Τουρκία: «Χρησμοί» για σεισμούς σε Κωνσταντινούπολη και Αιγαίο
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία -παρουσιάζοντας την ανάλυσή του- ο τούρκος επιστήμονας υποστηρίζει ότι μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα
Την ώρα που η Εύβοια, καθώς και μεγάλο μέρος της χώρας, βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση λόγω των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται –με τελευταίο αυτόν στη νότια Εύβοια το μεσημέρι του Σαββάτου– δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah αναπαράγει τις εκτιμήσεις επιστήμονα για επερχόμενο μεγάλο σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για έναν «μεγάλο, τεράστιο σεισμό που είχε προβλεφθεί για την περιοχή του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, η Κωνσταντινούπολη, και πιθανότατα θα χτυπήσει σύντομα την περιοχή του Αιγαίου».

Διαβάστε επίσης: Οι σεισμοί «προκαλούν» εμφράγματα
Οι εκτιμήσεις τούρκου επιστήμονα
Σύμφωνα με τον Σερκάν Ιτσελί, ο οποίος παρουσιάζεται ως «ειδικός της μεταλλευτικής γεωλογίας, των επιστημών της γης και των σεισμών», υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την εκδήλωση μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Δηλώνει, δε, πως αναμένει μια καταστροφική δόνηση στην περιοχή του Αιγαίου.
«Με βάση με τους υπολογισμούς που έκανα, η σειρά σεισμών του 1963 και του 1999 στο Γκελτσούκ έχει ανακουφίσει αρκετά το ρήγμα στον Μαρμαρά. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατός ένας σεισμός άνω των 5,8 έως 6,2 βαθμών στη θάλασσα του Μαρμαρά» δηλώνει.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως ο Ιστελί δεν φέρεται να συνδέεται με κάποιο κρατικό τουρκικό οργανισμό σχετικό με τους σεισμούς στην Τουρκία.
View this post on Instagram
«Νότια της Κρήτης έχουν σημειωθεί σεισμοί με ένταση 8(!) Ρίχτερ»
Όπως επισημαίνει «η περιοχή του Αιγαίου είναι ένα πολύ περίπλοκο μέρος για εμάς. Δυστυχώς, δεν παρακολουθούμε πολύ καλά αυτήν την περιοχή. Ειδικά η περιοχή κάτω από το νησί της Κρήτης, που ονομάζεται Ελληνικό Τόξο, είναι επικίνδυνα επιρρεπής σε σεισμούς. Αυτή η περιοχή είχε προηγουμένως προκαλέσει σεισμούς με μεγέθους 8 βαθμών και τώρα προκαλεί τους μεγαλύτερους σεισμούς» αναφέρει ο Ιτσελί.
Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία -παρουσιάζοντας την ανάλυσή του η οποία ίσως βρίσκεται στα όρια της κινδυνολογίας- υποστηρίζει ότι μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι σε περιοχές της Μούγλα.
«Πρώτα από όλα, πρέπει να γνωρίζετε τον ετήσιο ρυθμό ολίσθησης αυτού του ρήγματος, την περίοδο επανάληψης του σεισμού και τον μεγαλύτερο σεισμό που παρήγαγε, ώστε να το αναλύσουμε ανάλογα» προσθέτει.
View this post on Instagram
Τα επόμενα 10-15 χρόνια
Ο ίδιος δηλώνει, πάντως, ότι δεν θα υπάρξει μεγάλος σεισμός στην περιοχή του Μαρμαρά τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, διευκρινίζοντας:
«Φυσικά, θα γίνει σεισμός στον Μαρμαρά, αλλά δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος των 7 Ρίχτερ. Γιατί η Κωνσταντινούπολη δεν έχει ξαναγίνει μάρτυρας τόσο μεγάλου σεισμού στην ιστορία. Το 1963, οι δονήσεις που ξεκίνησαν τον Μάιο και συνεχίστηκαν διαδοχικά έχασαν την ενέργειά τους στη γραμμή του ρήγματος εκεί».
Τέλος, αφού θεωρεί ότι έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καλεί τον κόσμο να ηρεμήσει και να μην πανικοβληθεί…
- Το άρωμα του χρόνου – Πώς ο καπνός των τελετών έγινε μνήμη στο δέρμα
- Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά σε αποθήκες εργοστασίου στου Ρέντη
- Το πρώτο καλάθι του Μόντε Μόρις με τη φανέλα του Ολυμπιακού (vids)
- Πάτρα: Συνελήφθη για απάτες μέλος συμμορίας – Λεία άνω των 120.000 ευρώ – Ενεχυροδανειστήρια στο κόλπο
- Greek PM Highlights Budget, Tax Cuts and Reforms in Year-End Message
- ΗΠΑ: Τρομακτικό βίντεο – Ριπές ανέμων ανατρέπουν νταλίκες σε αυτοκινητόδρομους
- Σεισμική αλλαγή στο αφρικανικό ποδόσφαιρο: Το CAN ανά τετραετία και νέα Λίγκα των Εθνών
- Αγρότες: Κλείνουν αύριο τις σήραγγες των Τεμπών για τα φορτηγά – Συνεχίζουν το άνοιγμα διοδίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-300x300.jpg)




































![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [21.12 – 27.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/POSTER-copy-3-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442