Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Νέοι τομεάρχες με το βλέμμα στη νεότερη γενιά

ΠΑΣΟΚ: Νέοι τομεάρχες με το βλέμμα στη νεότερη γενιά

Τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στο οργανόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη - Τα πρόσωπα-έκπληξη και η «γέφυρα» με το παλαιό κόμμα

Ποιο είναι το εκλογικό κοινό στο οποίο στοχεύει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να καταστήσει σαφές πως το κόμμα «άλλαξε γενιά» – από τις θέσεις «βιτρίνας» έως τις πιο οργανωτικές θέσεις μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη, επέλεξε να εμπιστευτεί είτε στελέχη της δικής του ηλικίας είτε πρόσωπα εκτός του κεντρικού κομματικού σωλήνα, με στόχο να ανανεώσει την κομματική μηχανή.

Ποιοι ψηφίζουν

Η συζήτηση μεταξύ μεγαλύτερης και μικρότερης εκλογικής βάσης έχει γίνει και μεταξύ των πιο έμπειρων κεντροαριστερών στελεχών, που αναγνωρίζουν πως ο κεντρικός πυρήνας του κόμματος συνεχίζει να είναι άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία, ενώ το κόμμα προσπαθεί να προσελκύσει και πιο νέο ακροατήριο – άλλες φορές με περισσότερη και άλλες με λιγότερη επιτυχία.

Πώς αποτυπώνεται αυτή η συζήτηση στις δημοσκοπήσεις; Στην προχθεσινή έρευνα της Metron Analysis για το Mega, το 12% και το 12,6% των ηλικιακών ομάδων 15-25 ετών και 26-41 ετών αντίστοιχα δηλώνουν πως ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ – το ποσοστό πέφτει στο 9% στην κατηγορία 42-57 και μεγαλώνει εκ νέου στους μεγαλύτερους ηλικιακά ψηφοφόρους. Κατά μια ανάλυση που γίνεται από τα κεντροαριστερά στελέχη, με άλλα λόγια, η αλλαγή σκυτάλης που θεωρείται πως συντελέστηκε με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προσελκύσει εκ νέου ένα νεότερο κοινό, ακόμα και ψηφοφόρους που δεν πρόλαβαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, αλλά γνωρίζουν το πολιτικό brand μέσα από την ανάδειξή του και στην ποπ κουλτούρα. Στην τελευταία παρουσία του κόμματος σε πορεία, κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου, μπορούσε κανείς να διακρίνει πολλά νεότερα μέλη του ΠΑΣΟΚ – αν και, προφανώς, αυτά που έχουν περισσότερες επαφές με τον κομματικό πυρήνα.

Οι νέοι τομεάρχες

Στους νέους τομεάρχες επιχειρείται να αντικατοπτριστεί αυτή η μείξη. Στον τομέα Οικονομικών παραμένει γραμματέας ο Γιάννης Κουτσούκος, με αναπληρωτές τον Γιώργο Παλαιοδήμο του ESM, τον Απόστολο Κρυωνίδη και τον οικονομολόγο Θανάση Κολιόπουλο από την κοινωνία πολιτών. Στον Ανάπτυξης γραμματέας είναι ο Ηλίας Κικίλιας, που συνέταξε το πρόγραμμα μαζί με τον Νίκο Χριστοδουλάκη – αναπληρωτές του η Κατερίνα Μπατζελή, ο Σάββας Πελτέκης από την αγορά και ο Αλέξανδρος Ραγκούσης, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στον αγροτικό τομέα γραμματέας αναλαμβάνει ο Θανάσης Πετρόπουλος, στη δημόσια διοίκηση παραμένει η Εφη Στεφοπούλου (με αναπληρωτές τον Παναγιώτη Νταή και τον Σταύρο Ακαλίδη), ενώ στις Υποδομές αναλαμβάνει ο μηχανικός Δημήτρης Σαρηγιάννης και η Ηρώ Δουμάνη, με εξειδίκευση στις μεταφορές. Στον τομέα Δικαιοσύνης παραμένει ο Χρήστος Κακλαμάνης, ένας από τους δικηγόρους του Ανδρουλάκη στην υπόθεση των υποκλοπών, με αναπληρωτές τον Στάθη Κουτσοχήνα, πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και τον Δημήτρη Παπουτσή, πρώην βουλευτή Καβάλας. Στον Θεσμών και Διαφάνειας γραμματέας θα είναι ένας ακόμα εκ των δικηγόρων που ανέλαβαν τις υποκλοπές, ο Μανώλης Βελεγράκης, ενώ ο τρίτος, Μιχάλης Καλαντζόπουλος, αναλαμβάνει τον τομέα Εργασίας. Στον Εθελοντισμό γραμματέας θα είναι πια η παρουσιάστρια Κατερίνα Λάσπα, στην Ενέργεια ο Χάρης Δούκας και στην Ασφάλιση ο Γιώργος Κουτρουμάνης, με αναπληρωτή τον Λεωνίδα Παππά. Στο Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει γραμματέας ο Μαρίνος Σκανδάμης, με αναπληρωτή τον Θανάση Κατερινόπουλο, ενώ στην Πολιτική Προστασία γραμματέας θα είναι ο Μιχάλης Χάλαρης με αναπληρωτή τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου. Στον τομέα Ισότητας ανέλαβε γραμματέας η Μαρία Δαφέρμου και στον Τουρισμό ο Παύλος Γερουλάνος. Ξεχωριστός τομέας θα γίνει για το στεγαστικό και τα κόκκινα δάνεια, όπου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σπυράκος, που συνέταξε και τη σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο πλαίσιο της προσέλκυσης των νεότερων γενιών κινούνται και οι επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη για τους τομείς του κόμματος – παρότι οι αποφάσεις δεν λήφθηκαν μόνο με ηλικιακό κριτήριο, αλλά με τη διάθεση να μην αξιοποιηθούν αποκλειστικά γνώριμα στον κομματικό μηχανισμό πρόσωπα, αλλά και φρέσκα βιογραφικά από την κοινωνία των πολιτών. Το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν την κομματική στελέχωση, θα αρχίσει και μια πιο ουσιαστική συζήτηση για την ανασυγκρότηση της πράσινης νεολαίας, μέσω και του δικτύου στο οποίο είναι επικεφαλής ο Γιώργος Τσούμας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024