Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ενέκριναν τη δυνητική πώληση πυραύλων και βομβών στη Φινλανδία αξίας 323 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ: Ενέκριναν τη δυνητική πώληση πυραύλων και βομβών στη Φινλανδία αξίας 323 εκατ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη δυνητική πώληση όπλων ακριβείας αξίας 323 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φινλανδία καθώς η σκανδιναβική χώρα ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε τη δυνητική πώληση 80 και πλέον όπλων ακριβείας στη Φινλανδία έναντι τιμήματος 323 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς η σκανδιναβική χώρα, παραδοσιακά αδέσμευτη, ετοιμάζεται να ενταχθεί στο NATO.

Πύραυλοι και βόμβες

Το Ελσίνκι θέλει να αγοράσει 40 τακτικούς πυραύλους και 48 κατευθυνόμενες βόμβες για τη φινλανδική πολεμική αεροπορία και η πώληση αυτή τεχνολογικά προηγμένου και άρα ευαίσθητου υλικού χρειαζόταν προηγουμένως να λάβει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Δείτε ακόμα – Φινλανδία: Ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή για τον φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία

Ο AIM 9X Block II, ή Sidewinder, είναι πύραυλος αέρος-αέρος βραχείας εμβέλειας κατευθυνόμενος με υπέρυθρες ακτίνες που «κλειδώνει» τον στόχο αξιοποιώντας τη θερμότητα των κινητήρων του. Παράγεται από τη Raytheon.

Η AGM-154 JSOW (ή Joint standoff weapon) είναι κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας μέσου βεληνεκούς (φωτογραφία, επάνω, από man.fas.org), έχει τη δυνατότητα να πλανάται στον αέρα επιτρέποντας τη ρίψη από απόσταση ασφαλείας («standoff»). Παράγεται επίσης από τη Raytheon.

Θα ενισχύσει την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

«Η προτεινόμενη πώληση θα ενισχύσει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ βελτιώνοντας την ασφάλεια ενός έμπιστου εταίρου, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου» στην Ευρώπη και στον κόσμο, αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εάν επιβεβαιωθεί, η πώληση του οπλισμού «θα βελτιώσει τις δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους (της πολεμικής αεροπορίας) της Φινλανδίας», που δεν θα έχει «καμία δυσκολία να τον εντάξει στις ένοπλες δυνάμεις της».

Το βασικό μαχητικό της φινλανδικής πολεμικής αεροπορίας είναι σήμερα το F/A-18C Hornet (Boeing), που προβλέπεται ν’ αντικατασταθεί σταδιακά από το F-35 (Lockheed Martin) αρχής γενομένης το 2026.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον Μάιο κοινή υποψηφιότητα για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εγκαταλείποντας την αδέσμευτη πολιτική που εφάρμοζαν για δεκαετίες από στρατιωτική άποψη.

Η ένταξή τους πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 30 κράτη μέλη του NATO. Εχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από τα 28 και απομένουν η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024