Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είδαμε τον «Κωλόκαιρο» στο Τζένη Καρέζη, ένα σκληρό νεοελληνικό έργο που έγινε sold out από την πρεμιέρα του

Είδαμε τον «Κωλόκαιρο» στο Τζένη Καρέζη, ένα σκληρό νεοελληνικό έργο που έγινε sold out από την πρεμιέρα του

Το έργο σχολιάζει με έντονα δεικτικό και καυστικό τρόπο και ύφος τα στεγανά και τις ριζωμένες νοοτροπίες μιας κοινωνίας που δυσκολεύεται να αποδεχτεί την ανάγκη απελευθέρωσης και αυτοδιάθεσης των μελών της.

Δευτέρα βράδυ, λίγο πριν κλείσει ο Νοέμβριος και έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη», στην οδό Ακαδημίας, ο κόσμος σχηματίζει ουρά παρά τη δυνατή βροχή. Από τις 24 Οκτώβρη που ανέβηκε η νέα παράσταση με τίτλο «Κωλόκαιρος», σε κείμενο Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και σκηνοθεσία -Δραματουργική Επεξεργασία Γιώργου Παλούμπη, όλα τα Δευτερότριτα είναι sold out. 

Μπαίνοντας στην αίθουσα το σκηνικό μας μεταφέρει σε ένα κέντρο διασκέδασης, κάπου στην Ελευσίνα, ονόματι «Διυλιστήριο». Μια πίστα, τραπέζια, γαρύφαλλα παντού, μπουκάλια αλκοόλ, νυχτερινή εικόνα και ατμόσφαιρα ενός ντεκαντάνς περιβάλλοντος όπου σε λίγο ξετυλίγεται μια δραματική οικογενειακή ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης: Ο Θανάσης Παπαγεωργίου συνομιλεί με τον συνθέτη, μας ταξιδεύει και μας συγκινεί

Σχέσεις με αντιφάσεις, ήρωες ούτε καλοί ούτε κακοί

Μέσα στα απομεινάρια του γλεντιού της προηγούμενης νύχτας, οι χαρακτήρες του έργου βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη. Η άφιξη του Σοφοκλή, όχι μόνο θα αναταράξει τις ισορροπίες στο μικρόκοσμο του μπουζουκτσίδικου, αλλά θα φέρει μυστικά και αποκαλύψεις στο φως και θα εξωθήσει τον Μίμη, τον Στέλιο, τη Μαρία και τον Μάκη σε ακραίες συγκρούσεις. Το παρελθόν επισκέπτεται βίαια το παρόν, την ώρα που όλοι ετοιμάζονται για μια κηδεία και οι ουρανοί έχουν ανοίξει.

Γινόμαστε θεατές στις ζωές των ηρώων που εκτός από το αλκοόλ είναι βουτηγμένες στο ψέμα, στην έλλειψη ειλικρίνειας, στο συμφέρον, στην πονηριά, στις αντιφάσεις, στους εγωισμούς, στις αδυναμίες. Μέσα από τους χαρακτήρες το έργο σχολιάζει μια χώρα και μια κοινωνία όπου τίποτα δεν είναι σταθερό. Δεν υπάρχει απάγκιο, ούτε εγγυήσεις για το μέλλον, οι αξίες είναι ρευστές και οι σχέσεις δύσκολες. Η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη και η οικογένεια άλλωτε δεδομένες αξίες ταρακουνιούνται, ταλανίζονται, αγκωμαχούν και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ένα ρεαλιστικό έργο, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, στη γελοιότητα και την τραγικότητα

Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, τέσσερα χρόνια μετά την Εθνική Ελληνορώσων στο Από Μηχανής Θέατρο και τα πρόσφατα «Ματωμένα Χώματα» στο ΔΘΠ συναντά ξανά τον Γιώργο Παλούμπη και δημιουργούν μια ρεαλιστική παράσταση, με πολύ σκληρή γλώσσα που στοχεύει να χτυπήσει στην ψυχή του θεατή. Άλλωστε, παρατηρούμε έντονα πώς το νέο ελληνικό ρεαλιστικό θέατρο και αυτό το είδος καταγραφής της ελληνικής πραγματικότητας έχει τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού. Χαρακτήρες αναγνωρίσιμοι, που δεν αργεί να ταυτιστεί ο θεατής μαζί τους και να συμπορευτεί.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών Στάθη Σταμουλακάτου, Θάνου Αλεξίου, Βασιλικής Διαλυνά, Στέλιου Δημόπουλου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου αρκετά δυνατές, ρεαλιστικές, ατόφιες μας κρατούν σε εγρήγορση καθόλη τη διάρκεια της παράστασης (110 λεπτά), η οποία κρύβει αρκετές ανατροπές. Στεκόμαστε στον Στάθη Σταμουλακάτο, που υποδύεται έναν ήρωα κόντρα από τους μπρουτάλ που τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, ο οποίος συγκινεί και εκπλήσσει, αποδεικνύονυας το εύρος των υποκριτικών δυνατοτήτων του.

Τελικά, αν ο στόχος των συντελεστών ήταν να γίνουμε συμμέτοχοι στη ζωή των ηρώων και να προβληματιστούμε (για ακόμη μια φορά) πού μπορεί να φτάνουν τα ανθρώπινα όρια στις πολύ προσωπικές σχέσεις μας, σίγουρα το κατάφεραν.

Πληροφορίες

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Σκηνοθεσία & Δραματουργική Επεξεργασία: Γιώργος Παλούμπης

Σκηνικό – Κοστούμια: Νατάσσα Παπαστεργίου

Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σχεδιασμός ήχου: Ανδρέας Μιχόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτα Παπαδημητρίου

Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάνθη Ράδου

Μακιγιάζ – Hair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Creative Team at Visual Arts & Graphics: Linear Creative Content Company

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Θέατρο Τζένη Καρέζη

Ακαδημίας 3 Αθήνα

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 110 λεπτά

ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ

Δευτέρα 21:00

Τρίτη 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό 18€

Μειωμένο 15€

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται:

www.viva.gr/tickets/theater/kolokairos/

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024