Τρίτη 18 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Υποκλοπές: Άγνοια δήλωσε ο Δημητριάδης - Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Υποκλοπές: Άγνοια δήλωσε ο Δημητριάδης – Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο μόνος που κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τις υποκλοπές σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης. Από τους Λαβράνο, Μπίτζιο, Ντίλιαν και Δημητριάδη, μόνο ο τελευταίος προσήλθε για να καταθέσει ενώ απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία (10-9) τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που φέρονται να σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Οι Λαβράνος και Μπίτζιος επικαλέστηκαν κώλυμα γιατί βρίσκονται στο εξωτερικό και εμφανίστηκαν πρόθυμοι να απαντήσουν γραπτώς μέσω υπομνημάτων, διαδικασία ωστόσο που βρίσκει αντίθετη την αντιπολίτευση. Όσον αφορά τον ισραηλινό επιχειρηματία Ντίλιαν φέρεται να μην εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου.

Σημείο αντιπαράθεσης υπήρξε και η διαδικασία που θα ακολουθούνταν στην επιτροπή και ο δημόσιος ή μη χαρακτήρας της. Η συνεδρίαση τελικά έγινε κεκλεισμένων των θυρών όπως υποστήριζε η πλειοψηφία με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι θέλει να κρατήσει την υπόθεση στο σκοτάδι και ότι επικαλούμενη το απόρρητο ομολογεί την ενοχή της για τις σχέσεις ΕΥΠ και Predator.

Η κατάθεση Δημητριάδη

Στην κατάθεσή του, που κράτησε 20 λεπτά, ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, δήλωσε άγνοια σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σημειώνοντας ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζαν για τις νόμιμες επισυνδέσεις και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε κτήση ούτε χρήση κακόβουλων λογισμικών. Σύμφωνα με πηγές, η μόνη φορά που ο κ. Δημητριάδης δεν απάντησε και επικαλέστηκε το απόρρητο ήταν όταν ρωτήθηκε για την παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Δημητριάδης επέμεινε πως παραιτήθηκε με δική του πρωτοβουλία αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, ενώ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους επιχειρηματίες Μπίτζιο και Ντίλιαν ούτε τις εταιρείες που εμπλέκονται με παράνομα λογισμικά. Σημείωσε ακόμα ότι γνωρίζει τον Γιάννη Λαβράνο. Σε ερώτηση για το εάν ισχύει ότι στα τέλη του 2019 ο ίδιος πήγε μαζί με τον κ. Λαβράνο στην Κύπρο για να συναντήσουν επιχειρηματίες ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα πάντα με πηγές απάντησε: «Καταρχάς σας απαντώ όχι, αλλά κρατάω μια επιφύλαξη».

«Ο Δημητριάδης προσήλθε και απάντησε σε όλα»

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζουν ότι «οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών έπεσαν στο κενό» και προσθέτουν:

«Ο πρώην γεν. γραμματέας της κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Δεν υπάρχει καμία διασύνδεση μεταξύ ΕΥΠ και Predator»

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του. Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ  κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει την ενοχή της. Ο Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για εξευτελισμό της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να κρατήσει στο σκοτάδι όλες τις άνομες ενέργειές της.

Καστανίδης: Όλα στο σκοτάδι για την κυβέρνηση

«Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες.

Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο, ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης, που δεν αντέχει στη στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για κλίμα ομερτά που καλλιεργεί η κυβέρνηση ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην άποψή του οι Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν να προσέλθουν και να καταθέσουν στην Επιτροπή.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου:

«Η Νέα Δημοκρατία που επικαλείται τάχα σκευωρία και ότι η αντιπολίτευση καλλιεργεί επίτηδες τοξικό κλίμα και σήμερα ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη τακτική με τις εξαγγελίες και διαρροές αυτές.

Ουσιαστικά συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του.

Η ίδια η συσχέτιση από την πλειοψηφία της επιτροπής, των ιδιωτών που κλήθηκαν και είναι πλέον δεδομένη η διασύνδεση τους με το λογισμικό Predator και την ΕΥΠ που ήταν η βάση της απόφασης της επιτροπής να είναι μυστική η συνεδρίαση νομίζω ότι αποτελεί την καλύτερη ομολογία εκ μέρους της κυβερνητικής πλευράς ότι ΕΥΠ και Predator ήταν σε ένα κοινό κέντρο παρακολουθήσεων.

Από εκεί και μετά οι απαντήσεις που δόθηκαν σε καμία περίπτωση δεν κάλυψαν τα πολύ πραγματικά ερωτηματικά και κυρίως τις αποκαλύψεις που η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως.

Εμείς θα επιμείνουμε να έρθει οι κ.κ. Μπίζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν στην Επιτροπή Θεσμών, να μην έχουμε την γελοιοποίηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που θα επιδιώξει η πλειοψηφία να απαντήσουν γραπτά. Για ένα πράγμα θα πρέπει να είναι βέβαιη η ΝΔ ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή».

inSports

Ο Ολυμπιακός έκλεισε φιλικό με την Νότιγχαμ Φόρεστ στις αρχές Αυγούστου

Δυνατό φιλικό με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα δώσει στις αρχές Αυγούστου ο Ολυμπιακός

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024