Για μια Καλύτερη Ζωή χωρίς εμπόδια

Πώς μπορεί να γίνει καλύτερη η ζωή ενός παιδιού με αναπηρία, που είναι γεμάτο ζωή;

Την απάντηση έρχεται να δώσει η ίδια τεχνολογία που αναδεικνύεται σύμμαχος στη ζωή και μπορεί να κάνει την καθημερινότητα όλων πιο εύκολη, χωρίς διακρίσεις, περιορισμούς και εμπόδια.

Και όταν οι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους με την τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους.

Αυτό το μέλλον ονειρεύεται και η 8χρονη Κωνσταντίνα που γεννήθηκε με συγγενή αρθρογρύπωση στα άνω και κάτω άκρα. Πρόκειται για μια νευρομυϊκή πάθηση που της έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην κίνηση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι.

Και όμως το σώμα της δεν φυλακίζει την ψυχή και το πνεύμα της και η 8χρονη διδάσκει καθημερινά μαθήματα ζωής στους συνανθρώπους της.

.

Η μικρή Κωνσταντίνα, ένα κοριτσάκι 8 χρονών

Την προσπάθειά της αυτή ήρθε να ενισχύει η προσφορά του Ladd//roller, ενός πρωτοποριακού αμαξιδίου για ΑμεΑ, που χορήγησε η Κωτσόβολος, κορυφαίος προορισμός τεχνολογίας, στην 8χρονη Κωνσταντίνα.

Μέσα από το πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» η Κωτσόβολος συνεχίζει να σχεδιάζει το αύριο με στόχο και όραμα μια Kαλύτερη Zωή για όλους μέσα από την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος,η Κωτσόβολος, δημιούργησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «ΔΥΝΑΤΗ. Μια αληθινή ιστορία για την τεχνολογία και τον άνθρωπο», όπου η μικρή Κωνσταντίνα, που πλέον ζει στην Κρήτη, με τους γονείς και τα αδέλφια της, απολαμβάνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με χαρά και με μεγαλύτερη ευκολία στην μετακίνηση και την καθημερινότητά της.

.

Κάποια εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν

Η Κωνσταντίνα, ένα από τα παιδιά του ΕΛΕΠΑΠ, του φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου που παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά και ενήλικες, αποδεικνύει πως είναι μια αγωνίστρια της ζωής.

Πολύτιμος σύμμαχός της σε αυτόν τον αγώνα είναι η Κωτσόβολος όπου με όχημα την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» αποδεικνύει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο.

Το πρωτοποριακό αμαξίδιο, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πετρωτού, που προσέφερε η Κωτσόβολος στην Κωνσταντίνα είναι σχεδιασμένο για να διευκολύνει το μικρό κορίτσι να έχει μια καλύτερη ζωή.

.

Η Έλενα Κουρκούτη (μαμά της Κωνσταντίνας) με τον Δημήτρη Πετρωτό (αρχιτέκτονα και εμπνευστή του ladd//roller)

Το αμαξίδιο διαθέτει ειδική ρύθμιση για όρθια στάση, επιτρέποντας στον κάτοχό του να κινηθεί, να εργαστεί και να συνομιλήσει στο ίδιο επίπεδο, μπορεί να διαιρεθεί σε κομμάτια, ώστε να μεταφερθεί με ευκολία, ακόμα και σε ένα πιο μικρό αυτοκίνητο, έχει ειδικά σχεδιασμένους τροχούς, ώστε να ξεπερνάει μικρά αρχιτεκτονικά εμπόδια όπως κράσπεδα πεζοδρομίων, ανομοιογένειες του δρόμου καθώς και σκαλοπάτια, είναι ελαφρύ, ευέλικτο, με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις, δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου συντήρηση και έχει εξαρτήματα που μπορούν να αλλαχθούν, ώστε να «μεγαλώνει» μαζί με τον κάτοχό του.

Η 8χρονη από την πρώτη στιγμή εξοικειώθηκε με το Ladd//roller και πλέον, όχι μόνο, κινείται μόνη της από τη μια τάξη στην άλλη, μπορεί να βγαίνει στο προαύλιο του σχολείου αυτόνομα χωρίς της βοήθεια συνοδού.

Παράλληλα, έχει αυξηθεί η λειτουργικότητα και η συμμετοχή της στις διάφορες δραστηριότητες.

.

Έχει μια νευρομυϊκή πάθηση, που της επιτρέπει να χρησιμοποιεί κυρίως το ένα της χέρι και το ένα της πόδι.

Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος συνέβαλε και η κατασκευαστική εταιρεία μετάλλου VETA, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή ορισμένων εξαρτημάτων του. «Η ιδέα του να συμμετέχουμε και εμείς στο πολύ όμορφο εγχείρημα της ομάδας του Δημήτρη και της εταιρείας Κωτσόβολος, δημιούργησε αμέσως την ανάγκη και τη θέληση να προσπαθήσουμε να βάλουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι σε αυτήν τη διαδρομή. Μία διαδρομή που προσπαθεί να δώσει σε ένα μεγάλο μερίδιο του κόσμου τη βοήθεια την οποία προσφέρει αυτό το όχημα, δίνοντας δυνατότητες, τις οποίες κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει. Κάθε παράδοση ενός Ladd//roller είναι μία μεγάλη νίκη για εμάς. Γιατί νιώθουμε με αυτόν τον τρόπο ότι συμβάλλουμε στο να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Δεσύπρης, Head of Engineering στη VETA.

.

H Κωνσταντίνα όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει δασκάλα και τραγουδίστρια

«Το μέλλον θα είναι σίγουρα πιο προσβάσιμο και οι εταιρείες λιανικής θα ευαισθητοποιηθούν, θα εφαρμόσουν όλες εκείνες τις δράσεις που εξασφαλίζουν καλύτερη προσβασιμότητα για όλους», αναφέρει ο κ. Γιάννης Βασιλάκος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Κωτσόβολος – Dixons South East Europe, όπου τα τελευταία χρόνια η εταιρεία υλοποιεί την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια».

.

Η Κωνσταντίνα με τη Μαρία Σπαθαράκη, Ειδική Παιδαγωγός, M. ED. ΕΛΕΠΑΠ

Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει πως «Το όραμά μου είναι αυτό το ταξίδι της τεχνολογίας χωρίς εμπόδια που εφαρμόσαμε στην Κωτσόβολος να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες εταιρείες λιανικής στην Ελλάδα και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος».

Η Κωτσόβολος για ακόμα μία φορά, πιστή στο όραμά της για μία Καλύτερη Ζωή για όλους και με όχημα την πρωτοβουλία «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια» αποδεικνύει ότι με τη βοήθεια της τεχνολογίας, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, όπως φαίνεται και από την ιστορία της μικρής Κωνσταντίνας, που μας δίνει την ελπίδα να πιστέψουμε ότι μία Καλύτερη Ζωή, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr