό στον αέρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς άλλος πρωθυπουργός δεν επιχείρησε να πάει ποτέ στις εν λόγω περιοχές.

Ο μόνος που έκανε επίσκεψη στην Δερβιτσάνη, όχι στη Χειμάρρα, ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 1991. Διαφορετικές συνθήκες.

Σαφώς η επίσκεψη στα χωριά που ζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία δεν είναι – ή δεν πρέπει να γίνει – ένα προεκλογικό χαρτί.

Και σίγουρα όσοι τη χειριστούν γνωρίζουν ότι πραγματοποιούν μία ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί.

Στόχος να μην υπάρξει ατύχημα.

Εάν όλοι μείνουμε εντός των ορίων.

Ακόμα και στον επίλογο.

Και δεν ψάχνουμε την «είδηση» που θα μετατρέψει μία πολύ σημαντική επίσκεψη σε ναυάγιο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr